{ "title": "Ala Balık", "image": "https://www.balik.web.tr/images/ala-balik.jpg", "date": "21.01.2024 07:09:43", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Ala Balık; soğuk ve duru sularda yaşayan bir balık türüdür. Eti turuncu renktedir, deniz ve tatlı sularda yaşarlar. Genellikle 20 ile 100 cm boyundadırlar. Ağırlıkları ise 10 kg bulmaktadır, vitamin ve mineraller açısından çok zengindir. Diğer balıklara oranla alabalık eti.

Protein açısından en yüksek olanıdır. Ala balığın içindeki bazı yağlarda vücudun enerji üretimine katkıda bulunur. Zekâ gelişimi, depresyona da iyi gelir, ayrıca alabalık B 12 vitamini bakımından da oldukça zengindir, günlük demir ihtiyacının yüzde onundan fazlasını karşılar. O mega 3 açısından da zengin bir balık türüdür. Özellikle çocuklarda zekâ ve vücut gelişiminde nemli rol oynamaktadır, anne sütüyle neredeyse eşdeğerdir, hücre yenileme özelliği olduğu için yaşlılar içinde vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. Kalp -damar hastalıklarına iyi gelir, kolesterolü düşürür, romatizma hastalıklarına ve sistemine de yardımcı olur. Ala balığın bir diğer önemli özelliği ise pişerken etrafa rahatsız edici bir koku bırakmamasıdır. Kılçıkları azdır ve bol etli bir balıktır. Ala balıkların da pek çok çeşitleri vardır, bu çeşitlerden en çok bilinenler ise dağ, göl, dede, mekik ve gök kuşağı olanlarıdır. Ala balığını yakalamak çok da kolay değildir, çünkü bu balık türü hem uyanık hem de yırtıcıdır. Gözleriyle denizin hem altını hem de üstünü kontrol ederler, kendi avını yakalamak için dalgalı kayalık bölgeleri seçerler. Deniz ve tatlı su alabalıkları yumurtlamak için göl ve nehirlere göç ederler. Ala balıklar üreme dönemlerinde renk değiştirirler dişiler, mat renkte erkekler ise parlak renge dönüşürler, alabalıklar her seferinde 2000 civarında yumurta bırakırlar. Ekin-şubat ayları arasında yumurtlarlar ve 2-3 ay sonra yavrular çıkmaya başlarlar.

Ala balık suni balıkçılıkta da en çok tercih edilen bir balık türüdür, özellikle gök kuşağı balığı tercih edilmektedir. Doğu Anadolu, Karadeniz, Akdeniz bölgesinde Çıldır, ulu dağ, sapanca, gölünde üretimleri yapılmaktadır. Ala balık yetiştiriciliğinde önemli olan su kalitesidir. Ala balıklar 15-18 derece su sıcaklığında gelişirler, suyun sıcaklığı onlar için çok önemlidir. Çünkü, bu sıcaklık 25 derecenin üzerine çıktığında balıklarda ölümler yaşanmaya sebep olur. Ayrıca su kaynağında ağır metaller bulunmamalı, içindeki zehirli gazların uçurulması gerekmektedir. Ala balık tüketmeyen insanlar içinde bir diğer seçenek ise alabalık yağlarıdır. Bunlar kapsül veya yağ şeklindedir, Ala balık yağı cilde masaj yaparak yedirilmelidir. Bu yağ, romatizma, bel ağrısı, kas ve adale ağrıları, kas gevşetici özellikleri vardır. Balık yağının bir diğer faydası ise göz kuruluğu ve ciddi görme sorunlarına sebep olan göz hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Ala balık kapsül olarak tüketilecekse dozajı mutlaka bir Uzman tarafından belirlenmelidir. Fazla alındığında sağlık açısından ciddi risklere sebep olmaktadır.
" } ] }