{ "title": "Fırında Balık", "image": "https://www.balik.web.tr/images/firinda-balik(1).jpg", "date": "19.01.2024 22:32:29", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "
Fırında Balık, Kış mevsiminin en fazla tercih edilen besinlerinden olan balık, içerdiği mineral ve vitaminler açısından insan sağlığına oldukça faydalıdır. Yüksek kalsiyum ve fosfor içeren, kemik sağlığı açısından da oldukça önemli olan balık, özellikle gelişme çağındaki çocuklar ve kemik erimesi olan kişiler tarafından mutlaka tüketilmesi gereken bir besindir. Sağlığa faydası saymakla bitmeyecek kadar çok olan balığın, ızgarada, kızartılarak, rosto ve sote yöntemleriyle, buğulaması yapılarak ve fırında olmak üzere birçok çeşitte yapılabilir. Bana göre fırında yapılınca en lezzetli olan balık levrek balığıdır. Hamsi gibi küçük balıkların kızartması daha güzel oluyor. Bu nedenle fırında balık yapmak istiyorsanız bu balığı tercih edebilirsiniz.

Siz de benim gibi balığı ev usulü fırında seviyorsanız sizlere önereceğim tarifleri mutlaka deneyin. Hem yağsız ve doğal hem de çok lezzetli oluyor. Aynı zamanda mutfağınız kirlenmeden ve eviniz balık kokmadan balığın mükemmel lezzetini tadacaksınız. Oldukça kolay ve pratik yapılan ve bir o kadar da sağlıklı ve hafif olan bu tarifi hazırlamaya başlayalım. Kolay gelsin.

Fırında levrek balığı malzemeleri
Fırında levrek balığı tarifi nasıl yapılır?

Öncelikle balıklarınızı güzelce temizleyip bol su ile kanları gidene kadar iyice yıkadıktan sonra sularının süzülmesi için bir süzgecin üzerine alın. Levreklerin lezzetli olmasını istiyorsanız balıkları uzun süre suyun içerisinde bekletmeyin. Bu durumda balıkların lezzeti bozulabilir. Kullanacağınız balığı dondurucudan çıkarmışsanız balığın etinin gergin olması için sirkeli suya koyun. Balıkların suyunun süzülmesini beklerken bu arada yeşil biberleri ve domatesleri yıkayıp, kuru soğan ve sarımsakların kabuğunu soyun. Domatesleri ve soğanı halka şeklinde doğrayıp bir kabın içerisine alın.

Daha sonra yeşil biberlerin baş kısımlarını kesip boylamasına ortadan ikiye keserek hazır edin. Bir kâsenin içerisine zeytinyağını limonun suyunu, tuz ve karabiberi ve rendelediğiniz sarımsağı da ilave edip karıştırarak bir sos hazırlayın. Tüm malzemeleri hazır ettikten sonra levrekleri fırın tepsisinin içerisine ya da bir borcama yan yana dizdikten sonra üzerine halka şeklinde doğradığınız domates ve soğanları yerleştirin. Daha sonra hazırladığınız sosu balıkların üzerine eşit olacak şekilde gezdirin ve son olarak temizleyip yıkadıktan sonra ince ince kıydığınız maydanozları da levreklerin üzerine serpin. Fırın tepsisini ısıtılmış 180 derecelik fırının orta rafına sürerek balıkların üzeri kızarana kadar pişirin. Levrekler piştikten sonra 10 dakika kadar dinlendirip servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }