{ "title": "Kefal Balığı", "image": "https://www.balik.web.tr/images/kefal-baligi.jpg", "date": "19.01.2024 18:15:06", "author": "belkıs soysal", "article": [ { "article": "Kefal Balığı, ülkemiz sularında tatlı, tuzlu su ayırt etmeksizin bolca bulunan oldukça dayanıklı bir balık türüdür. Mugilidae familyasını oluşturur. Füzeyi andıran uzun silindirik gövdesi, kalın ve yoğun pulları, iri gözleri, yumuşak karın ve ağız kısmı olan bir balık türüdür. Algler, zooplanktonlar, omurgasızlar ile beslenirler. Kum ve çamuru ağızlarına alarak, içindeki besinleri ayıkladıktan sonra tekrar dışarıya püskürtürler. Beslenmek için genelde sürüler halinde sığ sulara girerler. Çok hızlı ve çeviktirler. Akıntılı sularda dahi rahat hareket edebilen güçlü balıklardır. Yumurtlamak için tatlı sulara giriş yaparlar. Deniz ile nehir ve çayların birleştiği yerlerde en iri bireyler görülebilir. Kefal balığının birçok türün yaşayamayacağı kirli sularda yaşayabilmesi ve bu sularda beslenmesi sebebiyle özellikle durağan olarak bu sularda yaşayan bireylerde ağır bir koku olabilir. Bu yaşam tarzı ve beslenme şekli nedeniyle çok tercih edilen bir balık türü değildir. Ticari değeri düşüktür. Ticari değerinin düşük olması kefali genelde olta balıkçılarının tercihi haline getirmiştir. Tatlı su kefalinin avı zordur ve balık olta kamışından bile ürkecek kadar zekidir. Ağa ile çevrildiklerinde ağanın üstünden atlamaları da kefallerin bir diğer özelliğidir. Tuzlu sudan tatlı suya girerek hayatta kalabilmesi kefal balığının ilgin bir başka özelliğidir.

Kefal Balığının Türleri
Kefal Balığının Tüketimi

Kefal balığının tüketiminde bazı püf noktalarına dikkat edildiği takdirde balığın tadında büyük değişiklikler olacaktır. Balık kafadan kuyruğa kadar iki yanından kesilerek fileto çıkarılıp, karabiber ve limon ile terbiye edildiği taktirde çok daha lezzetli olacaktır. Eğer tüm olarak pişirilecekse karın kısmındaki organlar çıkarıldıktan sonra iç karın kısmındaki siyah tabaka mutlaka gazete veya fırça yardımıyla ovularak temizlenmeli ya da karın kısmı kesilerek komple atılmalıdır. Kefal balığının pilakisi, kızartması, ızgarası, tavası, buğulaması yapılabilir. Kefal balığı, özellikle kış aylarında lezzetli olur ve has kefalin yumurtaları değerlidir.
" } ] }