{ "title": "Balık Bakımı", "image": "https://www.balik.web.tr/images/balik-bakimi.jpg", "date": "20.01.2024 22:32:07", "author": "TURGUT KAYNAK", "article": [ { "article": "Balık Bakımı, günümüzde birçok kişi tarafından yapılmaktadır. Balıklar evlerimizin en güzel renkli, misafirleridir. Sıkkın olduğumuz zamanlarda bile akvaryumun başına oturup, onları izlerken stres atarız. Aynı zamanda onlar evlerimizdeki en narin misafirlerimizdir. Balıklara güzel ve temiz baktığımız sürece onlarda, sağlıklı ve uzun bir süre bizimle kalabilirler. Fakat günümüzde birçok insan sırf hobi olsun diye ya da çocuklarım mutlu olsun diye, evlerine küçücük fanus denilen bir çeşit kavanozda balık alıp beslemektedirler. Bu çok yanlış bir yöntemdir, balıklara eziyet etmeden beslerseniz, sizinle daha uzun yıllar yaşamalarını sağlarsınız. Balık alırken, balığın özelliklerini mutlaka sorup öğrenmelisiniz, bazı balıklar çok agrasif bazıları ise gayet uysal olurlar, yani bu ikisini bir araya koyduğunuzda uysal olanı bir daha göremeyebilirsiniz. Yeni balık aldığınızda onu ilk akvaryumun içine poşetiyle koyup, diğer balıkların ve aldığınız balığın tepkisini ölçebilirsiniz. Eğer gebe bir balığınız varsa, doğumda önce mutlaka ayrı bir yere almalısınız, aksi taktirde yavru balıkların birçoğu anne, babası ya da başka balıklar tarafından mideye indirilecektir.

Balık Bakımında Günlük Dikkat Edilmesi Gerekenler
Balık Bakımında Yaşam Alanı

Sağlıklı balıklar besleyip, büyütmek ve hatta çoğaltmak istiyorsanız, öncelikle onlara, alacağınız balık sayısına ve türüne göre, iyi bir akvaryum seçmekle işe başlayabilirsiniz. Çünkü bazı balıklar, kendileri küçük olurlar fakat büyük yer severler, bazı balıklar ise biraz daha büyük olurlar fakat yer kaygıları yoktur. Bazı balıklar sade bir akvaryumda, yalnız ya da sadece kendi türleri ile yaşamayı severler, bazıları ise bunların aksine kendi türleri ile kalabalık yaşamı severler. Bunları balık beslemeye karar verip, bir akvaryumcuya balık almaya gittiğinizde net olarak öğrenmelisiniz. Bazı balık türlerinde suların PH değeri ve sertliği çok önemlidir. Birçok balık çeşidinde, balıkların sağlığı açısından akvaryumda mutlaka ısıtıcı olması gerekmektedir. Yine birçok balık çeşidi, doğal ortama benzediği için bol yeşillikli bir akvaryumda yüzmeyi severler. Akvaryum balıklarının bazı çeşitleri canlı doğurganlar da olabiliyor, bunun için bol yeşilliğin yanı sıra, doğum yaptıktan sonra yavruların saklanacağı yerlere ihtiyaçları vardır. Bu yerleri de akvaryuma çeşitli süs eşyaları (Batık gemi, büyük deniz kabuğu) alarak sağlayabilirsiniz. Akvaryum temizliğinde, her zaman suyun hepsini boşaltmamaya dikkat etmeliyiz, çok kirlendiği zamanlarda da mutlaka değiştireceğimiz su 3-4 gün dinlenmiş su olmalıdır. Akvaryumun alt tabanı ise doğal ortam sağlamak açısından bolca kumla kaplı olmalıdır. Akvaryumun suyunun mikrop kapmaması için çeşitli aralıklarla suya hem akvaryum için dezenfektan atılmalı hem de balıkların ek vitamin almaları için vitamin damlaları damlatılmalıdır.

Balık Bakımında Beslenme

Balıklar, genellikle hem etçil hem otçul olurlar. Balıkların beslenmesine çok dikkat etmemiz gerekmektedir. Balıklara her zaman fazla yem vermekten kaçınmalısınız. Fazla yem onların ölümüne neden olabilir. Balıklar genellikle kuru yemle beslenmektedir, fakat bunların yanı sıra haftada bir de olsa canlı minik yemlerle beslenmelerinde fayda vardır. Bunların yanında arada bir de evde haşladığınız ıspanağı minik minik parçalar halinde verebilirsiniz.
" } ] }