{ "title": "Kemikli Balıklar", "image": "https://www.balik.web.tr/images/kemikli-baliklar.jpg", "date": "20.01.2024 16:47:28", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Kemikli Balıklar, (OSTEICHTYES) bu tür balıklarda iskelet yapısı ve çeşitli bölgelerinde kemik yapısı bulunduğundan kemikli balıklar anlamında olan osteichtyes adı verilmiştir. Kemikli balıklar vücut yapıları çok değişik şekillerde bulunur. Bu balıkların vücutları dermiş tabakalar içeren pullar ile kaplanmıştır. Kemikli balıklar her çeşit su ortamında yaşayabilirler. Tuzlu, sıcak, soğuk, tatlı ve acı sularda çok rahat yaşayabilirler. Bazı hayvan tarihi bilimi kitaplarında kemikli balıkların kıkırdaklı balıklardan meydan geldiği söylenmektedir. Fakat bulunan fosiller incelendiğinde kemikli balıkların kıkırdaklı balıklardan çok daha eski bir tarihe sahip olduğu açıklanmıştır.

İlk olarak kemikli balık fosilleri siluriende kayalar arasında bulunmuş olması bu balıkların kıkırdaklı balıklar ile aynı yani Ostracodermi-Placodermi özelliğine sahip atalardan geldiği bilinmektedir. Kemikli balıkların pulları siklodin veya ganoid şekilde bulunur ve kuyruk yapıları ise homoserk yapılıdır. Bu balıkların hareketli çeneleri üzerinde çeşitli özelliklerde dişleri bulunmaktadır. Solungaçların üzeri operkulum kapakçıklar ile örtülüdür. Kemikli balıkların bağırsak ve mide arasında pilorik kapakçıklar bulunmaktadır. Kemikli balıkların kalplerine bakılınca iki bölümden oluşmaktadır. Bunlar karıncık ve kulakçık olmaktadır. Kapalı dolaşım sistemine sahiptirler. Kulaklarında var olan kulak taşları balığın dengesinin sağlamasından sorumludur. Kemikli balıkların böbrekleri gelişmiş böbrek tipine sahiptir. Bu balıklarda döllenme vücut dışlında oluşmaktadır. Üremeleri özellikle yumurtaları vücut dışına bırakarak olmaktadır. Gözlerinde yağımsı bir göz kapağı bulunur. Kemikli balıkların böbrek ve kas sistemi çok gelişmiş bir balık türüdür.

Kemikli Balıkların Özellikleri Nelerdir?

Kemikli balıkların ağız yapıları terminaldir. Çene yapıları çok gelişmiş ve kafa tasına eklemlidir. Balığın başının her iki tarafında iki adet burun deliği bulunmaktadır. Kemikli balıkların göz yapıları büyük olup göz kapakları bulunmaz. İskeletleri kemik yapılıdır ve çok sayıda omurları olan ve bu omurlar içerisinde notokard kalıntıları bulunmaktadır. Derilerinde fazlaca mukus salgılayan salgı bezleri bulunur. Vücutları dermiş tabakasından oluşmaktadır ve ganoid, ctenoid ve cycloid pullar ile kaplı yapıya sahiptir. Kemikli balıkların yüzgeçleri kemik ve kıkırdaklar ile desteklenmektedir. Kemikli balıkların kalplerinde sadece kirli kan bulunur ve aort yayları dört çifttir. Bu balıklarda bulunan alyuvarlar çekirdekli ve ovaldir. Beyinlerinde on çift sinir bulunur ve koku alma lobları cerebrum küçük olurken görme lobları çok büyük olmaktadır. Kemikli balıklarda solunum ise kemik yapılarının üzerinde yer alan solungaçlar ile yapılmaktadır. Genellikle balığın solunumuna yardımcı hava keseleri bulunur ya da Akciğer benzeri organları bulunurlar. Kemikli balıkların vücut sıcaklığı sabit olmamakla birlikte bulundukları ortama göre değişmektedir. Bu balıklarda döllenme dış döllenme ile olmaktadır ve ayrı eşeylidirler. Kemikli balıkların yumurtaları küçük olmaktadır. Kemikli balıkların iskelet, kemik, yüzme keseleri, pulları ve çok gelişmiş beyinleri bulunmaktadır. Kemikli balıklarda bulunan kavdal yüzgeçleri özellikle köpek balığında bulunan heteroserk durumuna benzeyerek homoserk ya da difiserk bir şekil almıştır. Kemikli balıkların bazı türlerinde ise hava keseleri Akciğer şeklinde olan balıklarda burun delikleri yutaklar ile bağlantılı olduğundan bataklık sularında bile rahatlıkla solunum yapar ve yaşarlar.

Kemikli Balıklara Örnek Bazı Türler

Alabalık, Turna balığı, Mersin morinası, Hakiki sardalya, Sazan balığı, Zurna balığı, Yunus balığı, Elektrikli yılan balığı, Yayın balığı, Deniz atı balığı, Karabalık, Uçan balık, Mezgit balığı, İstavrit balığı, Sivrisinek balığı, Çatal balığı, Mersin balığı, Işıldak balığı, Kral balığı, Kefal balığı, Kalkan balığı, Turna balığı, Kılıç balığı, Dil balığı, İzmarit balığı, Çaça balığı, Yıldız balığı, Dülger balığı, Ton balığı, Akdeniz zıpkın balığı gibi balık çeşitleri kemikli balıklar arasına giren bazı isimlerdir.
" } ] }