{ "title": "Balık Zehirlenmesi", "image": "https://www.balik.web.tr/images/balik-zehirlenmesi.jpg", "date": "21.01.2024 17:27:18", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Balık Zehirlenmesi, Ülkemizin 3 tarafı deniz ile çevrili olması nedeniyle ülkemizde çok fazla balık tüketilmektedir. Ancak tüketilen bu balıklar bazen bayatlar veya bir kısım balık türleri insanların bağırsak ve mide sistemini olumsuz olarak etkilemesi ile bir kısım rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Yapılan araştırmalarında istavrit, orkinos, çupra ve palamut gibi balıklar ile beslenen bir kimsenin balığın bayat olması halinde zehirlendiği çokça rastlanan bir durumdur. Aslında zehirlenme bir kısım balık türlerinin toksin özellik taşıyan mil veya toksin özellik bulunduran kamçılıları yemesiyle ortaya çıkar. Bu toksinler balığın bünyesinde bulunur. Tutulan balık içi temizlenmesi ve kafası koparılmasına rağmen bazen vücudunda bu toksinlere ait bakterileri bulundurur. Zamanla bayatlayan balık üzerinde bu toksinler aktif hale gelir. Tam anlamıyla pişmeyen balık etinin içerisinde bulunan bakteri türünün insanların tüketmesi ile bu rahatsızlık türü ortaya çıkmaktadır.

Balık Zehirlenmesinin İnsan Vücudu Üzerinde Etkisi

Bedeni zayıf olan bir insan, bayatlamış bir balık tükettiği taktirde, balığın içinde bulunan toksinlerin mideye girer girmez çoğalmaya başlar. Bu toksinler de bulunan bakteriler zamanla çoğalarak mide ve vücut üzerinde rahatsızlıklar oluşturur. Uzman doktorların yapmış olduğu araştırmalar neticesinde balık zehirlenmesi geçiren bir kimsede; Şiddetli mide ağrısı, baygınlık, titreme, yüksek ateş, kusma, bilinç kaybı, bitkinlik ve olağan dışı kas krampları çok fazla görülmüştür. Böyle bir durumla karşılaşan kimse durumu iyi mukayese etmek zorundadır. Çünkü bir kimse balık zehirlenmesi geçirmiş ise ilk 1 saatlik dönem içerisinde yukarıda sayılan rahatsızlıkları çekecektir. Akabinde şiddetli ağrılar balık zehirlenmesinin yaşandığını gün yüzüne çıkartacaktır. Hakeza bazen bu ağrılar kişinin yere yığılarak, kusmasına hatta bayılmasına neden olabilecek düzeyde kramplardandır. Böyle bir durumla karşılaşan kimse dikkatli olmalı ve çevresinde yardım almaya gayret göstermeli, bilincinin kapanmaması amacıyla sürekli konuşmalı ve gözlerini kapatmamalıdır.

Balık Zehirlenmesi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Yapılan araştırmalarda balıktan dolayı zehir gören kişilerin ciddi bir durumla karşılaşmadığı anlaşılmıştır. Birkaç istisna dışında ölüm gibi ciddi vakıalar yaşanmamıştır. Yemesine, içmesine dikkat eden kimse yukarıda sayılan ağrıları 2-3 gün geçtikten sonra ortadan kalkar. Ancak bir kimse balık zehirlenmesi geçirmiş ise mide bulantısı, baş ağrısı, baygınlık ve bilinç kaybı gibi rahatsızlıkları yaşamaması amacıyla bir kısım önlem ve tedaviler gerçekleştirebilir. Öncelikle zehirlenen kişi balıktan zehirlendiğinin farkına varır varmaz midesinde bulunan bakterilerin daha fazla yayılmaması amacıyla zehirlenen kişi kusturulmalıdır. Akabinde bağırsağa yayılan bakterilerin vücuttan atılması amacıyla müshil verilerek bağırsak ve boşaltım sisteminin dolaşımı arttırılır. Akabinde bol bol sıvı tüketilir. Hakeza ilerleyen bir durum söz konusu ise konu Uzman hekimlere bildirilerek midenin yıkanmasında fayda bulunmaktadır. Hasta bu dönemde katı yemek tüketmemeli ve hafif besinler yiyecek ihtiyacını karşılamalıdır. Bunları yapan bir kimse 2-3 gün içerisinde eski sağlığına kavuşarak tekrardan istediği gibi beslenebilir. Ancak balıktan bu dönemde tiksinti duyan bir kimse bir daha balık yemek istemez. Vücut kendisini 2-3 gün içerisinde yenilemesine rağmen kişinin vücudunda bulunan toksinler 7-10 gün içerisinde vücudundan atılır. Balık zehirlenmeleri bazı bünyesi zayıf olan kişilerde ani şoklara neden olmaktadır. Bu nedenle bilincini kaybeden bir durum söz konusu olursa hasta üzerinde, hasta kısa süre içerisinde acil servise kavuşturmalıdır. Böylesi bir durumda midesi yıkanan hasta yoğun bakımda gözetim altına alınır. Kısa süre içerisinde ayağa kalkan hasta kendini hemen toparlar. Şayet tedavi yöntemlerine rağmen kişide rahatsızlık devam etmekte ise konu Uzman hekime bildirilmelidir.
" } ] }