{ "title": "Balık Türleri", "image": "https://www.balik.web.tr/images/balik-turleri.jpg", "date": "19.01.2024 19:53:22", "author": "Mervenur Elpit", "article": [ { "article": "Balık Türleri, Balıklar sadece suda yaşayan ve solungaçları tarafından solunum yapan, soğuk kanlı olan, yürekleri çift gözlü olup çoğunun vücudu pullu olup üreme şekilleri ise genellikle yumurta ile üreyen omurgalı canlılardandır.

Ülkemizde ve Dünyamız da birçok balık çeşitleri bulunmaktadır

Acıbalık: Trakya, Marmara ve Karadeniz'in ağır akışlı sularında yaşamaktadırlar. Bunun yanında akarsu ve göllerde de yaşamaktadırlar. Bitki ve küçük hayvancıklar ile beslenmektedirler. Ortalama 5-6 cm büyümekte olup en fazla uzunluğu 9 santimetredir.

Afangus: Ege ve Akdeniz'in sahillerine akmakta olan iç sularında yaşamaktadırlar. Akvaryum balığı olarak da yetiştirilmektedir. Çeşitli türleri de ülkemizde görülmektedir. Boyları 5-6 santimetre arası olur.

Akya: Kuzu, leka ve çıplak diye de bilinmektedir. Genelde 50-100 santimetre en fazla 180 santimetre olup 60 kilogram ağırlıktadırlar.

Sürü halinde dolaşmaktadırlar. Çok avlanması sebebiyle neslinin tükenme tehlikesi vardır.

Ankara Çamurbalığı: Orta ve Doğu Anadolu'nun göllerinde ve akarsularında kumlu ve sazlı zeminlerinde görülmektedirler. Küçük hayvancıklar, böcekler ve larvalar ile beslenmektedirler. 6-7 santimetreye kadar büyüye bilmektedirler.

Aynalı Sazan: Diğer yan türlerine göre üretimi daha kolay ve elverişlidir. Kolay üretildiğinden dolayı çeşitli yerlerde ve genel olarak barajlarda üretimi yapılmaktadır. Ekonomik değeri yüksektir.

Ay Balığı: Pervane balığı olarak da bilinmektedir. İyi yüzemeyen genel olarak hareketsiz bir balıktır.2,5 3 metre boy yapabilen bu balık 1500 kilogram ağırlığa kadar çıkabilmektedir. 20 25 yıl yaşayabilmektedirler. Eti lezzetsiz ve kötü koktuğu için insan besini olarak kullanılmaz ve ekonomik değeri bulunmamaktadır.

Bakalyaro: Karadeniz de yaygın olarak bulunan bu balık türü Ege de az bulunmaktadır. Genelde 15-20 santimetre boylan iken en çok 45-50 santimetre boyunda olmaktadırlar. Sahillerde 3 -4 metre aşağısında yaşamaktadır.

Barbunya: Sıcak ve ılık denizlerde kumlu çamurlu olan sahillerinde 300 metreye varan derinliklerinde yaşarlar. Sürü halinde bulunmaktadırlar. Etinin lezzetinden dolayı ekonomik değeri yüksektir.

Berber Balığı: Sıcak ve ılıman denizlerde kayalık, çakıl ve bazen çamurlu bölgelerde 50-300 metre arası derinliklerde yaşarlar. 25 santimetre uzunluğu kadar erişebilirler. Ekonomik değeri bulunmamaktadır. Denizlerde renk güzelliği verir.

Berlam: Ilık denizlerde orta kısımlarında yaşamaktadırlar. Ege, Marmara ve Akdeniz de yaygın olarak bulunan Berlam Karadeniz de seyrek bulunmaktadırlar. Gündüzleri 80-300 metre derinliklerde yaşarken geceleri beslenmek için kıyılara doğru gelirler. Etinin lezzetinden dolayı ekonomik durumu yüksektir.

Bıyıklı Balık: Ülkemizin çeşitli yerlerinde türleri bulunmaktadır.

Bodur Yayın: Güneydoğu da akarsu ve göllerinin kumlu ve çamurlu zeminlerinde yaşayan 20-30 santimetre boyunda olan bir balık türüdür.

Büyükbaş Kayabalığı: Trakya ve Karadeniz'in kıyı kısımlarına doğru akan nehirlerinde yayılım gösterirler. Eti lezzetli ve sağlığa yararlıdır.

Camgöz Köpekbalığı: Sıcak ve ılık denizlerde 100 metre altında yaşayan Camgözler tek başlarına yaşamaktadırlar.

Alfabetik Listeye Göre Balık Türleri
" } ] }