{ "title": "Balık Doğumu", "image": "https://www.balik.web.tr/images/balik-dogumu.jpg", "date": "20.01.2024 18:58:41", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Balık Doğumu, Balıklar suda insanlar karada yaşar. Balıklar herkesin ilgisini çeken su canlılarıdır. Balıklar gelişirken onlarla ilgilenmek gerekir. Yani onlara tatlı söz söylemek onların gelişimi için yararlı olur. İnsanlar bile diğer canlılardan güzel söz ve sevgi bekler. Kısacası balıklarla konuşup onlara ilgi göstermeliyiz. Çünkü onlarda bir canlıdır. Konumuza değindiğimiz zaman genel olarak büyük balıklar küçüklerden ve yumurta dökenlerden, canlı doğurganlardan daha uzun ömürlü olurlar. Beta ve Japon balığı arasında ciddi ömür farkı vardır. Bu nedenle beta balıklarının ömürleri iki yılı biraz geçebilir. Japon balıkları ise on sene kadar yaşayabilir. Balık doğumu, bu işlem öncelikle yumurtalarını bırakmak için bir yuva, bir çukur, bir taş veya su yosunları olan bitkilerin üzerleri gibi yerler seçerler.

Tatlı su balıkları yumurtlamak için çok derin olmayan suları seçerler. Ayrıca yer olarak da akıntı hızının fazla olmadığı yerler onlar için idealdir. Sonrasında bu balıklar olgunlaşmış olan yumurtalarının tümünü bir kere de bırakır. Fakat birkaç gün aralıklarla bölüm, bölüm de bıraktıkları oluyor. Rastgele bıraktıkları yumurtalar olsa da bazen bu balıklar yumurtalarını diğer balıklar tarafından yenmesini önlemek için onları gizli hazırladıkları yuvalarına bırakırlar. Bazı balık türlerinin erkeklerinde de yumurtaların korunması bakımından içgüdüsü oluşmuştur ve yuvayı korurlar. Balıkların doğumu için kuluçka süresi türden türe değişiklik gösterir. Buna sebep olan etken ise suyun sıcaklığıdır. Su ne kadar sıcak olursa kuluçka süresi de kısa olur. Balık yumurtaları yaklaşık 3 mm çapında olurlar. Erkek balıklar tarafından döllenmiş yumurtalar içerisinde hücreler bölünür. Bu aşamada çoğalırlar ve giderek balık şeklini almaya başlarlar. Yumurtlama sonucunda milyonlarca balık meydana gelir ve bu balıklar doğduğu annesi ve babasına benzer.

Balık Doğumu ve Yumurtalı Üreme; Yumurta ile üremede doğum zamanı gelen anne balık kanatlarını kullanarak üreyeceği sinyalini gönderir. Bu işaret sonucunda dişi balık yumurtlar ve erkek balık üzerine hücrelerini bırakır. Bu yumurtalar takriben 3 ila 5 mm çapına yakındır. Yumurtalarını döken balıklar genelde besin almak üzere avlanmazlar. Çünkü yumurtalarını döktükten sonra halsiz ve bitkin bir duruma gelirler. Bazen bu türlerde olan bu balıklara hasta balık gözüyle bakılır. Oysa zaman geçtikçe yumurta belli bir süreden sonra balık şeklini almaya başlar. Aradan bir ay geçtikten sonra balık tamamlanmış olur. Artık yumurta kabuğundan çıkma vakti gelmiş demektir. Bu esnada yumurta kabuğu yumuşar ve küçük balıklar dışarı çıkar. Daha önce eğitilmiş gibi, yüzmeye başlar.

Balık Doğumu ve Gebelik Üreme; Balığı meydana getiren ve çoğalan canlı hücreler, yumurtayı meydana getiren yumurta sarısıyla beslenir. Gebelik üremede çoğalan balıklar türlerine göre olgunlaşma zamanları açısından 3-7 ay içindedir. Bu durum süs balıkları için üç aydır. Gebelik dönemleri türlerine göre değişiklik gösterir. Fakat 30 ila 80 gün arası birçok balık gebelik üreme geçirirler. Balıkların birçoğu yumurtalarını belirsiz bir şekilde suyun içine bıraktıkları zaman bazı diğer balıklar tarafından ve diğer su hayvanları tarafından av olmamak için kendilerinin yaptıkları yuvalara saklarlar. Balıklar bu şekilde meydana gelir ve böylece devam eder.

" } ] }