{ "title": "Çay Balığı", "image": "https://www.balik.web.tr/images/cay-baligi.jpg", "date": "21.01.2024 04:34:52", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Çay Balığı, Ülkemizde çay ve derelerde özellikle ilk bahar döneminde oldukça fazla bulunan çay balığı eti lezzetli bir balık türüdür. Yapılan araştırmalar neticesinde çay balıklarının boyları 10 - 20 santimlik uzunlukta olup sırt kısmı siyah ve yanları gümüş renktedir. Bu balık türünün oldukça fazla kılçığı bulunmaktadır. Bu nedenle bu balık türü odun ateşinde fazla lezzetli değildir. Ancak kızgın tava üzerinde sıvı yağında kızartıldığı taktirde kılçıkları eridiğinden dolayı rahat bir şekilde tüketilmektedir. Çay balıklarının içi temizlenerek ve başı kopartılarak kızartılmaktadır. Çoğunlukla ilk bahar döneminde tor veya sepme yöntemi ile tutulmaktadır. Hakeza çay balıkları büyük balıkların yakalanması amacıyla yem olarak da kullanılmaktadır. Ayrıca çay balıkları hamur, somun ekmek içi ve darı gibi maddeler ile de rahatlıkla tutulmaktadır.