{ "title": "Balık Pulluluk", "image": "https://www.balik.web.tr/images/balik-pulluk.jpg", "date": "22.01.2024 01:18:46", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Balık pulluluk, günümüzde çok sık karşılaşılan bir durumdur. Kimi zaman sonradan ortaya çıkan bu hastalık, kimi zamanda insanlarda doğuştan meydana gelerek belli bir yaşa kadar insanlarda ciddi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Fakat bu iki görülme şeklinde özellikle kişilerde kalıtsal olarak ortaya çıkmaktadır. Direk olarak deri hastalıklarından biri olan balık pulluluk, tıbbi olarak \"ihtiyoz\" olarak bilinmektedir. Bu hastalık, sadece halk arasında \"balık pullu\" olarak geçmektedir. Hastalığın adının balık pullu hastalığı olması ise bu hastalığın görüldüğü kişilerde deri bölgeleri balık pulu gibi bir görünüm alarak döküntülere neden olur. Hastalıkla birlikte kişilerin derisi ve hatta tüm vücudu, tıpkı balıklarda olduğu gibi pullanarak döküntülere neden olur. Bu durum tüm vücutta olduğu gibi vücudun bazı bölgelerinde lokal olarak da ortaya çıkmaktadır. Özellikle bacaklarda, kollarda ve yüz bölgelerinde balık pulluluk hastalığına çok sık rastlanılmaktadır. Balık pulluluk hastalığına yakalanan insanlarda ilk olarak deride kızarıklıklar ve çok şiddetli kaşıntılar meydana gelmektedir. Meydana gelen bu kaşıntı ve kızarıklıklar, çok kısa bir süre içerisinde kabarmaya ve pullanmaya başlar. Bu nedene, sorunun ilk belirtisinin deride kızarıklık ve kaşıntı olduğunu söyleyebiliriz. Balık pulluluk hastalığı, son bahar ayında ve diğer kış aylarında etkilerini iki katına çıkararak insanlarda çok ciddi sorunlara neden olur. Bu durum eğer bir çocukta meydana gelmişse, sorun çocuğu çok daha fazla etkileyecektir.

Normal koşullarda yeni doğuş bir bebeğin cildi, son derece pürüzsüz ve temiz olur. Bunun yanında yeni doğan bebeklerde yeni ve taze olan cilt yapısı, balık pulluluk hastalığıyla doğan bebeklerde tam tersi olur. Bu bebeklerde deri, balık puluna benzer kabarıklık ve soyulmalar ile hastalığın belirtilerine neden olmaktadır. Bu bebekler için özellikle üretilmiş olan losyonlar ve diğer nemlendiricilerle sorun biraz bastırılsa bile sorun tam olarak ortadan kalkmaz ve bağışıklık sistemi bu hastalığı yenene kadar problemler devam eder. Balık pulluluk hastalığının en genel nedeni, insanlarda doğum sonrasında deri bölgesinin aşırı bir şekilde kuru olmasıdır. Doğum sonrasında son derece kuru olan cilt, çok kısa bir süre sonra çatlayarak dökülmeye başlar. Bu sorun erken fark edildiğinde bebeğin cildi, manuel olarak nemlendirilir ve bu şekilde balık pulluluk hastalığının ortaya çıkması engellenir.

Balık pulluluk hastalığı kalıcı mıdır?

Balık pulluluk hastalığı yani ihtiyoz hastalığı, insanlarda çok uzun süreli olarak görülen bir hastalıktır. Bu hastalık, bazı insanlarda gerekli bakımlar yapılmadığında beş yıla kadar uzayabilir. Bu nedenle birçok kişi ihtiyoz hastalığının kalıcı bir hastalık olduğundan korkarlar. Aslında bu hastalık birçok zaman tedavi edildiği zaman hızlı bir şekilde iyileşen bir hastalıktır. Bu nedenle balık pulluluk hastalığından korkulmamalıdır. Yani bu hastalık insanlarda tedaviler geciktirilmediği sürece geçici bir özellik gösterir.

Balık pulluluk hastalığında günde en az üç defa kişilerde cildi nemlendirmek gerekmektedir. Tedavi olarak cildin beslenmesine etki edecek olan bazı ilaçlar ve bunların yanında etkili nemlendiriciler ile balık pulluluk rahatsızlığı insanlarda etkisini ortadan kaldırmaktadır. Bu tedaviler, kişilerdeki hastalık ortadan kalktıktan en az 1 ay kadar süre devam ettirilmelidir. Aslında sadece balık pulluluk rahatsızlığı olan insanlar değil, diğer insanlar da cildini gün içerisinde nemlendirmelidir. Unutulmamalıdır ki hiçbir zaman bir hastalık için önlem alınması, insanlarda risk meydana getirmez. Eğer insanlarda aile içerisinde kalıtsal olarak balık pulluluk problemi varsa kesinlikle daha önceden önlem alınmalıdır. Aksi durumlarda bu sorun çocuklarınızda da meydana gelebilir.
" } ] }