{ "title": "Kılıç Balığı", "image": "https://www.balik.web.tr/images/kilic-baligi.jpg", "date": "19.01.2024 04:48:09", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Kılıç Balığı, üst çenesinde bulunan kılıç benzeri keskin ve oldukça uzun olan uzantı sebebiyle kılıç balığı ismini almıştır. Görüntüsü sebebiyle son derece tehlikeli ve yırtıcı bir özellik gösterir. Genellikle sıcak ve ılık denizlerde yaşarlar. Ülkemizdeki denizlerde çok az rastlanır. Daha önceki yıllarda İzmir körfezinde kılıç balıklarına oldukça bol miktarda rastlanırdı. Fakat sanayileşmenin artmasıyla miktarlar oldukça azalmıştır. Günümüzde Atlas Okyanusunda da sık sık kılıç balığına rastlanır. Özellikle Eylül ve Şubat aylarında Akdeniz ve Ege kıyılarında rastlanan kılıç balığı her mevsim tüketilebilir. Kılıç balığının kılıcının uzunluğu neredeyse 25-30 santim uzunluğundadır. Tehlike anında kullandığı tek silah kılıcıdır. Bu kılıcıyla 30 santim kalınlığındaki tahtayı delebilen kılıç balığı teknelere bile kolaylıkla saldırabilir. Kılıç balığı ani ve diğer saldırma hareketleri sayesinde ağır derecede yaralanmalara sebep olacağı için açık denizlerde çok dikkat edilmesi gerekir.

Kılıç Balığı Özellikleri Nelerdir?

Kılıç balığını diğer balıklardan ayıran özellikleri arasında vücut kaslarının ürettiği ısı sayesinde görüş mesafesini ve görüş değerlerini arttırması gibi birçok özelliği de bulunur. Bu görüş yeteneği sayesinde denizin metrelerce dibine bile çok rahat bir görüş sağlar. Kılıç balığı yaklaşık 800 metre derinliğe inerek denizin dibinde bile yüzebilen bir balık türüdür. Genelde yalnız veya eşiyle birlikte gezinmeyi sever. Kılıç balığının görme durumu çok farklı kimyasal olaylar ile gerçekleşir. Ayrıca kılıç balığının vücudunda görülen kimyasal reaksiyonlar hava sıcaklığı artmasıyla ters ilişkilidir. Örneğin kılıç balığının gözleri sıcak ortamda çok daha rahat bir biçimde görevini yapar. O nedenle bu kimyasal reaksiyonlara kılıç balığının gözleri soğuk havalarda daha çok ihtiyaç duyar. Çünkü kılıç balığının daha iyi bir görüş yeteneğine sahip olması için vücudunu hareket ettirerek ısıtmalıdır.

Kılıç balıklarının gözlerinde salgıladıkları salgı nedeniyle göz sıcaklıkları 20-25 derecelik sıcaklıkta sabittir. Kış aylarında denizin derinliklerinde, yaz aylarında ise genelde su yüzeyinde yüzerler. Kılıç balıklarını diğer balıklardan ayıran bir diğer özelliği ise çok hızlı yüzmeleridir. Saatte yaklaşık olarak 120 km'lik hızda yüzerler. Özellikle deniz canlıları arasında en hızlı yüzen balık olarak bilinir. Hızlı yüzmesinin en belirgin nedenleri fiziki özellikleri ve vücudunda bulunan kaslardır. Kılıç balığının fiziki özelliği gereğince sivri bir yapısı olduğu için hareket sırasında denizin karşıdan yaptığı etkiyi son derece minimuma indirerek karşıdan gelen gücü ortadan kaldırırlar. İşte bu nedenle kılıç balıkları normal hızlarından biraz daha hızlı yüzer. Kılıç balıkları tek başına yüzmek yerine genellikle çift olarak gezmeyi tercih ederler. Boyları yaklaşık olarak 3-4 metreye kadar uzayabilir. Uzunluklarının yanı sıra ağırlıkları da 200 kiloya kadar çıkabilir. Sırt ve anüs yüzgeçleri genç balıklarda birer tane yetişkin balıklarda ise bu yüzgeçlerin bir kısmı gövde ile birleştiğinden ikişer tanedir. Kılıç balıklarının üst bölümleri mavimtırak ve alt bölümleri ise siyaha yakın gümüş rengindedir.

Kılıç balıkları kendi avlarını burunlarının ucunda bulunan uzun ve sivri kılıçlar sayesinde gerçekleştirir. Sahip oldukları bu kılıç küçük balıkları avlamada oldukça etkendir. Küçük balık olarak genelde istavrit, mürekkep balığı ve torik tercih ederler. Kılıç balığının ağzında diş yoktur. Kılıç balığının etinde kılçık bulunmaz. Dış yüzeyinde pulları yoktur. Kılıç balığında yumurtlama gerçekleştiğinde yumurtaları su yüzeyinde sürüklenir. Yumurtadan çıkan yavrular dört yaşına kadar yetişkenlere benzemez. Örneğin dişleri ve dış yüzeyinde pulları vardır. Ancak dört yaşından sonra dişler ve pullar kaybolarak üst çene ve kılıç kısmı belirginleşir. Ayrıca yırtıcı balık grubunda yer alan kılıç balıklarını avlamak çok kolay değildir. Biraz uğraş gerektirir. Işıktan kaçtığı için karanlık gecelerde özel ağlar, dalyanlar ve bazen de zıpkın kullanılarak avlanır. Bunun yanı sıra avlandıktan sonra da çok kısa süre içerisinde satılarak hızlı tüketilir. Bu duruma en büyük etken etinin son derece lezzetli olmasıdır.
" } ] }