{ "title": "Ege Balıkları", "image": "https://www.balik.web.tr/images/ege-baliklari.jpg", "date": "20.01.2024 19:05:25", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Ege balıkları, Egede yaşam süren balık türleri oldukça zengindir. Aralarında herkesin bildiği çipura, barbun, levrek, mercan gibi oldukça namlı türlerde bulunur. Ege denizinin sıcak ve ılıman suyu çoğu balık türüne ev sahipliği yapar. Ege balıklarının bir kısmı Akdeniz ve Marmara denizinde de görülmektedir. Ege balıklarının önemlilerini sizlere tanıtmaya çalışalım.

Ege balıkları nelerdir?

Barbunya: (Mullus barbatus) Egenin sıcak ve ılık denizinde, çamurlu ve kumlu sahillerinde yaklaşık 300 mt derinlerde sürüler halinde yaşam süren balıklardır. Boyları 12-15 cm ile 40 cm arasında olur. Renkleri ise hareli pembemsi ile kırmızımsı tonlarda olur. Denizdeki sıcaklık durumuna göre mevsimsel göç eden balıklardır. Ortalama ömürleri 10 yıl olan barbunya balığı Nisan ve haziran ayları arasında 15-100.000 arası yumurta döker. Oldukça lezzetli eti olan balıkların ekonomik değeri de yüksektir. Kendi aralarında tekir, kum, kaya barbunu gibi türlere ayrılır. Aralarında en kıymetlisi kaya barbunu denilen türüdür. Ancak küçüğünden büyüğüne kadar lezzetinden ödün vermeyen bir balıktır.

Çipura: (Spanis aurata) Ege balıkları arasında ünlü olan çipura balığı yaklaşık 25-35 cm boylarında, 0,5-3,0 kg ağırlığında olabilir. En fazla ulaştığı boy 60 cm, ağırlık 6,0 kg olur. Etçil balıklardan olduğundan, güçlü çenesiyle balıkları, küçük kabuklu canlıları kolayca besin olarak tüketir. Yazın sığ alanlarda, kışın 35-40 mt derinlerde yaşar. Yaşı ikiden fazla olanlar daha derinlerde yaşar. Üreme dönemleri olan Ekim ve aralık ayları arasında 100-150.000 arası yumurta döker. Çipura balığı üretim kültürüne de uygundur. Ekonomik değeri yüksek, eti oldukça lezzetli bir balıktır.

Fangri Mercan: (Sparus pagrus) Mercan türü olan bu balık trança balığına benzer. Yaklaşık 25-35 cm ile 80 cm arasında boyda olan fangri mercan balığı, küçük balıklar, yumuşakça ve kabuklularla beslenir. Bahardan ağustos ayına kadar üremesi devam eder. Seyrek bulunan Ege balıklarından olup, Mercan türü balıklar arasında en lezzetli olanıdır.

Ispari İsparoz: (Diplodus anniüaris) Ege dahil olmak üzere sıcak denizlerimizde bulunan Karagöz türü bir balıktır. Boyu 16-20 cm'ye kadar olur. Karides, deniz kurtları, balık yavruları başlıca besinleridir. Üremeleri ilkbahar yaz sonu arasındadır. Beyaz etli, yağlı ve oldukça lezzetlidir.

İskorpit: (Scorpaena porcus) Lipsoz balıklarıyla aynı özellikleri gösterir, ancak boyu onlardan biraz daha küçüktür. Ayrıca renkleri de daha koyudur. İskorpit balığının dikenleri zehirlidir. Bu yüzden yakalandığında dikkat edilmesi gerekir. Ancak eti oldukça lezzetli ve faydalıdır.

Kalkan: (Psetta maxima) Dip balığı olan kalkan Ege balıkları arsında seyrek görülenleridir. Yaşamını dibe yatarak geçirir, gezici değildir. Boyu 1 mt kadar, ömrü 25-30 yıl olabilir. 5-10 mt ile 300-400 mt derinlerde yaşayabilir. Nisan ve Haziran arasında 10-15 derece sularda ürerler. Çok sayıda yumurta döken Kalkan balığının eti lezzetli, ekonomik değeri de yüksektir.

Karagöz: (Diplodus vulgaris) Ege balıkları arasındaki sevilen balıklardan biridir. Sürüler halinde yaşayan, ısıya göre bahardan yaz dönemine kadar üreyen karagöz çeşitli türlerde olabilir. Lekeli kuyruklu, çizgili olanına isparoz denir. Bol miktarda avlanan, lezzetli ve ekonomik değeri yüksek bir balıktır.

Kırma Mercan: (Pagellus aceme) Mercan türü olan bu balık Egede 400-700 mt derinliklerde yaşar. Kayalık yerlerde, taşlık alanlarda ve dibe yakın sularda bulunur. Yaklaşık 35-40 cm boya ulaşabilir. Eti gevrek, lezzetli ve beyazdır. Ekonomik değeri yüksek bir balıktır. Üreme dönemleri bahardan Ağustos'a kadar sürer. Diğer mercanlar gibi küçük balıklarla, omurgasız ve kabuklularla beslenir.

Lahoz, Grida: (Epinephelus aeneus) Ege balıkları arasından yaygın görülen türdür. Derinlere inmeden taşlık, kayalık, çakıllı alanlarda yaşam sürer. Yırtıcı ve etçildir. Mayıs ve Haziran arası üreme dönemidir. Çok lezzetli eti bulunan lahoz oldukça namlıdır. Ekonomik değeri de oldukça yüksektir.

Lekeli Mercan: (Pagellus bogaraveo) Buna mandagöz mercan da denmektedir. 300 mt kadar derinliklerde yaşam sürer. Hermafrodit bir balık olduğundan, erkeklik ve dişilik karakteri gösterebilir. Isıya bağlı olarak baharda yumurta döker. Ekonomik değeri yüksek olup, eti gevrek ve oldukça lezzetlidir.

Levrek: (Dicentrarhus labrax) Hani ailesinden olan levrek balığı fazla gezici değildir. Genç oldukları dönemde gruplar halinde bulunur, sonraları tek yaşarlar. Kuytu ve karanlık yerleri severler. Ortalama 20 yıl yaşam süresi olup, boyu 50 cm ile 1 mt arasında, ağırlığı 10-12 kg kadar olabilir. Boyları 40 cm altında olursa ispendek olarak anılır. Ocak ve Mart arası üreme dönemleridir. Küçük balıklar önemli besinleri arasındadır. Çok lezzetli eti olan levrek balığının ekonomik değeri de yüksektir.

Lüfer: (Pomatomus saltator) Ege ve Karadeniz arasındaki sularda görülen bir balıktır. Boyu 10 cm'ye kadar olanlar defne yaprağı denilen lüferin 15-18 cm boyunda olanlara çinakop, sarıkanat ise 18-25 cm olanlara, lüfer 28-35 cm arasındakilere, daha büyüklere de kofana denir. Sonbahar kış arasındaki dönemde lüfer balığının eti oldukça lezzetli olur. Kendine has bir lezzeti vardır ve ekonomik değeri çok fazladır. Bahar sonu yaz başı üreme dönemidir.

Ege balıkları içinde bunların dışında mavi kefal, orfoz, orkinos, sinarit, sivriburun karagöz, zargana, zurna balığı gibi türler, kabuklu deniz canlıları da yaşam sürer.
" } ] }