{ "title": "Akvaryum Balıkları", "image": "https://www.balik.web.tr/images/akvaryum-baliklari(1).jpg", "date": "21.01.2024 09:12:35", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Akvaryum Balıkları, akvaryumda beslenen balıklar tatlı su balıkları grubuna girse de her tatlı su balığı akvaryumda beslenemez. Akvaryumda beslenecek balıklar için iyi tercihler yapılmazsa aralarında uyumsuzluklar görülür. Çok kalabalık bir akvaryum yerine balıkların da kendi sağlıkları ve huzurları için üç farklı su seviyesinde yaşayan balıkların seçilmesi daha doğrudur. Akvaryumda beslenecek balıkların seçiminde ilk olarak dikkat edilmesi gereken konu su şartlarıdır. Akvaryum balıklarının kendilerine has karakteristik özellikleri bulunur. Örneğin bazı balıklar çiftleşirken kendilerine bir bölge seçerler. Birçok balık günlük hayatlarını sakin davranışlarıyla sürdürürken bazı balıklar ise çok heyecanlı ve korkak davranışlar sergileyerek akvaryum içinde saklanma ihtiyacı duyarlar. Her akvaryum balığının kendine göre yüzgeç ve gövde yapısı bulunur. Bu farklı yapılar sayesinde her balık akvaryumda aynı su seviyesinde ve aynı hızda yüzemez. Bunların yanı sıra akvaryum balıkları en az beşli gruplar halinde sürü halinde yüzerler. Akvaryum içindeki balıkların ahengi için genellikle her üç su seviyesinde yaşayan balıklardan seçilmesi tavsiye edilir. Ayrıca akvaryum içindeki su sıcaklığının yaklaşık 25 derece civarında ve suyun pH dengesinin 6-8 değerleri arasında olması gerekir.

En çok bilinen ve en çok tercih edilen akvaryum balıkları arasında pangasus köpek balığı, astronot balığı, lepistes, benekli çöpçü balığı, Çin ejderi, cam kedi balığı, ay molly, cüce vatoz, diskus, gök kuşağı balığı, Japon balığı, kılıç kuyruk, lepistes, tetrazon, sarı prenses, zebra balığı olarak sıralanabilir.

Kılıç Kuyruk: Anavatanı Orta Amerikanın tüm hafif akıntılı nehirlerinde görülür. Beslenme konusunda yem ayırt etmeksizin hem etçil hem otçul yemi tercih ederler. Kuyruk kısmı hariç erkeklerin boyu 10 santim iken dişilerin boyu 12 santimdir. Bu balıktaki cinsiyet ayrımı kuyruklar ve alt yüzgeçler sayesinde yapılır. Kuyrukta kılıç şeklinde uzantı varsa bu balıklar erkektir. Diğer balıklara karşı uyumu çok iyidir fakat erkeler kendi türleri arasında anlaşmazlık yaşar. Bu nedenle akvaryum içerisinde 3 erkek ve 1 dişi balık olmalıdır.

Tetrazon: Anavatanı Güney Doğu Asya'dır. Çok hareketli balıklar oldukları için akvaryum içerisindeki diğer türlere rahatsızlık verebilirler. Kendi türleri arasında agresif bir davranış biçimine sahiptirler. En fazla 8 santime kadar büyüyebilirler. Beslenme konusunda yem ayırt etmeksizin hem etçil hem otçul yemi tercih ederler.

Çin Ejderi: Anavatanı Çin'in yang-tse nehridir. Kendi türleri ve akvaryumda yaşayan diğer türler arasında barışçıl bir davranış sergiler. Beslenme konusunda yem ayırt etmeksizin hem etçil hem otçul yemi tercih ederler. Akvaryumdaki su sertliğinin yarı sert ve yumuşak olmalıdır. Büyük boyutlara ulaşan ve en fazla 60 santime kadar büyüyebilen bir balıktır. Akvaryumdaki bitkilere zarar vermez. Büyüdükçe balık rengini kaybeder.

Pangasus Köpek balığı: Anavatanı Hindistan'ın geniş nehirleri ve çevresidir. Kendi türleri ve akvaryumda yaşayan diğer türler arasında düşünülenden ziyade barışçıl bir davranış sergiler. En fazla 1 metreye kadar büyüyebilirler. Görme yetileri yoktur denilecek kadar azdır. Aksine sudaki titreşimleri algılama yeteneği çok daha fazladır. Görme yetileri az olduğu için fazlasıyla tedirgin olan özelliklere sahiptir. Normal şartlarda çok hızlı ve kontrolsüz yüzerler hatta korktukları zaman akvaryumdan dışarı çıkabilecek kadar hızlı yüzerler. Beslenme konusunda otçul ve dip yemine ihtiyaç duyarlar. Ayrıca granül yemlerle de desteklenmesi önerilir. Akvaryumda üremeleri çok zordur. Yumurtlamaları için karanlık bir ortam ve bol akıntı gereklidir. Akvaryum içerisinde yumurtlama işlemi bittikten sonra yeni yumurtalar mutlaka ayrı bir akvaryuma alınmalıdır.

Lepistes: Anavatanı Orta Amerika'dır. Doğal seleksiyonla kırmızı, mavi, sarı, beyaz, pembe gibi çok değişik renkleri vardır. Ortalama olarak erkeklerin boyları 3 santim iken dişilerin ki 6 santimdir. Buna rağmen erkeklerden dişilerden daha gösterişlidir. Lepistesler genellikle barışçıl bir yapıya sahiptir. Bu nedenle akvaryumlarda en çok tercih edilen balıklar arasındadır. Balıklar üç aylık olduklarında cinsel olgunluğa ulaşırlar. Gebelik süresi ortalama olarak 28 gün sürer. Üreme dengesinin korunabilmesi için akvaryum içerisinde dişi sayısını erkek sayısının iki katından fazla tutulmalıdır. Yavrulaması ve yavruların bakımı oldukça kolaydır.

Ay Molly: Anavatanı Orta Amerika'nın sakin nehirleri ve nehirlerin denizlerle buluştuğu bölgelerdir. En fazla 12 santime kadar büyüyebilirler. Akvaryumların genelde üst ve orta bölümlerinde hareket etmeyi seven tropik balıklardır. Beslenme konusunda seçicidirler. Genellikle kuru yemleri, yosunları ve dondurulmuş tübifex kurdu içermeyen yemleri tercih ederler. Beslenme alışkanlığı ve barışçıl yapısı sayesinde diğer tropik balıklarla birlikte rahatlıkla aynı akvaryum içerisinde yaşayabilirler. Molly'deki cinsiyet ayrımı alt bölümlerdeki yüzgeçler sayesinde anlaşılır. Alt bölümlerinde ince ve uzun çıkıntılar balığın erkek olduğunu, karın bölgesinde üçgen şeklinde alt yüzgeç bulunanların ise dişi olduğunu gösterir. Sudaki ani sıcaklık değişimlerine dayanıklı değillerdir. Isıya bağlı ani değişimler balıkların üzerinde beyaz beneklerin ve mantarların bulunmasına neden olur." } ] }