{ "title": "Akdeniz Balık Çeşitleri", "image": "https://www.balik.web.tr/images/akdeniz-balik-cesitleri.jpg", "date": "21.01.2024 03:44:28", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Akdeniz balık çeşitleri, sıcak-ılıman bir bölge olan Akdeniz en büyük iç denizdir. Yaklaşık 1500 metre derinliğe sahiptir. Akıntıların yüzeyden aşağıya doğru olması nedeniyle dip suların oksijen miktarı Marmara ve Karadeniz'den daha fazladır. Önemli ölçüde gel-git hareketleri yoktur. Yüksek sıcaklık, besleyici tuz kaynağı akarsuları ve tuzluluk yönünden fakirdir. Bölgede günümüzde bilinen 90 çeşit balık mevcuttur.

Akya balığı: Kuzu, Leka, İskender ve Çıplak balığı olarak da bilinmektedir. 50-100 santim uzunluğunda, yaklaşık 60 kg ağırlığındadır. Küçük balıklar, yumuşakçalar ve kabuklularla beslenen Akya balığı, deniz diplerinde ve kıyıya yakın ufak sürülerle birlikte dolaşırlar. Çevresinde diğer balıkları yok edecek şekilde yiyen canavar balıklar olarak bilinirler. Akya balıkları geçmişte çok fazla avlandığında nesli tükenmeye başlanmıştır. Bu nedenle de korunmaya alınmalıdır. Lüfer balığı kadar olmasa da lezzet bakımından oldukça iyidir.

Barbunya balığı: Ilık ve sıcak sularda, çamurlu sahillerde ve ortalama 300 metre derinlikte sürüler şeklinde yaşarlar. Yaklaşık olarak 12-15 santim uzunluğundadır. En uzunu 40 santimdir. Suyun ısısına göre yaklaşık 10 yıl boyunca yaşayabilirler. Barbunya balığı Nisan-Haziran aylarında 15.000-100-000 adet yumurtlayabilirler. Eti oldukça lezzetlidir ve avlanması bol olduğu için ekonomik anlamda değerli bir balıktır. Akdeniz haricinde Egede de bulunan bir balık türüdür. Kum barbunu, Paşa barbunu, Ot barbunyası ve Kaya barbunyası olmak üzere dört türü bulunmaktadır. Bu dört balık arasında en makulü Kaya barbunyasıdır.

Çipura balığı: Akdeniz'de küçük sürüler halinde bulunan Çipura balığının çiftliklerde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Etçil bir balık olan Çipura balığı, ufak kabukluları ve balıkları kolaylıkla avlayabilir. Yazın sığ alanlarda, kışın 40 metre derinliklerde yaşamını sürdürür. 2 yaşını geçmiş olan Çipuralar daha fazla derinliklerde yaşayabilir. Ekim-Aralık aylarında ürerler. Ortalama olarak 100.000-150.000 arası yumurtlarlar. Eti son derece lezzetli olan Çipura balığı ekonomik anlamda da değerli bir balık türüdür. Ağırlıkları 7 kilogram, uzunlukları ise ortalama 35 santim kadardır.

Lüfer balığı: Füze şeklinde olan vücudu ufak pullarla kaplıdır. Pullarla örtülü olan bedeninde yaklaşık 100 adet pul bulunmaktadır. Keskin dişleri vardır. Sırtı koyu mavi, alt kısmı ise gümüş rengidir. Akdeniz haricinde Karadeniz, Marmara gibi denizlerde de bulunur ve sürü halinde yaşarlar. Soğuk denizlerde yaşayan Lüfer balığının tadı ve kokusu daha güzeldir. Güneye indikçe tadını ve kokusunu kaybedebilir. Eylül-Ocak ayları Lüfer balığının en lezzetli olduğu aylardır.

Levrek Balığı: Şekil olarak füzeyi andırır. Yan tarafında ortalama 85 adet pul vardır. Üst kısmı koyu gri, alt tarafı ise beyazdır. Deniz ve acı sularda yaşar. Levrek balığı 12 farklı türden meydana gelmiştir. Çok gezici sayılmayan Levrek balığı yerli balık türlerindendir. Gençken grup şeklinde dolaşırlar. Daha sonra tek başlarına yaşamını sürdürürler. Yaşam alanı olarak kuytu ve karanlık bölgeleri tercihe derler. 20 yıl kadar yaşayabilen Levrek balıkları yaklaşık 60 santim boyunda, 12 kilo ağırlığında olur. 40 santimden ufak olanlar İspendek balığı olarak tanımlanır. Ocak-Mart aylarında yumurtlarlar ve yaklaşık olarak 500.000-2.000.000 adet yumurta bırakırlar. Çok lezzetli bir balık olan Levrek balığı ekonomik anlamda da değerli bir balıktır.

Orfoz balığı: Oval bir vücut yapısına sahip olan Orfoz balığının vücudu kalın bir deri ve pullarla kaplıdır. Alt kısmı üst tarafa göre renk olarak daha açıktır.100 metreye ulaşan derinliklerde ve kaya aralarında yaşamlarını sürdürürler. Yaklaşık 60 santim boyunda 15 kilo ağırlığındadırlar. Boyları maksimum 140 santime kiloları da 60 kiloya kadar ulaşabilir. 60 yıl kadar yaşayabilen bir balık türüdür.
" } ] }