{ "title": "Balık Yumurtası", "image": "https://www.balik.web.tr/images/balik-yumurtasi.jpg", "date": "19.01.2024 22:34:07", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Balık yumurtası, oldukça kıymetli olan dişi balıklardan alınan ve insanlar için kullanılan bir besindir. Havyar olarak da bilinen balık yumurtası her balıktan elde edilir. Ancak havyar olarak en kıymetli olanı mersin balığı yumurtasıdır. Mersin balığı yakalandığında yumurtalarının zarar görmemesi için, balığın rahatça ölmesi beklenir. Bunun nedeni balığın herhangi bir tehdit hissettiğinde salgıladığı ekşi bir kimyasalın yumurtaları bozmasıdır. Balık yumurtası havyar olarak tüketildiğinde bazı işlemlerden geçirilir. Topak halinde adeta yumurta kütlesi gibi olan balık yumurtası tuzlama ve tütsüleme yapılmadan tüketime sunulmaz. Bu besin çeşitli ülkelerde sevilen mezelerin arasındadır. Sazan, ringa, uskumru, tırsi, som balığı, dil balığı, kefal gibi balıkların yumurtaları oldukça makbuldür.

Balık yumurtası elde etmek için önce yumurtalı olan balıklar yakalanır ve karın kısımları çıkarılarak, içerideki yumurtalar alınır. Bu işlem genellikle balık canlıyken yapılır. Ardından balığın karnı dikilerek, yeniden denize bırakılır. Bu şekilde alınan balık yumurtalarından sonra balık ölmediği için, bir sonraki yıl yeniden yumurta almak mümkün olur. Balıklardan yumurta elde edebilmek için, özel havuzlarda balık besleyen ticari işletmelerde bulunmaktadır.

Balık yumurtası (Havyar) kaç çeşit olur?

Balık yumurtası iki değişik renkte olur. Bunlardan siyah renkte olanı mersin balığının dişisinden, kırmızı renkte olanı ise somon balığından elde edilir. Siyah havyarın değeri diğerine göre daha yüksektir. Satışı daha fazla fiyata olur. Balık yumurtasının değeri aynı zamanda yumurtaların çapıyla belirlenir. Beluga denilen balık yumurtası 2,5-3 mm kadar çapıyla, tereyağı tadında lezzetiyle balık yumurtası olarak çok değerlidir. Her balık yumurtasının orta kısmında gözle görülebilecek şekilde olan tanecikler, koyu siyah renkten gri tonuna kadar gider.

Kaluga denilen havyarın taneleri ise 2-3 mm çaplıdır. Bu balık yumurtası Beluga havyarından sonra en değerli olanıdır. Beluga havyara göre daha küçük taneli olup, lezzet olarak da cevizi andırır. Balık yumurtalarının en lezzetli olduğu dönem ise kış aylarıdır.

Balık yumurtasının faydaları nelerdir?

Balık yumurtası besin dışında kozmetik ürünlerde de kullanılır. Cildi yenileyen, kırışıklıkları önleyen özelliği bulunur. Bu nedenle özellikle erken yaşlanma belirtilerini önler. Bunun dışında ciltte açık yaraların iyileşme süresini de kısaltır. Beyin açısından zihin açıcı, zihni geliştiren etkisi de vardır. Balık yumurtası içeriğindeki B12 vitaminiyle bu faydayı sağlıyor. Ayrıca protein açısında zengin olduğundan, tüketildiğinde vücuttaki yorgunluğa, halsizliğe iyi geliyor. Enerji verici etkisi oldukça belirgindir. Afrodizyak etkisi de bulunan balık yumurtası bu faydaları sayesinde çoğu ülkede sevilen bir besin haline gelmiştir.

Balık yumurtası nasıl servis edilir?

Balık yumurtası yani havyar ordövr tabaklarında her zaman kendine yer bulur. Ancak servis edilmeden önce buzdolabında bekletilmelidir. Daha sonra içinde buz dolu bir kâsenin içinde servis edilmelidir. Yanında soğan, limon, tost ekmeği ve yumurta ikramı yapılabilir. Balık yumurtası açıldığında 2-3 günde tüketilmesi gerekir. Kahvaltıda ve şampanya eşliğinde mükemmel bir ikramdır.
" } ] }