{ "title": "Et Balık Kurumu", "image": "https://www.balik.web.tr/images/et-balik-kurumu.jpg", "date": "21.01.2024 13:08:00", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Et Balık Kurumu, Türkiye Cumhuriyeti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı olarak merkezi Ankara'da olmak üzere, taşra teşkilatlanması ile tüm yurtta faaliyet gösteren bir kurumdur. Ülkemizde hayvancılığın ve balıkçılığın Avrupa standartlarını çıkartılması ve geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar yapan kurum 10.01.1952 tarihinde kurulmuş olup, ilk faaliyetini 1953 yılında Erzurum'da gerçekleştirerek burada et kombinası oluşturulmuştur. Kurumun, kuruluş sermayesi 40 milyon liradır.

Et Balık Kurumunun vizyonu nelerdir?

Kısa adı EBK olan kurum, ülkemizde et ve balık üretimi ile ilgili politikalar belirlemek, rekabet ortamının sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlamak, et ve balık ürünlerinin üretimindeki standartları belirlemek, kırmızı et, kanatlı eti, balık, balık ürünleri ve diğer et ürünleri hakkında denedim yapmak, et ve balık üretim ve tüketimi ile ilgili kanunda belirlenen diğer yaptırımların hayata geçmesi için çalışmalar yapmak ile görevli bir devlet kurumudur. Et balık kurumu bu denetimleri kendi bünyesinde bulunan gıda ve tarım mühendisleri ile dışarıdan sözleşmeli çalıştırdığı kişiler eliyle yaptırır.

Et Balık Kurumunun görevleri nelerdir?

EBK; Canlı eti yenilebilir hayvan satın alarak tüketime hazır hale getirmek için kesim işlemi yaparak piyasaya sunar. Yıllık 80 bin ton, günlük ise 320 ton et kesim kapasitesine sahip olan Et Balık kurumu, Türkiye'nin et üretim ve tüketiminin yaklaşık dörtte birini sağlar. Kurum özelleştirmeden önce 6086 kişilik çalışanı ile faaliyetlerini sürdürmekte güçlük çekerken, özelleştirmeden sonraki yıllarda personel çıkarımına gidilmiş ve tekrar devlet tarafından satın alındığında personel sayısı 2014 verilerine göre 1184 olarak tespit edilmiştir. Mevcut durum da personel alımı yapılmamaktadır.

Et Balık kurumu faaliyetlerini nasıl yürütür?

Kurum, faaliyetlerini bünyesinde ve dışarıdan hizmet alım yolu ile otuzun üzerinde şirket eliyle yürütür. Et Balık kurumu bu haliyle Türkiye'de bulunan en büyük et üretim organizasyonunu meydana getirmiştir. Kurum 1993 yılında özelleştirme furyasından nasibini alarak Anonim Şirkete dönüştürülse de 2005 tarihinden itibaren bu karardan geri dönülmüş ve kurum eski statüsüne kavuşmuştur. Özelleştirmede geçen 12 sene içinde kurum içinde bulunan iş yerlerinin 18'i kapatılmış, beşi; Jandarma Genel Komutanlığı, iki belediye ve 19 Mayıs Üniversitesine devredilmiş, üç işyeri özelleştirmek için satılmıştır. Et Balık Kurumu 2013 yılından itibaren Et ve Süt Kurumu ismini almıştır.

Et Balık Kurumunun projeleri nelerdir?

Et balık kurumunun Devlet tarafından 2005 yılında geri satın alınmasından sonraki süreçte faaliyetleri hızlanmış Türkiye'nin her tarafından teşkilatlanarak halka kaliteli ve ucuz et ve balık ürünleri sunmaya başlamıştır. Et balık kurumunun hazırlamış olduğu Soy-Et ve Tar-Et (Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Doğu ve Güney Doğu Anadolu Sözleşmeli besicilik Projesi) isimli iki projesi bulunmaktadır.

Et Balık Kurumunun yaşamımızdaki önemi

Et kas ve yağ dokusundan meydana gelir, insanın ayakta durması, canlı kalması, koşması, durması ve diğer aktivasyonlarını yerine getirebilmesi için gerekli amino asitler ve özellikle de proteinlerden oluşur. Protein yapı taşı anlamındadır. Etin besinler arasında hoş lezzeti, iştah açıcılığı ve açlık duyumunu çabuk engelleyici özelliğinden dolayı önemi oldukça fazladır. Günlük yaşam için de belli miktarlarda tüketilmesi hafızayı kuvvetlendirir, kas dokusunun güçlenmesini sağlar. Tabi kolesterol hastaları tüketim için biraz daha dikkatli olmalıdırlar.

Et ile süt ve balığında yaşamsal öneme sahip vitaminlere sahip oluşu kurumun bu alandaki denetim faaliyetlerini artırmaktadır. Et, süt ve balığın oldukça besleyici özelliklerinin yanı sıra kolay bozulması da insan sağlığı yönünden önemli bir sorun olarak ortaya çıkmaktadır. Bu durumda gereken saklama koşulları ve hijyen aşamaları da kurum tarafından gereken titizlikle sağlanarak insanlara sunulmaktadır.
" } ] }