{ "title": "Balık Oltası", "image": "https://www.balik.web.tr/images/balik-oltasi.jpg", "date": "21.01.2024 14:28:42", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Balık oltası, yakalanacak balığın boyutuna, ağırlığına, oltanın atılacağı nehrin ya da suyun derinliğine göre tasarlanan düzenektir. Olta kelimesi İtalyanca 'gidip gelme' anlamına gelen volta sözcüğünden türemiştir. Balık oltası denince aklımıza makaralı düzenekler gelmemeli. Amatör olarak bir sopanın ucuna misina, ucuna şamandıra ve kanca eklediğinizde de basit bir olta düzeneği oluşturursunuz. Balık avcılığının tarihinde insanlar birçok şeyden misina yapmışlardır. Örneğin keten, keçi kılı, at kuyruğu kullanmışlardır.

Oltada kullanılan misina plastik ve naylon olabilmektedir. Kullandığınız misinayı çok uzun süre kullanmamanız yararlı olacaktır. Çünkü yıpranmış bir misina balık tutarken sizi yarı yolda bırakabilir. Balık oltasının kusursuz işleyen bir mekanizması vardır. Bu mekanizma sayesinde çok güçlü balıkları bile rahatlıkla kendinize çekebilirsiniz.

Makara

Oltanın üzerindeki makara balık tutup size çeken parçadır. Makara üzerindeki manivela ismini verdiğimiz kolu çevirdiğinizde içerideki dişliler harekete geçer. Bu dönüş sizin uyguladığınız çok az bir çeviriş gücünü daha sağlam hale getirir. Sizin manivelayı bir tur çevirmenizde içerideki mekanizma 5 kez dönmektedir. Bu hareket misinayı bobine sarar ve balık bize doğru gelmeye başlar. Büyük balıklarda birazda deneyimle sorunsuz bir şekilde balığı tutmuş olacaksınız. Makara düzeneğinin içinde, tutucu, kamış, makara ayağı, kol, destek bağlantısı, geri dönüş engelleme manivelası, kapalı bobin, misina ve fren ayarıdır. Amatör balıkçılıkta makaranın kullanımı M. S. 1200'lere kadar dayandığı söylenmektedir.

Misina

Misinalar da test yükü diye bir kavram vardır. Bunun anlamı misinanın tek seferde kopmadan taşıyabileceği yüktür. Satın aldığınız misinanın etiketine baktığınızda libre ya da kg ifadelerini görebilirsiniz. Hesaplamak gerekirse Kg Libre ölçüsünün yarısından azdır. Yani 20 libre yazıyorsa 8 kg gibi düşünebiliriz. Misinalar da esneklik önemli bir noktadır. Balığın çekme gücüne karşı esneme yapmaz ise kopar ya da sizi zorlayabilir.

Kamışlar

Teleskopik kamışlar, genellikle her türlü avlanmaya müsaittir. Surf kamışlar genellikle uzak mesafelere atış yapabilmek için tasarlanmıştır. Lüfer, çinekop ve palamut avlanabilir. Boyları 5 metreye kadar çıkabilir. Çıkrık kamışlar, çok büyük balıkların tekneden tutulmasını sağlayan kamışlardır. Bunların dışında porselensiz ve parçalı kamışlar vardır.

Balık oltası çeşitleri

Kıyıdan balık tutmaya yarayan takımlar, Tekne olta takımları, Spin-at çek olta, Surf olta, Lrf olta, Jig olta takımları mevcuttur. Bu oltalar kullanacağınız ortama ya da tutacağınız balığın türüne göre seçilecektir.
" } ] }