{ "title": "Dil Balığı", "image": "https://www.balik.web.tr/images/dil-baligi.jpg", "date": "20.01.2024 07:49:34", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Dil Balığı, soleidae familyasına ait yerli balık grubundandır. Ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinde, dünyada ise Norveç kıyılarından Fas kıyılarına kadar tüm Akdeniz'de Kuzey denizi ve Baltık denizinin batısı da dahil olmak üzere o bölgelerin tümünde görülen bir balıktır. Dil balığının yaklaşık olarak 15 çeşidi vardır. Genel olarak her mevsim rahatlıkla bulunabilen ve ekonomik değeri bir hayli yüksek olan bir balık türüdür. Vücudu oval ve çok fazla yassılaşmış bir görünüme sahiptir. Kafa vücuda oval bir görünüm verir ve yay şeklindedir. Ağzı küçük ve asimetriktir. Yatış şekli yan olduğu için gözleri de sağ tarafta bulunur ve göz çevresi kahverengiyle yeşil karışımı bir renktedir. Gözlerden üstte kalanı daha öndedir. Yan yüzerler. Dil balığının vücut üst yüzeyi koyu kahverengi ya da sarı renktedir. Altta kalan yüzeyle ya da beyaz ve beyaza yakın tondadır. Kafanın ön tarafında burun ve ince bir ağız bulunur. Ağız yapısı çipura balığı ile kıyaslandığında biraz daha geniştir. Ayrıca sağ göğüs yüzgecinin uç kısmında siyah benekler de bulunur. Denizlerde 10 metreden 500 metreye kadar olan derinliklerde rahatlıkla yüzebilir. Fakat genellikle 15 metre ile 40 metre derinliklerde ve kumlu ya da çakıllı alanların dip bölgelerinde yüzmeyi tercih ederler. Kış aylarında ise 100 metre derinliklere inerek ve orada yaşamlarına devam ederler.

Dil Balığının Üremesi

Bahar aylarından sonra kıyılara doğru yanaşarak haziran ile temmuz ayı arasında üreme gerçekleştirirler. Dil balıkları üreme olgunluğunu 3 ile 6 yaş arasında kazanırlar. Üreme periyotları neredeyse 90 güne varan sürelerde gerçekleşir. Doğal koşullarda 1 kilogram balıktan 1 milyon dolaylarında yumurta elde edilir. Bu yumurtalardaki canlılık oranı %75 dolaylarındadır. Yumurtaların pelajik dönem adı verilen suda havada asılı kalma süresi 2 ay kadar sürer. Bu 2 aylık dönemden sonra balıklar erişkinler gibi zeminde kum içinde gömülerek yaşamaya başlar. Yumurtadan çıkan balıkların erişkin balıklardan tek farkı gözlerin her iki tarafta da bulunmasıdır. Dil balıkları çok fazla hareket etmeden durabilen ve uzun göçler yapmadan kendine yaşam alanı oluşturabilen balıklardır. Deniz sıcaklığının 18 ile 24 derece aralığında olması dil balıkları için idealdir. Boyları genellikle 20 ile 25 santimetre arasındadır ve en fazla 50 santime kadar uzayabilirler. Ortalama ağırlığı ise 300 gram ile 450 gram civarındadır. Genelde kumlu ve çamurlu zeminlere gömülü bir şekilde tek başlarına yaşarlar.

Dil Balığı Tüketiminin Faydaları Nelerdir?

Dil balığı kış aylarında etine dolgun ve çok lezzetlidir. Dil balığı diğer balık türlerine oranla özellikle omega 3 açısından daha zengindir. Dil balığı çocukların beslenmesinde ve gelişiminde oldukça faydalıdır. Sadece çocukların değil bütün kişilerin mutlaka sofralarında tüketmesi gereken bir besindir. Dil balığı farklı şekillerde pişirilerek tüketilebilir. Örneğin dil balığı fırında hazırlanarak tüketildiğinde sesi güzelleştirirken zeytinyağıyla kızartarak tüketildiğinde sarılık oluşumunun giderilmesinde olumlu etkiler yaratır. Dil balığı tüketimi vücudu kuvvetlendirici bir etki oluşturduğu için ve sürekli olarak vücudun enerjik kalmasını sağlar. Beslenmenin dışında cildi iyileştirici ve yumuşatıcı özelliği ile alternatif tedavi yöntemlerinde de sıkça tercih edilir. Bu özelliği sebebiyle dil balığının yağı alabalık yağıyla karıştırılarak vücuda masaj yoluyla uygulanır. Vücutta oluşan kaşıntıların ya da yaraların tedavisinde rahatlıkla kullanılabilir. Böylece romatizma oluşumunun giderilmesinde de aktif rol alır.
" } ] }