{ "title": "Beta Balığı", "image": "https://www.balik.web.tr/images/beta-baligi.jpg", "date": "20.01.2024 12:32:58", "author": "özlem kaynak", "article": [ { "article": "Beta Balığı, asıl anavatanı Kamboçya, Malezya ve Taylant olan balık çeşitleridir. Beta balıkları, çok güzel ve renkli görüntüsüyle balık sevenlerin gözdesi halindedir. Özellikle ülkemizde petshopların büyük bir bölümünü kaplamaktadırlar. Beta balıklarının, erkekleri dişilerine göre çok daha renkli, daha geniş yüzgeçli, asil duruşlarıyla ve asaletli yüzmeleri ile de bütün dikkatleri üzerine çeken balık türleridir. Ülkemizde küçücük fanuslar da yaşatılmaya mahkûm olan, aslında çok narin balıklardır. Beta balıkları cennet balığı olarak da adlandırılırlar. Beta balıklarına aynı zamanda, labirentliler de denir, bunun sebebi ise bulundukları akvaryumda oksijen seviyesi düşmüş bile olsa, normal yüzgeçlerinin yanı sıra, yan taraflarında bir de labirent adı verilen ek yüzgeçleri vardır, bu yüzgeçler sayesinde hayatta kalırlar. Oksijene çok ihtiyaç duydukları zaman ise kafalarını dışarıya çıkararak hava alırlar. Beta balıklarının hayatta kalma süreleri 3-4 yıl civarındadır. Beta balıklarının, dişi olanların boyları, erkek olanlara göre daha kısadır. Erkek beta balıklarıyla, dişi beta balıkları pek anlaşamazlar, bu cinslerine göre de değişiklik gösterebilir, bu yüzden aynı akvaryumda çok fazla yan yana kalmamaları önerilir. Erkek beta balığı ile ikinci bir erkek beta balığı da pek anlaşamazlar. Eğer iki erkek beta balığını bir akvaryumda yaşatmayı denerseniz, sonuç olarak birinin kaybını görmüş olursunuz. Erkek beta balıklarının aksine, birçok dişi beta balığını aynı akvaryumda rahatlıkla besleyebilirsiniz. Erkek beta balıkları çok agresif balıklardır, hatta bazen çok kızdıkları zaman renk değiştirdiklerini bile görmeniz mümkün olabilir.

Beta balıklarında, aynı zamanda genellikle iki çeşit hastalık görülür. Bunlar; Beyaz benek ve kuyruk erimesi hastalığıdır. Bu hastalıkların tedavisi evde mümkündür ya da hasta olmamaları için önlem almalısınız. Beyaz benek hastalığına yakalanmamaları için su sıcaklığının çok sık değişmemesi gerekmektedir. Kuyruk erimesi için ise 3-4 günde bir yaşadıkları akvaryumun suyunun yüzde otuz kadarını değiştirmeniz yeterlidir.

Beta Balığı Yaşam Alanı

Beta balıkları, salına salına gezmeyi severler. Özellikle erkek beta balıkları kocaman asil yüzgeçlerinden dolayı büyük yerlerde yaşamayı severler, fakat günümüzde birçok kişi beta balıklarını fanusta beslemeye çalışmaktadır. Beta balıkları elbette ek yüzgeçlerinden dolayı havasız bir fanusta yaşayabilirler, fakat bu şekilde ömürlerini kısaltmış olursunuz. Beta balığı beslemek istiyorsanız, onu fanusta değil de en az 25-30 litrelik bir akvaryumda beslemeniz gerekmektedir. Beta balığının doğal yaşam alanları bol bitkili yerlerdir, bu yüzden beta balığının yaşayacağı akvaryuma, doğal bir ortam sağlamak için, akvaryumu bol yeşil bitkilerle doldurmanız gerekmektedir.

Beta Balığı Beslenmesi

Beta balıkları, diğer birçok balık türü gibi hem etçil hem otçul balıklardır. Beta balıklarını kuru yem, dondurulmuş yem ve canlı yemlerle de besleyebilirsiniz. Bunların yanı sıra haftada bir defa minik minik parçalar halin de ıspanak ve yine minik minik parçalar halinde haşlanmış sarımsak verirseniz hem bünyelerini güçlendirmiş hem de renklerinin canlılığını korumuş olursunuz.

Beta Balığı Üremesi

Beta balıkları, yumurtlama yöntemi ile ürerler. Öncelikle, dişi beta balığı yumurtaları biriktirirken, erkek beta bu arada yuva yapmak için, bol miktarda köpük oluşturur, dişi betanın yumurtaları çıkarması için onu sıkarak, yumurtaları çıkartmasına yardımcı olur, çıkan yumurtaları ağzıyla toplayarak, kendi yapmış olduğu köpük yuvanın içine taşır, bir süre bu işlem devam eder. Çiftleşme bittikten sonra dişi beta bir süre ölmüş gibi durmaya devam eder, bu sırada dişi beta balığı mutlaka başka bir akvaryuma alınmalıdır. Erkek beta yavruları çıkana kadar onları korumaya devam edecektir. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra ise onları da mutlaka başka bir bölüme almalısınız.
" } ] }