{ "title": "Balık Hastalıkları", "image": "https://www.balik.web.tr/images/balik-hastaliklari.jpg", "date": "21.01.2024 11:16:32", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Balık Hastalıkları, özellikle balıklar üzerinde birden fazla sebepler ile balıklarda davranış ve şekil değişiklikler ile belirginleşen ve bu değişimlere sebep olan durumlardır. Balık hastalıklarında sebep olan durumlar ise mantar, bakteriler, çeşitli virüsler, parazitler, çevresel özellikler, kimyasal özellikler, yanlış yemleme sonucu metabolizmada oluşan bozukluklar ve genetik yapıya bağlı olarak görülen durumlar balıkların hasta olmasında etkili olmaktadır.

Balık hastalıkları olarak bilinen hastalıklar ise şunlardır
Ichtyyobodo necator (Tipta Costia necatrix); Balıkların yüzgeçlerinin birbirine yapışması hastalığı ve balık vücudunda oluşan kısmen beyazlıklar.

Beyaz benek hastalığı tatlı su balıkları için (Ichthyophthirius multifiliis); Balıklarda gözle görülecek derecede belirginleşen beyaz noktalar balığın bütün vücudu kaplayan un tanecikleri görünü veren durumdur.

Beyaz benek hastalığı tuzlu su balıkları için (Cyrptocarion irritans); Balıklarda gözle görülecek derecede belirginleşen beyaz noktalar balığın bütün vücudu kaplayan un tanecikleri görünü veren durumdur.

Chilodonella; Tatlı su balıkları için (Tetrahymena trichodia); Balıklarda gözle görülen deride oluşan beyaz şekilde su kabarcıkları, istahsızlık ve balıkta kendini tanımama rahatsızlığı görülmesidir.

Chilodonella; Tuzlu su balıkları için (Brooklynella); Balıklarda gözle görülen deride oluşan beyaz şekilde su kabarcıkları, iştahsızlık ve balıkta kendini tanımama rahatsızlığı görülmesidir.

Mantar hastalığı; Balık derisinde beyaz tüylü sarımsı ve uzun tüylerin oluşması.

Glossatella (Heteropolaria); Balıkta gözle görülen tüylenmeler ve yaralanmalar olarak bilinir.

Kuyruk erimesi; Balık kuyruğunda çerceve şeklinde dökülmüş kuyruk görünümü ve kuyrukta erime başlaması kanlı kuyruk dökülmesi olarak görülen durumdur.

Columnaris - Bakteria hastalığı; Balıkta beyaz dudak oluşumu ve yapışmış yüzgeçler ile yüzgeç uç kısımlarında beyazlıklar olarak görülen durum.

Lymphocystis hastalığı; Balık üzerinde açık gözle görülen 1 mm büyüklüğünde balık pulunun kabarmasıdır.

İç hastalıkları ve Böbrek enfeksiyon hastalığı; Balıkta oluşan deride matlık, gözlerde matlık, karında şişlik ve balığın gözlerinde şişlik olarak görülen durumdur.

Bakteri enfeksiyon hastalığı; Balık deri altında görülen beyazlıklar ve balığın kontrolsüz şekilde sallanması durumu görülür. Balıklarda görülen en çok hastalık türüdür.

Ankerwurm Larnaea (Çapa solucanı); Balığın beyaz yüzgecinde görülür hastalıktır. Bu beyazlığın uç kısımları çatal görünümlüdür.

Odinium hastalığı; Balığın derisinde gri nokta oluşumu ve un gibi beyaz tozlanma şeklinde görülen durumdur.

Erythrodermatitis hastalığı; Balığın sırt kısmında oluşan oldukça derin delik oluşumudur. Buy delik beyaz bir çember görünümündedir.

Ani su değişimi yumuşak su rahatsızlığı; Su değişimi sonrasında balığın solungaç kısımlarının kızarmasıdır. BU durumda su içerisinde zehirli maddeler olduğunu göstermektedir.

Karpfenlaus Argulus (Deri kanseri); Balığın derisi altında kanamalar ve deri altında yassı form almış kanserli tümörlerdir.
" } ] }