{ "title": "Dip Balıkları", "image": "https://www.balik.web.tr/images/dip-baliklari.jpg", "date": "21.01.2024 03:35:40", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Dip balıkları, Denizin derinliklerinde yaşayan balık türlerine verilen genel bir addır. Bu balıkların zaman içerisinde denizlere atılan veya bırakılan ağır metallerden ötürü çok ağır metaller taşımasına sebep olmuştur. Denizlere kadar uzanan ve bir pislik yığını olan, çöplerin, zehirli atıkların ve kanalizasyonların içeriğinde pis suların neden olduğu en büyük sorun deniz canlılarını birebir etkilemesidir. Bu sorun insanlardan başlayıp yine insanları vuran ve tehdit eden bir durumdur. Birçok Uzman dip balıklarının bu bahsettiğimiz atıklardan dolayı yenemez hale geldiğini ve yüzey balıklarının tüketilmesi gerektiğini halka duyurmuş olsalar da insanlar dip balıklarının eski lezzeti varmış gibi halen rağbet göstermesini engellemiyor.

Dip balıkları içerisinde en çok tüketilenler
Dip balıklarını, çok tüketen kişilerde özellikle cıva, kadmiyum ve kurşun metalleri çok yüksek düzeyde çıkıyor. Özellikle Türkiye'de Marmara ve İstanbul Boğazının diplerindeki bu dip balıklarının yenmemesi çok önemlidir. Çünkü dört tarafı sanayi ve endüstriyel birçok fabrikalardan ve yerleşim alanlarından oluşan bu bölge tam bir metal yığını gibidir. Burada yetişen ve tutulan balıkların insanlara yararından çok zararı vardır. Dip balıklarını, çok sık tüketen insanlarda ağır metaller çıkması dışında belirgin bir şekilde oluşan bazı rahatsızlıklar gözlemlenmiştir.

Bu rahatsızlıkların başında
Normalde dip balıklarının besin değerleri çok yüksek ve alınması gerek besinlerle doludur. Fakat abartılı tüketimleri yine biz insanların denizlere akıttığı ağır metaller yüzünden zararlı hale gelmiştir. Bu tür dip balıklarının çok seyrek tüketilerek vücuda yararlı hale gelmesini sağlayabilirsiniz.

Deniz suyuna analiz yaparak denizdeki metal oranının düşük olduğu belirlenir bunun en büyük sebebi de denizde bulunan ve dipler yaşayan balıkların bütün fazla materyalleri beslenme yolu ile kendilerinde toplamalarıdır. Belli bir miktara kadar kendini temizleyen denizlerin bir süre sonra artık limiti aşması yüzünden kirlendiğini neredeyse tüm insanlık biliyor. Deniz dibindeki çökeltilerin atılan zehirli ve pis atıkların oluşturduğu bir çözelti olduğunu tüm deniz bilim insanları dile getiriyorken dipte yaşayan balıkların bu çözeltilerden beslendiğini ve bu atıkların denizlere boşaltılarak yeniden balıklar aracılığı ile bize geri döndüğünü dile getirmişlerdir.

Özellikle körfez olan alanlardaki iç deniz türü denizlerde daha çok görülen bu atıkları denize dökme işlemi açık denizlerdeki dip balıklarına nazaran daha ağır metaller ile beslenirler. Sanayi türü yerlerin atık sularını arıtma mekanizmaları ile denize dökmeleri gerekiyor ama bu onunun denetim kısmının ne kadar işlediği kimse tarafından garanti altına alınamamaktadır. Bu araştırmaların ışığında eskiden denizden babam çıksa ata sözünü artık kullanamıyor olmamız en güzel örneğidir. Artık denizlerden balık tüketmek istediğimizde korkarak ya da tereddütler ile beslenmek zorundayız.

Deniz yolu ile Dip balıklarına, balıklardan da bizlere geçen bu ağır metaller maalesef insan vücudundan o kadarda çabuk atılamıyor. Sadece civanın vücutta olması gerekenden fazlasının atılma süresi neredeyse seksen günü bulmaktadır. Bu sebepten ötürü de kişinin organ sağlığını tehdit etmektedir.

Aşırı miktarda vücuda dip balıkları ile alınan materyallerin insan vücuduna zararları nelerdir?
  • Kurşun: Böbreklerde, beyinde, erkek üreme organlarında hasara, anemiye, kan basında düşüşe, kadınlarda düşük tehlikesine, çocuklarda ise davranış ve öğrenme bozukluklarına yani otizme sebep olmaktadır.
  • Kadmiyum: Kemik kırılmalarına, ishale, karın ağrıları ve kusmaya, bağışıklık sisteminin çökmesine, üreme bozukluklarına, psikolojik rahatsızlıklara ve merkezi sinir sisteminde hasara neden olur.
  • Cıva: Özellikle beyin fonksiyonlarına zarar verir ve sinir sistemi rahatsızlıklarına, DNA ve kromozomları etkileyerek bozulmasına sebep olur. Bunun dışında alerjik reaksiyonların artmasına, yorgunluğa deri isiliklerine bağ ağrılarına ve erkeklerde sperm hücrelerini öldürücü etkisi vardır. Gebelikte bebeklerin sakat veya özürlü doğma riskini yükseltir.
Hamilelik döneminde anneye ve bebeğe yaşatacağı sorunlar düşünüldüğünde gebelik dönemi boyunca dip balıklarından uzak durulmalıdır. Bebeğiniz sağlıklı dünyaya getirmek isterken dip balıklarında bulunan ağır metalleri çok sık dip balığı tüketerek tam tersi bir durum ile karşı karşıya kalmamak için hekiminiz ile beslenme ile ilgili takip halinde olmanızda fayda vardır.
" } ] }