{ "title": "Dülger Balığı", "image": "https://www.balik.web.tr/images/dulger-baligi.jpg", "date": "19.01.2024 14:03:08", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Dülger Balığı, Peygamber balığı olarak da bilinen dülger balığı tropik ve ılıman sularda Norveç kıyılarında, Güney Afrika ucunda Hint okyanusunda ülkemizde ise Akdeniz, Marmara, Karadeniz ve Ege olmak üzere bütün denizlerimizde yaşayan bir balık türüdür. Vücudu yassı, ağız derinliği ise oldukça geniş olan bu balığın yanak kısımları ve vücudu pullarla örtülüdür. Büyüklüğü 25-30 cm civarlarında olan dülger balığının rengi, baş kısımlarında açık kahverengi, arka kısımlarında ve yan taraflarında sarımsı, karın bölgesi ise beyazdır. Ağırlığı 300-500 gram arasında olan bu balık türü, kafa tasında bulunan kemiklerin yapısından dolayı bu ismi almıştır.

Dülger balığı ana besinini, belirli birtakım bölgelerde yasaklanmış ufak balıkları avlamak ile temin eder. Aynı zamanda kafadan bacaklılar ve karides türündeki canlılar ile beslenen bu balık 1-400 metre arasında derinlerde yaşar.

Dülger balığının üreme mevsimi, kış mevsiminin sonu ilkbahar başlangıcıdır. 4 yaşında üreme ergenliğini ulaşan bu balık türü, balıkçılık ve ticari bakımından oldukça lezzetli olmasından dolayı sık tercih edilen balıklar arasındadır ve dülger balığı avlanması oldukça zor bir balık olması nedeniyle oldukça kıymetli bir balık türüdür.

Dülger balığının avcılığı, olta balıkçılığının az bilinmesinden dolayı çoğunlukla hedeflemeyen ancak diğer balıkları avlamak isterken şans eseri yakalanan bir balıktır. Diğer balık türlerine göre farklı bir görüntüye sahip olan bu balığın yakalanması, oltaya yakalanan herhangi bir balığa dülgerin atlaması sonucu ya da şans eseri oltaya gelmesiyle olur. Canlı bir yem avcısı olan dülger balığı, birçok efsaneye konu olmuş oldukça şöhretli bir balıktır.

Dülger balığının tüketilmesi, oldukça büyük bir kafası olan bu balığın bembeyaz, yumuşacık lezzetli mi lezzetli bir eti vardır ve bu muhteşem lezzete sahip olan dülger balığı, birtakım sebzelerle soslarla ya da çeşnilerle karıştırmak yerine sade olarak kendi tadı ile pişirmek en doğru yöntem olacaktır. Diğer balık çeşitlerine göre biraz daha fazla kılçığı olan dülger balığı, alt ve sırt bölgesindeki dikenli bölgelerin kesilip atılarak, geriye kalan kısımları tavada ve buğulama yöntemleriyle pişirilebilir. Lezzet olarak kalkan balığına benzeyen bu balığın inanılmaz tadı birçok kişi tarafından henüz keşfedilmemiştir.

Dülger balığının faydaları, yenilebilen kısımları oldukça az olmasından dolayı oldukça kıymetli olan bu balığın sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Kalsiyum, fosfor ve iyot açısından oldukça zengin olan dülger balığı, vücudu besleyerek birtakım hastalıklara karşı korur, zihni dinlendirir ve enerji verir, demir eksikliği rahatsızlığına iyi gelir. Vücudun kan oranını artırır, kemikleri de güçlendiren bu balık aynı zamanda bağışıklık sistemini ve gözlerin güçlenmesini sağlar, içerisindeki omega-3 sayesinde vücut hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur ve içerisinde bulunan yüksek orandaki fosfor, özellikle gelişim çağındaki çocuklar ve hamile kadınlar için oldukça faydalıdır.
" } ] }