{ "title": "Levrek Balığı", "image": "https://www.balik.web.tr/images/levrek-baligi.jpg", "date": "20.01.2024 07:11:48", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Levrek balığı; Moronidae familyasını oluşturan ılık ve soğuk denizlerde yaşayan balık çeşitlerinden biridir levrek balığı. Vücudu fusiform şeklinde derisinin üzerinde iri pulları olan sırtı koyu kursun karnı ise gümüş renginde bir balıktır. Derisi küçük kara beneklidir ve bu özelliğinden dolayı alabalığa benzetilir. Dillerinin üzerinde keskin ve yırtıcı dişleri bulunmaktadır. Boyları 40 ile 100 cm arasında uzayabildiği gibi kiloları da en fazla 8 veya 10 kiloya kadar çıkabilir. Levrek balığı Türkiye'de Karadeniz, Akdeniz ve Marmara'da yaşamaktadırlar. Levrek balığının eti yağsız ve çok lezzetlidir. Ayrıca taze olarak tüketilmelidir. Son bahar sırasında ırmak yataklarında toplu halde ürerler. Kara denizde dere yataklarında kış aylarında, Akdeniz de nisan, mayıs, ayları arasında ürerler.

Levrek balığı Karadeniz, Ege ve Akdeniz de balık çiftlikleri kurularak yumurtadan pazar tezgâhlarına kadar üretimi yapılmaktadır. Levrek üretiminin büyük bir kısmı yurt dışına ihraç edilmektedir. Levrekler etçil ve yırtıcı balıklardandır. Karides, küçük balık, yengeç ve kurtlarla beslenirler. Denizlerde yalayan levrekler üreme zamanında yağsız dırlar ve fazla lezzetli olmazlar fakat çiftlik levrekleri her mevsim ve her dönem yağlıdır.

Levrek balığının faydaları nelerdir?

Levrek balığı içerisinde bulunan vitamin ve mineral bileşikler nedeniyle insan sağlığına oldukça faydalı bir balık çeşididir. Yediden yetmişe herkes için oldukça faydalıdır. Kolesterolü dengeler, kalp damar sağlığını düzene koyar ayrıca zihni kuvvetlendirir. Gelişim çağında olan bütün çocuklar için tam bir vitamin ve mineral deposudur. Çocuklarımızın boyu uzatır hem beden hem de zihinsel gelişiminde oldukça faydaları bulunmaktadır. Ayrıca levrek balığı vücudun sağlık yapısını koruduğu gibi bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Levrek balığı yaşlanmayı geciktirir ayrıca tam bir diyet yemeğidir. Ayrıca içerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde vücudun dışarıdan gelen mikroplara karşı savaş aşmasını sağlar.

Levrek balığı içerisinde bulunan vitamin ve mineral bileşikleri

Levrek balığının içerisinde bol miktarda Kalsiyum, protein, fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum, selenyum, çinko ve omega vitaminleri bulunmaktadır. Özellikle omega 3, omega 6 yönünden oldukça zengin bir balıktır. Ayrıca A vitamini B1-B2-B3-B4-B5-B5 B7-B8-B9 ve B12 Yönünden de fazlasıyla zengindir. D vitamini deposu olarak da bilinen levrek balığı insan sağlığı için gerekli tüm vitamin ve mineralleri içerisinde barındırmaktadır.

Levrek balığı en sağlıklı nasıl pişirilir ve nasıl lezzetli olur?

Bütün balık çeşitlerinde olduğu gibi levrek balığınıda yağda kızartmaktan kaçınmalıyız. Ayrıca Buğulama veya fırında yağsız kızartma şeklinde pişirildiğinde oldukça sağlıklı ve lezzetli olmaktadır. Bunun yanı sıra en lezzetli levrek balığı güveç tavalarda ızgarada ve taş fırınlarda pişirilmektedir. Hem yağsız hem de lezzetli olacaktır. Benim önerim Levrek balığını terbiye sosu hazırlayıp terbiye edip mısır ununa bulayıp fırında pişirmek veya terbiye sosu ile toprak güvece koyup taş fırında pişirmek, bu şekilde hazırlanmış levrek balığının lezzetine doyum olmaz. Levreğin bunca faydalarını ve özelliklerini yazdıktan sonra sizlere tavsiyem imkânlar elverdiği sürece sıklıkla balık tüketmeniz gerektiğidir.
" } ] }