{ "title": "Balık", "image": "https://www.balik.web.tr/images/balik.jpg", "date": "21.01.2024 16:46:42", "author": "Kenan Erpulat", "article": [ { "article": "Balık, poiklotermi olan neredeyse sadece suda yaşayan ve solungaçları ile solunum yapan, soğuk kanlı vücutları pullu, genellikle yumurta ile üreyen omurgalı canlı türüdür. Bazı türleri canlı doğurarak ürer mesela tatlı su balıkları lepistesin yumurtalarından anne karnında çatlar ve canlı doğum gerçekleşir. Bazı balıklarda ise kuluçka süresini dişinin ağzında gerçekleşir. Ağzında yumurtalara çeviren mantarlaşmasını engelleyen dişi yumurtaları çatlayana kadar onları ağzın bulunan kesesinde korur. Balıklar su yaşamındaki en önemli varlıklardır.

Bulunmuş olan eski balıklar ise 500 milyon yaşındadır. Günümüzün balıkları kıkırdaklı ve kemikli balıklar olarak ikiye ayrılır. Bunlar gibi diğer balıklar iki grup oluşturmuş olan zırhlı balıklar ve dikenli köpek balıkları nesilleri 300-400 milyon yıl evvel tamamen tükenmiştir. Bir karıncık ve kulakçıkdan meydana gelen yüreklerinde kirli kan bulunur. Yürekten çıkan kirli kanı ise solungaçlar da temizlendiğinde, vücutta temiz kanı dolaşır. Ağızdan alınan su solungaçlardan dışarı atılırken suda çölmüş oksijen osmozlarla kana verir. Bu arada suda bulunan besinler ile beslenirler. Köpek balıklarında suyu hem ağızdan ve ilk olarak solungaç yarığından alınır. Tuzlu su balıkları suyu içtikleri halde, tatlı su balıkları su içmezler. Deniz balıkları içtikleri suyun tuzunu böbrekleriyle değil solungaçlarıyla ayırır. Balıklarda göğüs vekarın yüzgeçleri çift sırt, anal ve kuyruk yüzgeçleri tektir. Tek yüzgeçli olan balıklar ise nadiren görülür. Uçan balıklar çok gelişmiş olan göğüs yüzgeçlerini açarak 1-2 dakika su üstünde uçabilirler. Yaşadığı yerler su kuruduğu zaman balçığa gömülerek akciğer solunumu yapabilen, sürünerek gölden göle geçebilen kısa bir süre havada uçabilen, elektrik, ışık üretebilen çeşitli balık türleri mevcuttur.

Balıklar harekette önemli bir rol oynayan değişik kuyruk tipleri mevcuttur. Çatallanmış kuruk tipi çatallı olup eşit parçalı olana köpek balıklarında olduğu gibi çatalları eş olmayan kuyruk tipine denir. Balıklar omurgalı olan canlılar içerisinde sayıları en fazla olanıdır. Çalışmalarda balık türünün 42.000 kadar olduğu söylenmektedir.

Balıklarda tat alma organı

Dokunma duyusunda bıyıklarının rolü büyüktür. Bıyıklarda tat alma etkili olduğu gibi besin bulma ve dokunma organları olarak görev yaparlar. Balıkların baş gövdeleri ve yüzgeçleri derilerinin üstünde tomurcuk halinde küçük duyu organları mevcuttur. Görevleri yaklaşan düşmanı ve sıcaklık değişimini, besin ve tuzluluğu hissetmektir Duyu yan organın etkisi daha çok önemlidir.

Balıklarda işitme ve yan organı

Balıklarda dış be orta kulakları yoktur. İşitme organı bir kapsül içinde bulunana iç kulaktan olup, sudaki sesleri titreşimlerini idrak eder. Bu işitme organına labirentler diye adlandırılır. İşitmede etkili olduğu gibi dengenin sağlanmasında ağırlık ve yer çekimi tespitinde önemli rol alır.

Balıklarda koku duyusu

Balıklarda burun solunum için değil suda çözünmüş kimyasal maddeleri koklamaya yarayan bir organıdır. Koku alma kapsülleri üst çene üzerinde bulunan bir çift burun çukuruna yerleşmiştir.
" } ] }