{ "title": "Japon Balığı", "image": "https://www.balik.web.tr/images/japon-baligi(1).jpg", "date": "20.01.2024 10:56:10", "author": "TURGUT KAYNAK", "article": [ { "article": "Japon Balığı, sazangiller ailesinden olan bir balık türüdür. Anavatanı Asya Kıtası olan bir balık türüdür. Türkiye'de biz her ne kadar Japon balığı desek de yurt dışındaki ismi 'gold fish'dir. Hemen hemen her evde Japon balığı görmemiz mümkündür. Japon balıkları hem masrafsız hem de renkli güzel görüntüleriyle evinizin bir köşesinde, çok hoş bir görüntüye neden olurlar. Evde balık beslemek için Japon balığının birçok türü, masrafsız olduğu için, evde balık beslemeye ideal türlerdir. Birçok akvaryum severin ilk işi eve küçük bir fanus içinde Japon balığı almakla başlar. Evde Japon balığı besliyorsanız ya da beslemeye başlayacaksanız, balığınızı onu en çok mutlu eden, ona en uygun ortamda beslemeye çalışın hem bu şekilde sizinle kalma süresini de uzatmış olursunuz. Japon balıkları kendi aralarında gayet uysal balıklardır, fakat başka bir akvaryuma, başka tür balıkların arasına koymaya kalktığınız da kendinden küçük balıkları yemeye çalışabilirler. Japon balıkları ortalama olarak 30-35 santime kadar büyüyebilirler. Yaşam süreleri de iyi bakılırlarsa 20-25 yıl kadardır.

Japon Balığı Yaşam Alanı

Japon balıklarını, genellikle insanlar küçük bir cam fanusta barındırırlar. Maalesef bu çok yanlış bir barındırma şeklidir. Japon balıkları, bakımı çok kolay olan balıklardır, fakat fanus onlar için çok küçük bir barınma yeridir. Japon balıkları, salına salına gezinmeyi severler, fakat bizler sırf kendi zevkimiz için, alıp onları küçücük fanuslarda beslemeye çalışırız. Japon balıkları büyük akvaryumda beslenmelidir. Japon balıklarının sağlıklı ve uzun süre sizinle kalmasını isterseniz eğer, ona doğal bir ortam hazırlamak zorundasınız. Akvaryum suyunun sıcaklığı da ortalama olarak 17-25 santigrat derece olması gerekmektedir. Yaşayacakları suyun pH değeri de çok önemlidir. Türkiye'deki sular onların yaşamları için ideal pH değerine sahiptir, fakat akvaryum temizlemeden önce Japon balıklarının suyunu 3-4 gün dinlendirirseniz iyi olur. Japon balığı türlerinden birçoğu motorsuz yani havasız akvaryumlar da yaşayabilirler, fakat suyu çabuk kirlendiği için, temizlik açısından, yaşadıkları akvaryum da motor olması ideal bir durumdur. Akvaryumun tasarımı için çok şatafata gerek yoktur, sade olması her zaman için daha iyidir. Yer zeminine ise iri taneli taşlar konmamalıdır, Japon balıkları yerlerde yemek ararlarken yerdeki kumları ağızlarına alıp, tekrar çıkarırlar, bu nedenle iri taneli taşlar, Japon balıklarının ölümüne sebep olabilir.

Japon Balığı Beslenmesi

Japon balıkları hem otçul hem etçil bir beslenmeye sahiptirler. Beslenmelerin de hem canlı yemler hem de otlu yemler verilebilir. Ayda 1-2 defa bezelye, ıspanak gibi yeşil sebzelerden, haşlayıp minik parçalar halinde balıklarınızı besleyebilirsiniz. Japon balıklarını midesi yoktur, bu yüzden de tokluk hissi hissetmezler, beslerken asla çok fazla yem vermeyin, her verdiğinizi yiyeceklerdir, bu da sağlıkları açısından pek iyi olmayacaktır. Günde iki defa kendi gözü büyüklüğünde yem vermeniz yeterli olacaktır. Bunu genelde insanlar bilmediği için, Japon balıkları fazla yem yemekten çatlayarak ölürler.

Japon Balığı Üremesi

Japon balıkları, uygun ortam sağlandığı sürece akvaryumda da üreme sağlayabilirler. Japon balıklarının, dişi ya da erkek olduğunu anlamak çok güçtür. Sadece üreme yapacakları zamanlar da erkek olan Japon balıklarının yan yüzgeçlerinde minik minik kabarcıklar oluşur. Japon balıkları üreme zamanların da çok fazla sayıda, kumların arasına, yani akvaryumun tabanına yumurtalarını bırakırlar. Yumurtalar bir haftalık bir süre içerisinde çıkmaya başlayacaktır. Yumurtalar çatladıktan sonra, yavrular mutlaka başka bir akvaryuma alınmalıdır. Bu yavru balıkların sağlığı açısında çok önemlidir.
" } ] }