{ "title": "Balık Avı", "image": "https://www.balik.web.tr/images/balik-avi.jpg", "date": "21.01.2024 08:53:43", "author": "belkıs soysal", "article": [ { "article": "
Balık Avı, Balık avı insanların avcı toplayıcı yaşam tarzını benimsediği andan günümüze kadar gelen bir besin ihtiyacını karşılama, hobi, spor ve rahatlama şeklidir. Balık avı sayesinde insanlar yiyecek ihtiyaçlarını büyük ölçüde karşılayabilmekte, sportif balıkçılık sayesinde bir nevi spor yapabilmektedirler. İnsan doğası gereği avcı bir yapıya sahiptir, doyuruculuğu ve besin değeri sebebiyle balık avı insanın av uğraşlarının ilk sıralarında gelmektedir. Basit bir ip ve kanca veya mızrak hatta iç sularda ağa ve dalyanlar sayesinde kolaylıkla yapılabilecek ancak sabır gerektiren bir uğraştır balık avı. İnsan bir kez balık avına başladığı zaman bu uğraş heyecan, sürprizler ve doğayı yaşamayı sağlaması sayesinde vazgeçilmez bir hal alabilir.

Balık avı da çeşitli aletler ve çeşitli teknikler kullanılarak yapılır. Birçok insan geçimini balık avı sayesinde sağlamaktadır. Ticari balıkçılığın yasak dönemleri vardır. Bu dönemlerde balıkların üremesi ve türünü devam ettirmesi amaçlanır. Balık avı çoğu insan için geçim kaynağı olmanın haricinde vazgeçilmezdir. Sabır balık avında gerekli en önemli özelliktir. Defalarca yapılan denemelere rağmen balık avında istenilen sonuç alınamayabilir. Şans, hava durumu, avlanılmak istenen meranın canlılığı ve avcının tecrübesi balık avını etkileyen önemli faktörlerdir. Modern cihazlarla yapılan balık avcılığı balık popülasyonunu olumsuz etkilemektedir. Geleneksel yöntemlerle yapılan balık avcılığının, ise balık popülasyonu üzerinde baskısı yoktur. Yasak yöntemler (Sezon dışı yapılan avlar, troller, su kirliliği, suya dinamit atılarak ve elektrik verilerek ya da aletli/tüplü yapılan su altı avı ve gece dalışları) ile yapılan balık avcılığı, bu uğraşın geleceğini tehlikeye düşürmektedir.

Balık Avında Çeşitleri
Olta ile Balık Avı

Olta ile balık avında bir ip (Günümüzde misina kullanılır) ve kanca ile balık avlamak mümkündür. Günümüzde el oltalarından kamışlı makineli oltalara kadar birçok çeşit bulunur. Avda yapılması istenen sahte yem veya suni yemin takılı olduğu kancanın balığın ağzına takılmasıdır.

Ağ ve Dalyan ile Yapılan Balık Avı

El yapımı basit bir ağdan, troller tarafından çekilen devasa ağlara kadar birçok çeşit ağ ile yapılır. İç sularda serpme yöntemi ile balığın bulunduğu bölgelere atılırken, gelişmiş teknelerin radar sistemleri sayesinde devasa ağlar balık sürülerini çevirecek şekilde kullanılır. Dalyanlarda ise ağ kazıklarla suyun çeşitli noktalarına çakılarak bir nevi kapan kurulur.

Sualtı Tüfeği ile Yapılan Balık Avı

Serbest dalış yapılan dalışlarla, sualtında sualtı tüfeği kullanılarak balıkları hedef alıp vurarak yapılan bir balık avı türüdür.

Mızrak ve Dirgen ile Yapılan Balık Avı

Özellikle balina ve kılıç balığı avında kullanılan büyük avcı gemilerinin üstünde bulunan mekanik zıpkınlar ile yapılan eski bir av şeklidir. Eski çağlarda ve günümüzde ise dirgen (Çatallı el mızrağı) ile sığ sularda balık su dışından görülerek avlanırdı.
" } ] }