{ "title": "Balık Köftesi", "image": "https://www.balik.web.tr/images/balik-koftesi.jpg", "date": "20.01.2024 14:11:54", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Balık köftesi, Köfte denilince bir çoğumuzun aklına tavuk veya kıymalı köfte gelmektedir. Fakat tavuk ve kıymadan nasıl köfte hazırlanıp tüketiliyor ise balıktan da köfte hazırlanabilir. Ben de bugün sizlerle balık köftesini paylaşıyorum. Öncelikle balık köftesi için iri ve etli balıkları seçmeliyiz. Ayrıca küçük kılçıkları olmayan balıklar tercih etmek işimizi kolaylaştıracaktır. Örneğin palamut, mezgit, levrek veya somon gibi balık çeşitlerinden hazırlamak daha kolay ve daha lezzetli olacaktır. Misafirleriniz geldiğinde onları şaşırtacak lezzetler sunmak istiyor iseniz balık köftesi tam isabet olur. Ara sıcak olarak ikram edebileceğimiz balık köftesini önceden hazırlayıp buzlukta uzun süre bekletebiliriz. Böylelikle misafirimiz geldiğinde çabucak çıkartıp pişirebiliriz. Balık köftesinde önemli olan nokta harcının iyi hazırlanmasıdır. Balık köftesi hazırlayacak olanlara benim küçük bir uyarım var. Balıkçınızdan balığın içerisini temizlerken derisini yüzüp kılçığını da almasını rica edin aksi taktirde evde çok fazla zaman ve çaba harcayabilirsiniz. Paylaşmış olduğum tarife uygun hazırladığınız balık köftesinin lezzetine doyamayacaksınız ve ikram ettiğiniz kişiler kesinlikle ikincisini isteyecekler.

Balık köftesi için gerekli malzemeler
Balık Köftesi Nasıl Yapılır?

Öncelikle balığı iyice yıkayıp derin bir tencerenin içerisine alıyoruz. Daha sonra içerisine balıklar batası su doldurup defne yaprağını ilave edip 5 dakika kadar haşlamaya bırakıyoruz. Daha sonra derin bir kâsenin içerisine kabuklarını soyduğumuz kuru soğanı ve sarımsağı rendeliyoruz. Daha sonra robotta çektiğimiz ekmek içini ince ince kıydığımız maydanozu, bir adet yumurtayı ekliyoruz. Son olarak da tuz, karabiber ve kimyonu ekleyip iç harcını karıştırıyoruz. Bu arada haşlanan balıkların suyunu iyice süzüp harcın içerisine ekliyoruz. Bir güzel yoğurduğumuz balık köftesi harcını buz dolabında yaklaşık 1-1,5 saat dinlendirip çıkarıyoruz. Dolaptan çıkardığımız köfte harcından cevizden biraz büyük parçalar alarak köfte yapıyoruz. Bütün harç bitinceye kadar köftelere şekil verip bütün köfteleri galeta ununa buluyoruz. Daha sonra yanmaz bir tavaya bir miktar sıvı yağ koyup ısıtıyoruz. Balık köftelerini teker teker tavaya diziyoruz ve her iki yüzünü de eşit miktarda pişiriyoruz. Balık köftesi fazla yağlı olmaması için kızartma tavasını çok az miktarda sıvı yağ koymakta fayda var yağ bittikçe ilave edilebilir. Kızaran balık köftesini kâğıt havlu serdiğimiz servis tabağına alıyoruz. Bütün köfteler piştikten sonra yağını iyice süzen köfteleri şık bir servis tabağına alıp ister salata eşliğinde ana yemek olarak servis yapabiliriz. İstersek de ara sıcak olarak servis yapabiliriz.

Afiyet olsun.
" } ] }