{ "title": "Gelincik Balığı", "image": "https://www.balik.web.tr/images/gelincik-baligi.jpg", "date": "20.01.2024 18:23:05", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Gelincik Balığı: Bilimsel adı gadiformes gadidae olan ve gadidae familyasının bir üyesi olan gelincik balığının vücudunun ön tarafı yuvarlak olup kuyruk tarafı ise yandan yassıdır. Vücudu ufak pullar ile kaplı olan gelincik balığının iki adet sırt yüzgeci bulunmaktadır ve bu yüzgeçlerden ilki daha az gelişmiştir. Çenesinin alt kısmında iki adet kısa bıyığı bulunmaktadır. Üst çenesi ise alt çenesinden daha uzundur. Gadidae familyasına ait gelincik balığı ve mezgit balığı ve bakalyaro ile akrabadır. Bu balık türü yaklaşık olarak 20 ile 40 santim uzunlukta olmaktadır ve deri yüzeyi oldukça kaygan bir yapıya sahiptir.

Gelincik Balığının Özellikleri Nelerdir?

Sıcak ve ılıman sularda taşlık diplerinde sahil yakınlarında yaşamını sürdüren bir balık türü olan gelincik balığı oldukça hareketli, yırtıcı ve saldırgan özelliktedir. Bu balık türünü genellikle ocak ayından aralık ayına kadar yani son bahar aylarına üremesini gerçekleştirmektedir. Etinin çok lezzetli olması sebebi ile ekonomik değeri fazla olan gelincik balığının uzunluğu en fazla 75 cm olmakla birlikte ortalama uzunluğu ise otuz beş ile 45 cm arasında olmaktadır.

Gadidae familyasından olan bu balık türü adını bir kara hayvanı olan gelincik ismindeki hayvana çok benziyor olmasından ve karakter özelliğinin de bu hayvan gibi yırtıcı olmasından kaynaklı olarak almıştır. Gelincik balığının karada yaşayan gelincik hayvanı ile aynı olan başka bir özelliğinde ise avını gece yakalıyor olmasıdır.

Gelincik balığı ülkemiz denizlerinde özellikle de Marmara denizi, İstanbul boğazı ve Karadeniz'in boğazımıza yakın olan sahil kesimlerine kayalık, çakıllık ile ilişkenli olan diplerde yaşamaktadır. Gelincik balığının gövde kısmı füze şeklinde olup, kuyruk kısmına doğru çok az yassıdır. Bu balık türünün karnı ise yuvarlak olup dış tarafa doğru hafif çıkıntılı olmaktadır. Sırt kısmı koyu kahverengindedir ve yan kasımları ise açık kahverengi ile koyu sarı olmaktadır. Gelincik balığının yan kısımlarında ve sırt kısmında siyah ile gri benekler bulunmaktadır. Karın kısmı sarıya çalan krem rengindedir. Gelincik balığının gövde kısmı kafa kısmına göre daha büyüktür. Gelincik balığının bu yapısı sebebiyle yüz kısmı çirkindir ve yüzünde vahşi bir ifade taşımaktadır. Çenesinde ise çok keskin olan dişlere sahiptir. Gelincik balığının yüzgeç kısımlarında batıcı dikenler bulunmamaktadır ve bu balık türünün pulları çok küçük olmakla birlikte gövdesine iyice intibak etmektedir.

Gelincik balığının çakal eriği kullanılarak yapılan yemeği Museviler tarafından makbul sayılan yemekler arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra bu balık türünün Türkiye'de sadece bazı usta balıkçılar tarafından yapılan sepet yapımıda çok zor bir iş olmaktadır.
" } ] }