{ "title": "Ay Balığı", "image": "https://www.balik.web.tr/images/ay-baligi.jpg", "date": "20.01.2024 02:52:10", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Ay Balığı, Bulunduğun familyanın en büyük türü olan ay balığının boyu 2-3 metreye ulaşmakla birlikte ortalama 2 ton ağırlığındadır. Görüntü itibariyle garip bir vücut yapısına sahiptir. Arka bölgesinde yer alan sırt anus yüzgeci dar ve yüksektir. Dışarıdan bakıldığında kuyruk kısmı olmadığı düşünülse de dikkatlice incelendiği taktirde, kısa bir kuyruk yapısının bulunduğu ve arka ucunun kapalı olduğu görülmektedir. Bu balık türü su üzerindeki hareketini ancak sırt ve anus yüzgeçlerini hareket ettirerek sağlamaktadır. Ay balığı büyük bir cüsseye sahip olduğundan denizlerde fazla bir düşmana sahip değildir. Ay balıklarının yetişkin hale gelenleri okyanusta ve özellikle tropikal bölgelerde deniz yüzeyinde dinlendiklerine çokça rastlanmıştır. Ay balığının vücut anatomisi oldukça farklılık arz etmektedir. Bu balığın iskeleti bir bıçak yardımıyla rahatlıkla kesilecek bir yumuşaklıktadır. Ay balığının derini sanılandan daha fazla kalındır. Uzman biyologların yapmış olduğu araştırmalarda ay balıklarının derinlerinin 4-7 santimlik kalınlıkta olduğu tespit edilmiştir.

Ay Balığının Sindirim ve Beslenme Düzeni

Ay balığı 2 tonluk bir cüsseye sahip olmasına rağmen küçük yosun ve balık yumurtaları ile beslenmektedir. Bununla birlikte çok küçük balık türlerini ve kabuklu deniz canlılarını tüketmektedir. Ay balığını inceleyen Uzman biyologlar ay balığının sindirim ve mide sistemini açtıklarında yosun ve çok sayıda lavra ile karşılaşmışlardır.

Ay Balıklarında Üreme

Ay balıkları büyük cüsselerine rağmen küçük yumurtalar ile çoğalmaktadır. Çiftleşme dönemlerinde ay balıkları büyük koloniler halinde bir araya gelirler. Dişi ay balığının dışarı çıkardığı yumurtaların çokluğu nedeniyle bulunduğu bölge beyaz bir görüntü oluşturur. Akabinde erkek ay balıkları spermleri ile dölleyerek yumurtanın deniz tabanında oluşması beklenir. Kısa süre sonra döllenen yumurtalar hareketli yapılar haline gelir. Bu yumurtalardan çıkan balıklar zaman içerisinde eğer avlanmaz iseler 1-2 yıl içerisinde yetişkinlik düzeyinde büyümektedirler.

Ay Balığının Yaşam Alanı ve Tüketimi

Ay balıkları çoğunlukla küçük balıklar ve yosunlar ile beslene bilmektedir. Bu nedenle her türlü yaşama alanında yaşamlarını devam ettirir. İri cüsseleri sayesinde birçok balık türünün saldırısına maruz kalmaz. Korkutucu özelliği nedeniyle birçok balık türü görmesiyle kendisinden uzaklaşmaktadır. Yapılan araştırmalarda çoğunlukla okyanuslarda yaşamlarını sürdüren bu balık türü koy ve körfezlerde yaşamamaktadır. Balıkçılık sektöründe insanlar tarafından tüketimi oldukça azdır. Etinin lezzetsiz olması hasebi ile balıkçılar tarafından avcılığı yapılmaz. Ancak özellikle Japonya'da ay balığı ciğeri fazlaca tüketilmektedir. Kedi ve köpek maması yapımında bu balık türünün kullanıldığı görülmüştür.
" } ] }