{ "title": "Balık Nasıl Tutulur", "image": "https://www.balik.web.tr/images/balik-nasil-tutulur.jpg", "date": "20.01.2024 08:01:01", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Balık Nasıl Tutulur, Balık tutmak her ne kadar basit bir işlem olarak görülse de oldukça maharet isteyen bir iştir. Balık tutmanın birtakım yöntem ve sistemleri bulunmaktadır. Belirli alet ve edevat olmaksızın balık tutmanın mümkün atı bulunmamaktadır. Usta balıkçılar tekneler ile açılarak ağı, tırı vırı veya çengelli olta yardımı ile çok rahat bir şekilde balık tutmaktadırlar. Kimi usta balıkçılar ise kayalık ve mil arasında kalan balıkları, balığa hissettirmeden elle tutmasına rağmen, bu işlem hiç de o kadar kolay değildir.

Ağ Atarak Balık Tutmak

Geçimini balıkçılık ile geçiren kişiler tekneler vasıtasıyla okyanus, göl ve denizlere açılır. Sabahın erken saatlerinde balığın daha fazla olması hasebi ile çoğunlukla sabah erken saatlerde güneş doğmaya yaklaşık olarak 1 saat kala açılan bölgeye ağlarını serperler. Bu ağ serpme işlemi tekneden, tekneye değişiklik göstermektedir. Kimi küçük teknelerde 10 metrelik ağlar atılırken. Kimi büyük teknelerde 100-200 metrelik ağlar dahi atılmaktadır. Akabinde 1 gün geçtikten sonra ağlara takılan balıklar ağların çekilmesi ile toplanır. Atılan bu ağlara takılan balıkların büyüklükleri ağ ile doğru orantılıdır. Ağ ne kadar büyük ve geniş yapıya sahip ise büyük balıkların ağa takılma olasılığı yüksektir. Hakeza kimi balıkçılar ufak gözlü ağlar atarak küçük istavrit, inci ve tahta gibi balık türlerini yakalamaktadır. Bu küçük gözlü ağlar ile büyük sazan ve kefal gibi balıkların tutulmasının mümkünü yoktur. Bu nedenle ağ atarak balık tutacak kişi tutmak istediği balığın büyüklüğünü ağın gözleri ile ayarlayabilirler. Yapılan araştırmalarda amatör balıkların büyüme süresini tamamlamayan balıkların küçük ağlar ile tutulması halinde büyümesini engellediği ortaya çıkmıştır. Bu nedenle ağlara takılan küçük balıklar büyümediğinde dolayı üreyemez ve deniz ile göl de bu balık türünün azalmasına neden olmuştur.

Olta ile Balık Tutmak

Olta balıkçılığı oldukça maharet isteyen bir balık avlama türüdür. Yapılan araştırmalarda olta ile büyük balık tutmanın mümkün olduğunu kanıtlamıştır. Olta balıkçılığı oldukça sabır isteyen bir iştir. Çengel atıldığı taktir de balık, oltanın çengeline takılması halinde, oltanın misinasını koparmadan çekilmesi oldukça zor bir iştir. Olta ile amatörler nasıl balık tutar sorusuna verilecek en güzel cevap ise uygun misina, uygun çengel ve uygun yemin bir araya getirilmesi halinde güzel ve büyük balıkların çekilmesi ihtimali oldukça yüksektir. Öncelikle olta balıkçılığı yapan kimse balığın yoğun olduğu saatler olan sabahın ilk ışıkları ve ikindiden sonra güneş ışınları azaldığı dönemde balık tutmalıdır. Çünkü balıklar çoğunlukla güneşin battığı ve güneşin doğduğu sabahın ilk saatlerinde ortaya çıktığı anlaşılmıştır. Akabinde olta ile balık tutacak kişi yemlerini iyi seçmelidir. Çengelin üzerine takılacak yemler, hamur, ekmek, solucan ve tavuk ciğeri ile sahte renkli yemler olabilir. Balık koku yardımı ile veya sahte renkli yemi görerek yerini tespit eder. Şayet yem solucan ve tavuk ciğeri ise hareket halinde olan bu yapı balığı kandırmak amacıyla oldukça yeterlidir. Akabinde balık yemin kokusunu aldığı ve solucanı bir besin olarak ağzını çengele kaptıracaktır. Akabinde çengele takılan balığın çekilme işlemi oldukça önemlidir. Eğer balık çengele takıldığı zaman hızlı bir şekilde çekilmez ise balık çırpınarak misinayı koparabilir. Bu nedenle balığın misinayı koparmasını engellemek amacıyla kişi kesinlikle balığı senkronize bir şekilde hızlı ve seri bir şekilde çekmelidir. Karaya gelen balık sudan çıkarken avcıyı görür. Burada oldukça dikkat edilmelidir. Balığın son bir hamle ile kendisini oltanın ucundan kurtarmaması amacıyla patates filesi yapılar ile suyun içinden çıkarmamakta fayda bulunmaktadır. Tutulan balık karaya çekildikten sonra bir bıçak yardımı ile başı kesilir ve içi temizlenerek yakılan ateşte güzelce pişirilerek afiyetle yenir.
" } ] }