{ "title": "Balık Pişirme", "image": "https://www.balik.web.tr/images/balik-pisirme.jpg", "date": "20.01.2024 18:23:21", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Balık pişirme, yöntemleri lezzetli bir balık yemenize yardımcı olacaktır. Balığın türüne, zamanına ve tercihinize göre uygun balık pişirme yöntemini tercih etmeniz gerekir. En lezzetli, sağlıklı balık pişirme ızgarada olur. Ancak her balıkta ızgara olmaz. Bu yüzden pişireceğiniz balığa uygun pişirme yöntemini tercih etmelisiniz. Öncelikle balıkları her zaman taze almalısınız. Evinize geldiğinizde ya da balıkçınızda balığı mutlaka temizletmelisiniz. Balığı mümkünse hiç bekletmeden aynı günde pişirmeli ve tüketmelisiniz. En iyi sonucu bu şekilde alabilirsiniz. Eğer balığı hemen pişiremeyecekseniz, buzdolabında uygun koşullarda saklamalısınız. Balık bir süre bekleyecekse, kesinlikle tuzlamamalısınız. Bu hem balığın besin değerine hem de lezzetine olumsuz etki yapacaktır. İsterseniz balığı pişirme sırasında tuzlayabilir ya da yerken tuzlayabilirsiniz. Balığın pişme süresi kısa olduğundan, hangi balık pişirme yöntemini kullanırsanız kullanın süreyi kısa tutmalısınız. Çok pişmiş bir balığı zevkle yiyeceğinizi düşünmeyin. Bütün özelliğini kaybedecektir. Nasıl et pişirirken eti mühürleme yapıyoruz, lezzeti içinde kalsın diye. Balık pişirme sırasında da süreyi mutlaka kısa tutmalısınız. Özellikle ızgara ve kızartma yöntemlerinde buna dikkat etmelisiniz.

Balık pişirme yöntemleri nelerdir?

Haşlama: bu balık pişirme yöntemi buğulama olarak da bilinir. Her balığı buğulama yapamazsınız. Haşlama olarak pişireceğiniz balıklar arasında hamsi, sardalya, levrek, lüfer gibi balıklar vardır. Bu şekilde pişirilen balığın hazmı oldukça kolaydır. Balıklar oldukça da lezzetli olur. Buğulama yaparken suyu az miktarda kullanmak gerekir. Balığın kokusunu azaltmak içinde defne yaprağı kullanabilirsiniz.

Yağda kızartma: bu yöntemle balık pişirme evlerde tercih edilenler arasındadır. Burada dikkat edilmesi gerekenler tavadaki yağın iyice kızması ve balığın bu şekilde kızartılmasıdır. Balığı kızmamış yağa atarsanız, hemen yağı çeker, eti daha gevşek olur ve soluklaşır. Bu balığın sindirimini de zorlaştırır. Yağda kızartma yönteminde tercihen balığı mısır ununa bulayın. Eğer elinizin altında mısır unu yoksa normal buğday ununu tercih edebilirsiniz. Kızartma yağını her defasında yeni kullanmalısınız. Balıklar kızardıktan sonra isterseniz kâğıt peçete üzerine alınabilir. Bu fazla yağını almasına yardımcı olur. Balığı kızartırken, kızmış yağın içine yavaş yavaş dizin. Bu sayede yağın kızgınlığı korunmuş olur. Yağ bu esnada soğumaya vakit bulamaz. Kızarma sırasında tavayı hafif sallarsanız, balıklarda yapışmaz. Balıklar altın rengine döndüğünde pişmiş demektir. Gereğinden fzla pişerse balık kuruyacak ve lezzetsiz olacaktır.

Izgara yapma: Balık pişirme yöntemleri arasında en lezzetli sonucu böyle alabilirsiniz. Izgara yapacağınız balığı önceden biraz zeytinyağı ile yağlamalısınız. Balığın her iki tarafına bıçaklar çizikler atarsanız, içi istediğiniz gibi pişer. Balıklar oldukça hızlı piştiğinden ızgarada fazla tutmamak gerekir. Balığı dağıtmadan, derisi yanmadan orta ateşte pişirmelisiniz. Bu balığın tadını ve lezzetini kaybetmemesine neden olur. Izgara balık pişirme yönteminde balığın asla unlanmaması gerekir. Yağsız balıkları ızgara yöntemiyle pişirmemelisiniz. Balığın kılçıkları çıkmadığında, ızgarası daha lezzetli olur. Böyle pişirilen balıklar hemen sıcak yenmeli, hiç bekletilmemelidir. Izgara balık pişirme yöntemine uygun balıklar lüfer, çipura, levrek, palamut gibi yağlı balıklardır. Ayrıca hamsi, sardalya gibi balıkların yağlı olduğu kış döneminde de ızgarası yapılabilir.

Sebzelerle balık pişirme: Pilaki denilen balık pişirme yöntemidir. Balıkları böyle pişirmek için büyük olanları ve az kılçıklı olanları tercih etmelisiniz. Balıklar bu yöntemde az su ve yağla pişirilir. İster fırında ister ocağın üzerinde bu yöntemle balığı pişirebilirsiniz.
" } ] }