{ "title": "Balık Zehirlenmesi", "image": "https://www.balik.web.tr/images/balik-zehirlenmesi.jpg", "date": "21.01.2024 17:27:18", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Balık Zehirlenmesi, Ülkemizin 3 tarafı deniz ile çevrili olması nedeniyle ülkemizde çok fazla balık tüketilmektedir. Ancak tüketilen bu balıklar bazen bayatlar veya bir kısım balık türleri insanların bağırsak ve mide sistemini olumsuz olarak etkilemesi ile bir kısım rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Yapılan araştırmalarında istavrit, orkinos, çupra ve palamut gibi balıklar ile beslenen bir kimsenin balığın bayat olması halinde zehirlendiği çokça rastlanan bir durumdur. Aslında zehirlenme bir kısım balık türlerinin toksin özellik taşıyan mil veya toksin özellik bulunduran kamçılıları yemesiyle ortaya çıkar. Bu toksinler balığın bünyesinde bulunur. Tutulan balık içi temizlenmesi ve kafası koparılmasına rağmen bazen vücudunda bu toksinlere ait bakterileri bulundurur. Zamanla bayatlayan balık üzerinde bu toksinler aktif hale gelir. Tam anlamıyla pişmeyen balık etinin içerisinde bulunan bakteri türünün insanların tüketmesi ile bu rahatsızlık türü ortaya çıkmaktadır.