{ "title": "Lepistes Balığı", "image": "https://www.balik.web.tr/images/lepistes-baligi.jpg", "date": "22.01.2024 00:23:34", "author": "TURGUT KAYNAK", "article": [ { "article": "Lepistes Balığı, asıl anavatanı orta Amerika olan balıklardır. Fakat günümüzde birçok balık çiftliklerinde üretildiği için sayıları çok fazla rakamlara ulaşmıştır. Lepistes balıkları hem bakımı kolay hem de ekonomik balıklar oldukları için, hemen hemen tüm balık bakmayı sevenlerin evlerinde görmemiz mümkündür. Lepistes balıkları, çok barışçıl bir yapıya sahiptirler, işte bu yüzden birçok balık türleriyle beraber, rahatlıkla yaşayabilirler. Lepistesler de dişi ve erkek ayrımı yapmak çok kolaydır. Dişi lepisteslerin, erkek lepistese göre boyları daha uzundur, fakat erkeklerin yüzgeçleri daha geniş ve gösterişlidir. Lepisteslerde dişi olanın boyu ortalama olarak 6-7 santime, erkek lepitesin boyu ise 4-5 santime kadar uzayabilir. Lepistesler canlı doğurganlıkları ile ünlü bir cinstir, bu yüzden evde akvaryumda rahatlıkla bakılabilir ve üretilebilir balık türüdür. Lepistes balıkları genellikle akvaryumun orta ve üst kısmında yüzmeyi tercih ederler.

Lepistes Balığı Yaşam Alanı

Lepistes balıkları, evde akvaryumlarda rahatlıkla bakılabilen balıklardır. Fakat özellikle canlı doğurgan oldukları için akvaryum şartlarının iyi ayarlanması gerekmektedir. Akvaryum suyunun sıcaklığının onlara uygun ısıda olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Suyun sıcaklığının 20-28 santigrat derece olmalıdır. Suyun PH değeri ise 7-8 olmalıdır. Ülkemizde musluktan akan suların değerleri akvaryum için uygundur. Fakat akvaryumun suyunu dinlenmiş suyla değiştirmemiz lepisteslerin sağlıkları açısından daha iyi olacaktır. Lepistesler büyük ortamlarda yüzmeyi severler bu yüzden lepistes beslemek için akvaryum boyutunun geniş olması gerekir. Lepistes bakacağınız akvaryumun en az 35-40 litre su alması gerekmektedir. Lepistesler canlı doğurgan oldukları için akvaryumun içinin bol bol yeşillikle kaplı olması gerekir, bu yeşil otlar yavruların daha rahat saklanmasını sağlayacaktır. Akvaryumun tabanının da incecik kumla kaplı olması gerekmektedir, bu da yine yavru balıkların daha rahat kamufle olmasını sağlayacaktır. Lepisteslerin, yaşayacağı akvaryumda mutlaka hava motoru olmalıdır, aynı zamanda kış aylarında soğuktan etkilenmemeleri için ısıtıcı konması gerekmektedir.

Lepistes Balığı Beslenmesi

Lepites balıkları, diğer birçok balık türleri gibi hem etçil hem de otçul balıklardır. Günlük yem olarak verilen kuru yemlerinin dışında, haftada bir defa petshoplarda satılan, canlı minik kurtçuk yemlerden alabilirsiniz. Lepistes sevenler, genellikle lepistesleri daha ekonomik olan kuru yemle beslemeyi tercih ederler. Fakat haftada bir defa minik canlı kurtçuk yemler onların daha sağlıklı büyümelerine kolaylık sağlayacaktır. Lepistesleri zamanında ve yeteri kadar beslemeniz gerekmektedir, aksi taktirde yavrularını yemeye çalıştığını görebilirsiniz.

Lepites Balığı Üremesi

Lepistes balıkları canlı doğurgan balıklardır. Yaşam ortamlarını beğendikleri sürece gebe kalmamaları için hiçbir sorun yoktur. Lepistes balıklarının gebelik süreleri normalde 30 gündür. Yaşam ortamlarına göre 20-40 gün olarak değişiklik gösterebilirler. Erkek lepistesler sürekli olarak çiftleşme istedikleri için, dişi lepistesler çok fazla yıprandıkları için, her zaman dişi lepistes sayısının erkek lepistes sayısından hemen hemen iki kat fazla olması gerekmektedir. Lepistesler doğumlarından itibaren yaklaşık olarak 3 ay sonra ergenliğe ulaşıp, doğurgan olabilirler. Dişi lepistesin hamile olduğu karnının şişkinliğinden ve siyah renginden anlaşılır. Lepistesin hamile olduğunu anladığınız anda hemen onu ayrı bir yuvalığa almanız gerekmektedir. Bu şekilde hem anne lepistesi koruyabilir hem de doğacak olan yavruların güvenle büyümesini sağlayabilirsiniz.
" } ] }