{ "title": "Balık Yemi", "image": "https://www.balik.web.tr/images/balik-yemi.jpg", "date": "21.01.2024 10:59:50", "author": "şükran akdağ", "article": [ { "article": "Balık yemi, balık avındaki kişilerin kullandığı balıkları ya da avlanılacak canlıyı çekmek için yapılan çeşitleri olan ve bir hayvanın farklı bölgelerinden yapılabilen bir yem çeşididir. Bunun yanında kuru balık yemleri de akvaryumunuzda beslediğiniz balıkları beslemek için kullandığınız balık yemlerindendir. Fakat genelde balık avlarında kuru yemler kullanılmaz. Deniz balıklarının ve tatlı su balıklarının kullanılmasında aynı yem çeşitleri kullanılmaz. Denizlerde kullanılan doğal balık yemleri; balıklardan elde edilen yemler, yumuşakçalar, kabuklular, kurt, hamur yemler, hazır yemler ve diğer yemlerdir. Tatlı sularda ise deniz yemlerinde kullanılan bazı yemlerle birlikte, böcekler ve onların larvaları doğal yem olarak kullanılmaktadır. Tatlı sularda yaşayan balıkların avlanması için; canlı yemler, yaprak yemler ve ölü balık yemleri balıklardan elde edilen doğal yemlerdir. Yumuşakçalardan midye, kabuklulardan kerevit ve karides, böcek ve larvalardan kan sülüğü, böcekler, sivrisinek larvası ve karasinek larvası da tatlı su balıklarının avlanmasında kullanılan doğal yemlerdendir. Tatlı sularda kullanılan doğal yemler arasında en çok işe yarayanı, solucandır. Tatlı su balıkları daha dikkatli olduklarından yem kullanımı, deniz balıklarına göre daha çok önem taşımaktadır. Özellikle büyük ve iri balıklar yemleme olmadan kesinlikle avlanamamaktadır. Balık avında oltaya atılacak yemin tazeliği ve hangi balık için kullanılacağı oldukça önem taşır. Kıyı balıkları için kurt, tatlı su balıkları için solucan hem tatlı hem tuzlu balık avlarında ise ölü balık yemleri en çok tercih edilen ölü balık yemlerindendir. Sülünes de balık avlanmasında en çok kullanılan doğal yemlerdendir. Pek çok deniz avında doğal yem olarak tercih edilmektedir. Bunların dışında kefal ve karagöz avlarında, hamur yemler kullanılabilmektedir.

Balık Yemi Çeşitleri ve Özellikleri: Balıklar ve balıklardan elde edilen yemlerde büyük balık küçük balığı yer, gerçeği ile torikten, gümüş balığına kadar tüm balıklar kendilerinden büyük balıklar için yem olarak kullanılabilir. Hatta bazı balıklar kesilip ufak parçalar halinde kendi türlerinin avında kullanılır. İstavrit, kıraça, uskumru, kolyoz, izmarit, gümüş, sardalya, hamsi, çaça, zargana, lüfer, palamut, torik gibi rengi beyaz balıklardan yapılan yeme 'akyem' denir. Kaya balığı, iskorpit, gelincik balığı gibi balıklar da yem olarak kullanılsalar dahi akyem kapsamına alınmazlar. Yem olarak balıklar iğneye canlı, bütün ölü veya kesilerek atılırlar. İğneye kesilerek takılan balıklar akyem olacak balıklardır, diğer balıklar canlı veya bütün ölü olarak takılırlar. Yumuşakçalar arasında sübye diğer adıyla mürekkep balığı, kalamar, midye, tarak, sülünes gibi yemler kullanılır çünkü bu yemler yapıları bakımından berk olmayan bir yapıya sahip olduğu için yumuşakçalar denmiş ve bu gruba alınmıştır. Kabuklular arasında karides, mamun, yengeç gibi yemler kullanılır çünkü isminden de anlaşıldığı gibi kabuğu (Derisi) berk olan canlılardır ve bu yüzden bu adı alıp bu grubun içinde var olmuşlardır.
" } ] }