{ "title": "Balık Unu", "image": "https://www.balik.web.tr/images/balik-unu.jpg", "date": "20.01.2024 04:48:59", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Balık unu, eski zamanlardan beri insanların kullandığı maddelerden biridir. Balık unu, hiçbir zaman insanlar tarafından ağız yoluyla tüketilmemektedir. Eski zamanlardan beri hayvanlarda besin maddesi olarak kullanılan bu madde, içerisinde barındırmış olduğu besin ve vitaminlerle hayvanlar için çok büyük faydalar sağlamaktadır. Balık ununun en zengin maddesi, içerisinde yüksek oranda bulunan protein ve omega 3 yağlarıdır. Balık unu, hayvanlara verilebilmesi için son derece önemli işlemlerden geçirilmesi gerekmektedir. Bunun yanında maddenin çok faydalı olması, balık ununun maddi olarak ciddi bir şekilde artışına neden olmaktadır. Balık unu, yem olarak kullanıldığında oldukça kaliteli ve yüksek besin içeriği olan bir ham maddedir. Balık ununun maddi olarak pahalı olması nedeniyle genellikle diğer yemlere ek karışım olarak kullanılmaktadır. Balık unu, günümüzde olmasa da önceki zamanlarda bitkilerin yetiştirilmesi için gübre olarak kullanılmıştır. Günümüzde de ağaç yetiştiren kişiler tarafından gübre olarak kullanılmaz. Fakat bazı çiçeklerin yetiştirilmesinde gübreye çok ihtiyaç duyulduğu için balık unu kullanılabilir. Balık unu, birçok işlemden geçirilerek yapıldığı için balı kokusundan arınır. Bu sayede ballık ölüsü ya da diğer kokulardan kokmaz. Fakat toplu olarak depolandığında balık unu oldukça şiddetli kokabilir. Balık ununun günümüzde en büyük kullanım alanı, çiftlik hayvanlarının yem içeriğinde kullanılmasıdır.

Balık unu, genellikle morina, ringa, çaça ve hamsi balıklarından elde edilmektedir. Bunun yanında diğer balıklardan da elde edilebilen balık unları, az da olsa görülmektedir. Genel olarak tüm balık türlerinden yapılan balık unlarından aynı etkiler görülebilir. Fakat yine de ülkemizde en çok doğal hamsi kullanılmaktadır. Günler geçtikçe avlanan hamsi miktarı oldukça artmaktadır. Özellikle açık denizlerde yüksek miktarda bulunan hamsiler avlanarak satışa sunulur. Satılamayan hamsiler ise direk olarak işlemlerden geçirilerek un haline getirilir. Yaklaşık olarak bir hafta kadar bir süre işlemde kalan bu hamsiler, un haline getirildikten çok kısa bir süre sonra kullanılabilir. Balık unu için özellikle hamsi ve diğer balık türleri avlanmamaktadır. Kullanılmayan ve bayatlayan balıkların yanında ayrıca fabrikalarda atık olan balıklarda balık unu için işleme gönderilmektedir. Türkiye'de balık üretiminin son durumuna istatistiksel olarak bakıldığında zamanla kullanımı biraz daha artmıştır. Balık unu, üretiminde kullanılan önemli ham maddelerden birisi de endüstride kullanılan artık balıklardır. Bu artıklar, hiçbir şekilde hayvanlara zarar vermemektedir. Balık unu ile birçok hayvan, ihtiyaç duyduğu besinleri kendisine sağlayarak faydalar görmektedir. Özellikle gelişim sürecinde olan hayvanlar, balık unundan çok mükemmel bir şekilde fayda görmektedir.

Balık unu içeriği hakkında

Balık unu içerisinde daha önceden de belirttiğimiz gibi çok farkı vitaminler bulunmaktadır. Özellikle yararlı bakteriler açısından oldukça zengindir. İnsan vücudunda ve hayvan vücudunda yararlı bakterilere çok ciddi bir şekilde ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bakteriler, vücutta bulunan zararlı bakterileri öldürdüğü için canlıları çok önemli hastalıklardan korurlar. Bu nedenle balık unu ile hayvanlara yüksek miktarda yararlı bakteri kazandırılmaktadır. Bu unun içeriğindeki bir diğer madde ise tüm omurgalı canlılarda kemik gelişimi için gerekli olan omega üç yağ asitleridir. Bu yağ asitlerinin düzenli olarak vücuda alınmasıyla çok büyük faydalar ortaya çıkacağından emin olabilirsiniz. Balık unu insanlarda zehirlenmelere neden olabilir. Yani insan vücudu balık ununu hazmetmeye müsait değildir. Bu nedenle özellikle çocukları balık unundan uzak tutmalısınız ve ulaşılamaması için gerekli önlemleri almalısınız. Son olarak balık unu içerisindeki proteinlerden bahsedebiliriz. Hayvanların gelişimi için gerekil olan protein balık unu içerisinde çok yüksek bir miktarda bulunmaktadır. Bu nedenle balık ununu sizlerde hayvanlarınız için kullanabilirsiniz.
" } ] }