{ "title": "Balıklarda Üreme", "image": "https://www.balik.web.tr/images/baliklarda-ureme.jpg", "date": "20.01.2024 00:13:32", "author": "Kenan Erpulat", "article": [ { "article": "Balıklarda üreme, organları genellikle gonadlar olup bunlar dişide ovaryum erkeklerde ise testis adını alırlar. Ovartumlar dişi üreme organları genellikle bir çifttir. Büyüklük ve ağırlıkları türlere göre değişmekle beraber, olgun oldukları zaman balığın ağırlığı %25'i kadar olabilir. Genellikle üreme mevsimleri yaklaşmış olan ergin bir balıkta ovaryumlar açık sarı veya kahverengimsi renkleri alır. Daneli bir görünüş kazanır ve yüzeyleri bol miktarda kılcal damarları bulunur. Ovaryumda gelişen yumurtalar genellikle oviduct yumurta kanalı denilen bir boru ile vücut dışına atılırsa bazı balıklar yumurta kanalı tamamen körelmiş olup, yumurtalar ile spermler sadece bir delikten dışarı atılabilirler.

Testisler ise erkekler üreme organları olup genellikle bütün tatlı su balıklarında çifttir. Büyükleri ise üreme mevsiminde testislerin rengi beyaz olur. Lekesiz düz bir ovaryuma nazaran daha az olup, ergin haldeyken çok vücut ağırlığının %11'si kadar olabilir. Tatlı su balıklarının çoğu yumurta ile çoğalan karakterli oldukları halde bazılarında ovovivipar bir durum görülmektedir. Ovipar olanlarda döllenme oluşmaz. Yani dişilerinin ve erkeğin suya bıraktığı yumurta ve spermler su içerinde döllenir. Bunun içinde de böyle formlarda çiftleşme organları gelişmemiştir. Balıklarda spermler çeşitli şekillerde olabilirse de genel yapıları diğer omurgalılara benzer.

Nadir bir olmakla beraber, Gambusia cinsinden döllenme dahili olduğundan özellikle erkek bireylerinde, çiftleşme organları olarak anal yüzgeç modifiye olmuştur. Adeta yüzgecin bir kısmı penis görevi yapmaktadır. Gambusia da görülen bu yarı doğurma hali, hiçbir zaman memelideki doğurmaya benzemez. Zira memelilerde yavru ana rahmindeki gelişimi esnasında plasenta denilen bir göbek bağı ile annenin dolaşım sistemine doğrudan bağlamış beslenmesi anadan gelen kan içindeki besinler ile olur.

Yumurta sayısı da balık türene göre değişmektedir. Örneğin tatlı su formlarında tuzlu su balığında yumurta sayısı 41-100 arasında iken bir mersin balığı bir defada 3 milyondan fazla yumurta bırakmaktadır. Balıkların bu kadar fazla yumurta bıkmaları kendi nesillerinin sürdürülmesi için gereklidir. Zira dişi olan balığın bıraktığı yumurtaların büyük bir kısmı diğer hayvanlar tarafından yenir. Bir kısmı ise suların içinde döllenmeyerek su içinde çürüyüp kaybolur. Hal böyle olunca bırakılan yumurtanın durumuna göre %65-70'i telef olur, %33 kadarı açılarak yavruları meydana getirir. Balıklar yumurtalarını genellikle dişi tarafından hazırlanan bir yuvaya veya sadece çukur bir zeminin üzerine ya da su yosunların, su bitkileri üzerine veyahut da çıplak taşlar üzerine bırakırlar. Tatlı su balıklarının çoğunluğu yumurtlamak için az derin suları tercih eder. Yumurtlama yerleri hızlı akıntılı taşkın olabilir.

Bıraktıkları yumurtalar genel olarak 5 grup altında toplanır
" } ] }