{ "title": "Çupra Balığı", "image": "https://www.balik.web.tr/images/cupra-baligi.jpg", "date": "20.01.2024 06:07:38", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Çupra balığı, halk arasında çipura ya da çupra olarak biliniyor. Genellikle Akdeniz de yaşayan bir balık türüdür. İklim yapısından dolayı, çoğunlukla Akdeniz'de bulunan bir balık türüdür. Aynı zamanda çupra balığı Doğu ve Güney Doğuda bulunur, Akdeniz açıklarında bulunur, İngiltere kıyılarında bulunur, Kanarya Adalarında bulunur ve çok az olmak üzere de Karadeniz kıyılarında yaşarlar. Çupra balıkları ılıman iklimleri olan denizlerde yaşamayı tercih ediyorlar. Çupra balığı yaşadığı iklim ve şartlara göre zaman zaman başlangıcındaki ağızlara da girerler. Çupra balığı Türkiye'de en çok Güney bölgesindeki sahillerde ve Ege kıyılarında çok yaşarlar. Bu balık Ege'nin meşhur yerli balığıdır. Küçük sürüler halinde gezer.

Çupra balığının şekil yapısı

Bu balığın sırtının yüksekliği biraz fazla olur ve yassılaşmış bir sırtı vardır. Baş bölgesi iridir. Burnu küt bir yapıda ve ağzı terminal şekilde düz olur. Çupra balığının diş yapıları ise alt çenesinin ön tarafında 4 tane kanin şeklinde, arka tarafta 4 sıra molar, üst çenesinde ön tarafta 4 kanin şeklinde, arka tarafta ise 3 sıra molar şeklinde yerleşim göstermektedir. Çupura balığının üst dudağı alt dudağına göre daha kalındır. Yassı vücudu vardır ve beyaz karnı vardır. Koyu gri sırtı ve pembemsi yanakları vardır. Çenesi çok kuvvetlidir. Küçük kabuklu canlıları, bazı balıkları ve beslendiği diğer hayvanları kolaylıkla yiyebilir ve etcil bir balıktır.

Çupra balığı nasıl tüketilir ve faydaları nelerdir?

Çupra balığının etindeki kılçık sayısı azdır. Ama biraz sert eti vardır. Aynı zamanda çok lezzetli ve beyaz eti vardır. Bu balığın ızgarası, buğulaması ve çorbası yapılır. Büyük çupra balıklarını fırında pişirilmesi çok güzel oluyor. Buğulama ve çorbasını yapmak için her boyu kullanılır. Tadı çok güzel olan çupra balığını ızgarada ya da fırında pişirilmesi çok tercih ediliyor. Balık çok sağlıklı olduğu için bol bol tüketmek gerekiyor. Balıkta bulunan kalsiyum vitaminler kemiklerin büyümesini sağlar ve çocukluk çağlarında gelişmeyi kolaylaştırır. Balık etinde bulunan A vitamini gözlere çok faydalıdır ve gözlere güç verir. Çok balık yiyenler yaşlılıklarında bile görme rahatsızlığı çekmezler. Çupra balığında şeker, karbonhidrat yok denecek kadar azdır. Protein açısından ise son derece zengindir. Bu özelliklerinden dolayı son derece sağlıklı bir yiyecektir. Herkesin tüketmesi gerekir. Her mevsimde zevkle yenilebilen bir balıktır.

Çupra balığının üremesi

Hormon uygulanmasından sonra birkaç gün içinde, günün farklı zamanları içinde yumurtlama meydana gelir. Yumurtlayacak anaç balıklar strese karşı çok hassas olduğu için yumurtlama süresi içinde stres faktörleri ortadan kaldırılmalıdır. Çupra balığının anaçlarına verilen besinlerin içerdiği yumurta ve lavralarının kalitesini direkt etkiler. Canlı yumurtaların kalitesi yağ damlası sayısı, larva çıkış oranları ve normal lavraların yüzdesi ile ortaya çıkar. Çupra balığı son zamanlarda çiftliklerde de üretilmeye başlanmıştır.
" } ] }