{ "title": "Balık İsimleri", "image": "https://www.balik.web.tr/images/balik-isimleri.jpg", "date": "21.01.2024 15:50:29", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "
Balık İsimleri, Ülkemizde ve dünyada sayısızca balık türü mevcuttur. Bazılarının isimleri bile halan bilinmemektedir. Ülkemizin üç tarafı denizlerle kaplıdır. Bundan dolayıdır ki çok çeşitli balık türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Bugünkü makalemizde bu balıkların hepsinin isimleri hakkında belki bilgi veremeyebiliriz ama bir kısmının ismini sizlerle paylaşacağım. Lüfer, mercan, sazan, kefal, hamsi, mezgit, müren, orkinos, kalkan, istavrit, izmarit, iskorpit, gelincik, çitari, berlam, kolyoz, uskumru, vatoz, yayın, zargana, çizgili mercan, çizgili orkinos, dil balığı, dülger, dikence, egrez balığı, elektrik balığı, bıyıklı balık, dikenli öksüz, dikenli kırlangıç, eşkina, fangri mercan, fener, gambusya, göl balığı, gümüş, gökkuşağı balığı, gördek, güneş, haskefal, horozbina, inci balığı, ıskarmoz, karaburun, kadife balığı, kâğıt balığı, karagöz, kanatlı kırlangıç, keler, kolyoz, berlam, çamuka ve sayamadığımız milyonlarca balık ve balıkların kısa bilgilerini sunacağım.

Akya, farklı birçok isimle anılmaktadır. Bu isimler kuzu, İskender gibi. Çoğunlukla boy uzunlukları elli santimetreden başlayıp yüz seksen santimetreye kadar ulaşabilmektedir. Denizin dibinde yaşam sürerler fakat kıyı bölgelerine yakın yerlerde sürü halinde gezinirler. Kendilerinden küçük balıklarla ve kabuklu deniz canlıları ile beslenirler. Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Sebebi ise geçmiş yıllarda çok avlanıldığı için.

Aynalı Sazan, çok fazla üretimi yapılan bir balıktır. Üretimi çok kolaydır. Üretim yerleri baraj gölleridir. Ekonomik açıdan değerli bir balıktır. Pullu sazana benzemektedir.

Ay Balığı, bir diğer ismi pervane balığıdır. Çoğunlukla okyanuslar da yaşar. Aynı zamanda Akdeniz'in açıklarında yaşam sürerler. Diğer balıklar gibi göç yapmazlar. Çok hareket etmeyen bir balıktır. Yan yatarak suyun yüzeylerinde dolaşırlar. Yaşam süreleri yirmi ve yirmi beş yıl arasında değişmektedir. Denizanaları ve ahtapot gibi deniz canlıları ile beslenirler. Çok fazla yumurta bırakan bir balıktır. Tadı güzel olmadığı için insanların tercih ettikleri balıklar arasında değildir.

Barbunya, sürüler biçiminde yaşam süren bir balıktır. Üç yüz metre derinliklerde yaşarlar. Sıcak ve ılık havaların olduğu kumlu sahillerde bulunurlar. Havanın sıcaklıklarına göre mevsimsel göç yapan balıklardır. Yaşam süreleri on yıldır. Tadı güzel ve lezzetli olduğu için ekonomik değeri çok yüksek bir balıktır. Çok fazla avlanırlar.

Camgöz Köpekbalığı, tek başına yaşamayı seven balıklardandır. Sıcak ve ılık denizlerin, derinlerindeki serin sularında bulunurlar. Boy uzunlukları dört metreden başlayıp on beş metreye kadar devam eder. Köpek balığının türlerindendir. Ahtapot ve sürü halindeki balıkları kendine yem yapar. Kimse karışmadığı müddetçe saldırmaz. Sıcak havalarda suyun yüzeyine çıkar. Başka ülkelerde tüketilmektedir.

Çipura, et tüketen bir balıktır. Çoğunlukla Akdeniz ve Ege'de bulunmaktadır. Boy uzunlukları yirmi beş ve altmış santimetre arasında değişmektedir. Çenesi çok kuvvetli bir yapıya sahiptir. Bu özelliğinden dolayı kabuklu canlıları rahatlıkla tüketir. Tadı çok güzel olan bir balıktır. Yaz aylarında sığ alanlarda, kış aylarında ise derinlerde yaşam sürmektedirler. Ekonomik açıdan ülkemizde önemli bir yere sahiptir.

Kırlangıç, bu balığın ufaklarına derviş balığı da denilmektedir. Ege, Marmara ve Akdeniz'de çok fazla bulunur. Bazı balıklar gibi göç etmezler. Ilık sularda yaşam sürerler. Derinlerde yaşamlarını çift halinde sürdürmektedirler. Boy uzunlukları yirmi beş santimetreden başlayıp seksen santimetreye kadar çıkarlar. Yaşam süreleri on beş ile yirmi yıl arasındadır. Denizlerdeki çeşitli bitkilerle ve çeşitli böceklerle beslenirler. Her zaman bulabileceğiniz bir balıktır. Eti ise çok lezzetlidir. Ekonomik açıdan değeri yüksektir.

Levrek, bu balık ise denizlerde ve acı su alanlarında yaşam sürmektedir. Hani familyasındandır. Göç eden bir balık türü değildir. Yetişme evresinde sürüler halinde yaşarken, olgunlaştıktan sonra tek başına yaşam sürerler. Açık alanlarda değil de kuytu ve karanlık alanlarda kendilerine yuva yaparlar. Yaşam süresi ise yirmi yıldır. Boy uzunlukları elli santimetreden başlayıp bir metreye kadar gider. Kendilerine besin olarak küçük balıkları tercih ederler. Tadı çok güzel bir balıktır. Bu durumdan dolayı ekonomik değeri yüksek balıklar arasındadır.
" } ] }