{ "title": "Balık Sezonu", "image": "https://www.balik.web.tr/images/balik-sezonu.jpg", "date": "20.01.2024 20:51:11", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Balık Sezonu, Tüketilebilir endüstriyel deniz balığının büyümesi ve tüketime uygun hale gelmesi için kamusal alan olan denizler, akarsular ve göllerde devlet tarafından çeşitli tedbirler alınır. Bu tedbirlerden en önemlisi av sezonunun balık üreme zamanlarına uygun kapatılıp açılmasıdır. Profesyonel balıkçı teknelerini yakından ilgilendiren balık sezonu, balıkların yumurtlama döneminde avlanmasının engellenmesi için uygulanır. Balık avlamanın yasak olduğu zamanlarda çiftlik balıkları tüketilmesi uygun olacaktır. Bunun için balık çiftliklerinde yetişen alabalık, levrek ve çupra tüketilebilir. Bununla birlikte sezondan dondurulan balıklarda tezgâhlarda görülebilir.

Balık sezonu ne zaman açılıp kapanır?

Her yıl Eylül ayının ilk haftası belirlenen bir günde balık sezonu başlar. 15 Nisanda balık sezonunun kapanması ile sezon başlangıcına kadar profesyonel balıkçı teknelerinin balık avlanması yasaklanır. Bu yasak üç tarafım denizler ile kaplı ülkemizde önemli bir geçim kaynağı olduğundan birçok aileyi yakından ilgilendirir. Denizlerde gırgır ağları ve trollerle balık tutanları yakından ilgilendirdiği için yasaklar ile ilgili kısıtlamaların hafifletilmesi için balıkçı esnafın sürekli bir baskısı söz konusudur. Bu yasak aynı zamanda denizlerde ve kıyılarda amatörce balık tutanları da kapsar. Fakat bazı dönemler alınan kararlar ile küçük balıkçılar, olta balıkçıları ve küçük teknelerin belli miktarda belli balıkları tutmasına izin verilir.

Balık sezonu önceki yıllarda 5 Mayısa kadar devam ederken, alınan karar ile 2016 yılında 15 Nisandan itibaren yasak başladı. Bu uygulamanın nedenleri arasında ise son yıllarda denizlerimizdeki balık oranının düşmesi gösterilmektedir. Avlanan deniz balığı 2011 yılında 432 bin ton iken bu miktar, 2012 yılında yüzde 28 azalmıştır. Geriye dönük son üç yıl içinde belirli oranlarda kayda değer azalışlar görüldüğünden balık avlama sezonu kısaltılmıştır. Aynı durum diğer deniz ürünlerinde de ortaya çıkmış belli miktarlarda azalış görülmüştür. Örneğin 2011 yılında 515 bin ton olan su ürünlerinin miktarı, 2012 yılında 432 bin tona, 2013 yılında 374 bin ton olan miktar 2014 yılında 302 bin tona düşmüştür.

" } ] }