{ "title": "Hamilelikte Balık", "image": "https://www.balik.web.tr/images/hamilelikte-balik.jpg", "date": "21.01.2024 14:38:29", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Hamilelikte balık gerek protein gerek sağlık açısından önemli bir besin kaynağı olan balık; herkesin tüketmesi önerilirken, hamileler için bu durum farklılık gösterir. Çünkü; birçok araştırma sonucunda yüksek cıva barındıran balık türlerinin, hamilelik döneminde çok sık tüketmenin sakıncalı olduğu ortaya çıkmıştır. Anne karnındaki bebeğin (Fetusun), beyin ve sinir sistemi gelişimi olumsuz yönde etkilenmektedir. Fakat bu demek değildir ki 'hamileler balık yiyemez'. Yukarıda da belirttiğim gibi sadece içerisinde yüksek cıva olan balık türleri tehlike arz eder. Bu tür balıkların tüketilmesi durumunda, cıva kolayca vücut tarafından emilerek plasentaya geçer ve bebeğin dil becerilerini, bilişsel ve motor becerilerini kötü yönde etkiler. Deniz mahsulü tüketmenin hamilelikte önemli etkisi olmasına rağmen bu risk göz önünde bulundurulmalı.

Protein ve D vitamini açısından oldukça zengin bir besin kaynağı olan balık, fetusun gelişiminde kritik derecede katkısı vardır. Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerinin büyük bölümünü içinde bulunduran balığın, hamilelikte tüketilmesi anne karnındaki bebeğin göz ve beyin gelişimi için önemi büyüktür. En az haftada 2 veya 3 kez tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Özellikle gebeliğin son 3 ayında düzenli balık tüketiminin bebek için faydalı olduğu söylenmektedir.

Gebelikte hangi balıklar yemek riskli?

Denizin derinliklerinde gezen levrek, kalkan, mezgit, barbunya, lüfer ve kefal gibi balık türleri; besin değeri yüksek olmasına rağmen risk gurubundaki balıklardır. Yine deniz dibinden toplanıp çıkartılan midye de yüksek risk taşıyan deniz ürünüdür. Çünkü; denize dökülen sanayi atıkları denizin derinliklerine çöker ve toksit (Kurşun, civa, kadyum) etkisi yaratır. Bu sularda beslenen ve yaşayan balıklar sağlık yönünden ciddi bir tehlike teşkil eder. Bu balıkların mutlaka temiz olan sularda avlanmış olması gerekir. Küçük balıkları yiyerek beslenen, köpekbalığı ve kılıç balığı da cıva taşıyan balık gurubunun arasındadır. Ayrıca bazı uzmanlar dondurulmuş tonbalığı ve çizik levreğin de zararlı olduğu kanısındadır.

Gebelikte hangi balıklar tüketilmeli?

Anne karnındaki bebeğin Omega 3 vitaminine ihtiyacı olduğuna dikkat çeken uzmanlar ne yazık ki beslenme alışkınlıkları sebebi ile alınan Omega 3 miktarının yeterli olmadığını belirtmektedirler. Özellikle gebelik döneminde sık tüketilmesi gereken balığın anne adayları içinde faydalı olduğu bilinmelidir. Çünkü, anne karnındaki bebek diğer vitaminler gibi Omega 3 yağlarını da anneden karşılamaktadır. Ayrıca Omega 3 eksikliği annelerde deprosyona yol açabilir.

Civa oranları düşük ve folik asit yönünden de zengin olan beyaz balık, alabalık, uskumru, sardalya ve somon balığı besleyici ve faydalı balık türleridir. Bununla yanında; hamsi, yayın balığı ve ton balığı da ülkemizde rahatlıkla bulunabilen ve hamilelikte tüketebileceğiniz balık çeşitleridir. İster ızgara ister fırında pişirme yöntemleri ile güvenle yiyebirsiniz.
" } ] }