{ "title": "Balık Mezeleri", "image": "https://www.balik.web.tr/images/balik-mezeleri.jpg", "date": "22.01.2024 00:35:17", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Balık Mezeleri, Balık ile tüketilecek mezelerde pişirdiğiniz balık ile uyum sağlamalıdır. Geçmişten günümüze balıkla birlikte yenilen meze çeşitleri bütün insanlar tarafından kabul görmüştür. Balıkla birlikte özellikle de haydari, fava, deniz börülcesi, patlıcan, ezme, kırmızı biber mezeleri ve birbirinden lezzetli salata çeşitleri balık ile tüketilmektedir.

Babagannuş Mezesi Malzemeleri
Babagannuş Mezesi Nasıl Yapılır?

Babagannuş mezesi patlıcan ile yapılan mezelerin içinde en lezzetli olanlarındandır. Öncelikle bostan patlıcanları közleyin. Daha sonra közlediğiniz ve kabuklarını soyduğunuz patlıcanları püreden geçirin. Hazırlamış olduğunuz patlıcan püresini bir kâse içine alarak üzerine tahin, limon suyu, yoğurt ve sarımsak ile iyice karıştırın. Hazırlamış olduğunuz babagannuş mezesini servis tabağına alarak üstüne zeytinyağını gezdirin. Balık ile ikram edin.

Deniz Börülcesi Mezesi Malzemeleri
Deniz Börülcesi Mezesi Nasıl Yapılır?

Deniz börülcesi mezesi balık pişirdiğinizde mutlaka yapmanız gereken enfes mezelerden bir tanesidir. Öncelikle deniz börülcesini iyice yıkayın daha sonra tencerenin içinde yaklaşık beş dakika kadar haşlayın. On dakika yeterli olacaktır deniz börülcesini fazla haşlamanıza gerek yoktur. Sürenin üstünde haşladığınızda deniz börülcesini kolay ayıklayamazsınız. Daha sonrasında buzlu su içine almış olduğunuz deniz börülcelerini sıyırarak ayıklayın. Bu işlem ile doğal renkleri de korunmuş olacaktır. Hazırlamış olduğunuz deniz börülcesi mezesini servis tabağı içine alarak üstüne tuz, dövülmüş sarımsak, limon suyu ile sızma zeytinyağıyla hazırlamış olduğunuz karışımı gezdirin. Oldukça sağlıklı ve balık ile müthiş gidecek bir meze hazırladınız.

Tarama Mezesi Malzemeleri
Tarama Mezesi Nasıl Yapılır?

Tarama mezesini yapmak için öncelikle balık yumurtalarının zarlarını ayıklayın. Ayıklamış olduğunuz balık yumurtalarının bir kâse içine alarak üstüne zeytinyağını ekleyerek devamlı karıştırın. Daha sonra limon suyunu ilave ederken de karıştırma işlemine devam etmelisiniz. Tuzunu ayarlayarak hazırlamış olduğunuz enfes tarama mezesini servis tabağına alın. Tarama mezesini buzdolabında dinlendirerek servis yapabilirsiniz.

Ezme Mezesi Malzemeleri
Ezme Mezesi Nasıl Yapılır?

Ezme mezesi klasik mezelerin içerisinde yer almaktadır. Hazırlaması oldukça zahmetli olsa bile yemesi aşırı keyifli bir meze çeşididir. Ezme mezesi hazırlamak için öncelikle domateslerin kabuklarını soyarak keskin bir bıçak yardımı ile mercimek kadar küçük bir boyutta doğrayın. Ancak doğradığınız malzemeleri ezmemeye dikkat edin yoksa malzemeler sulanır. Aynı biçimde maydanozu, soğanı ve biberi ince, ince kıyın. Daha sonrasında sarımsakları da iyice döverek tuz, kırmızı pul biber ve sumak ile doğramış olduğunuz malzemeleri karıştırın. Hazırlamış olduğunuz mezeye limon suyu ile nar ekşisini de ekleyin. Servis tabağına alarak üstüne biraz sızma zeytinyağı gezdirin. Son olarak ise ezme mezesinin üzerini kıyılmış iç ceviz ile süsleyin.

Balık ile tüketilebilecek mezeler bu şekilde genişletilebilir. Kalamar tava, kabak çiçeği, ezme, paçanga gibi sıcak mezeler, patlıcan, semizotu salatası, karides güveç, fava, midye tava, karides salatası gibi deniz ürünleri balığın yanında meze olarak oldukça iyi gitmektedir. Balık pişirdiğiniz zaman balığı zevkle yemek için hazırlamış olduğunuz mezelere de önem vererek menüyü renklendirin.
" } ] }