{ "title": "Çay Balığı", "image": "https://www.balik.web.tr/images/cay-baligi.jpg", "date": "21.01.2024 04:34:52", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Çay Balığı, Ülkemizde çay ve derelerde özellikle ilk bahar döneminde oldukça fazla bulunan çay balığı eti lezzetli bir balık türüdür. Yapılan araştırmalar neticesinde çay balıklarının boyları 10 - 20 santimlik uzunlukta olup sırt kısmı siyah ve yanları gümüş renktedir. Bu balık türünün oldukça fazla kılçığı bulunmaktadır. Bu nedenle bu balık türü odun ateşinde fazla lezzetli değildir. Ancak kızgın tava üzerinde sıvı yağında kızartıldığı taktirde kılçıkları eridiğinden dolayı rahat bir şekilde tüketilmektedir. Çay balıklarının içi temizlenerek ve başı kopartılarak kızartılmaktadır. Çoğunlukla ilk bahar döneminde tor veya sepme yöntemi ile tutulmaktadır. Hakeza çay balıkları büyük balıkların yakalanması amacıyla yem olarak da kullanılmaktadır. Ayrıca çay balıkları hamur, somun ekmek içi ve darı gibi maddeler ile de rahatlıkla tutulmaktadır.

Çay Balığının Beslenme ve Üreme Sistemi

Dere kenarlarında bulunan çayır ve bitkilerden beslenen çay balıkları çok fazla büyümemektedir. Çay balıkları üreme döneminde yumurtalarını dere kenarında bulunan otların arasına bırakırlar. Erkek çay balıklarının yumurtaları döllemesi ile yavru çay balıkları hayat bulmaktadır. Çay balıkları oksijene oldukça fazla ihtiyaç duymaktadır. Çay balıklarının derisi kalındır ve soğuğa dayanıklı bir yapıya sahiptirler. Çay balıkları kimi amatörler tarafından akvaryumda beslenmektedir. Ancak oksijene duydukları ihtiyaçtan dolayı sürekli olarak oksijenin akvaryum içerisinde bulunduğu alanda akvaryum içinde dolaşırlar. Hakeza çay balıklarını akvaryumda beslemek oldukça zahmetli bir iştir çünkü sıklıkla akvaryum içindeki motora zarar verdikleri görülmüştür. Hakeza çay balıkları ışığın görünmediği bitki diplerine saklanmayı severler. Bu nedenle su altında bulunan taş aralarında ve otlukların altında amatör balıkçılar tarafından rahatlıkla tutulmaktadır.
" } ] }