{ "title": "Lüfer Balığı", "image": "https://www.balik.web.tr/images/lufer-baligi.jpg", "date": "21.01.2024 07:17:16", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Lüfer Balığı, Çok lezzetli bir balık türü olan lüfer balığı adeta bir protein deposudur. Ülkemizde yavru halde Karadeniz de bulunan lüfer balığı, Ekim ayanın sonunda İstanbul boğazı ve Marmara üzerine inerek tüketilen avlanan bir balık türüdür. Balıkçılar tarafından tam anlamıyla büyümeden tutulan bu balık türü artık denizlerde bulunmaz bir hale gelmiş durumdadır. Fiziksel özellikleri bakımından lüfer balığının sırt yüzgeçleri iki tane olup vücutları uzundur. Kuyrukları çatallı, dişleri sivri ve güçlü ve ağızları iridir. Lüfer balığının yanlarında düz çizgiler bulunmakta olup pullarla örtülüdür. Pullar ile örtülü kısımda bulunan pul sayısı yaklaşık olarak 95-100 kadardır. Lüfer balığı görüntü itibariyle sırt kısmı yeşilimtırak ve koyu mavi renktedir. Alt kısmı gümüşsü ve yanları daha açık renkte olan bu balıkları karın kısımları parlar beyazımsı renktedir. Lüfer balığının en küçük haline defne yaprağı denilmektedir. Defne yaprağının büyümesi ile çinekop oluşur. Çinekopun yeterli miktarda beslenmesi ile lüfer balığı oluşmaktadır. Lüfer balığının büyüğüne ise kofana, onun bir üst büyüğü ise sırtıkara olarak adlandırılmıştır.

Lüfer Balığında Üreme

Ülkemizde lüfer balığı mayıs ayının sonundaki dönem üreme dönemi girer ve haziranın ilk haftalarına kadar bu süreç devam eder. Eylül sonu ve ekim ayının başlarında Karadeniz'e yumurtalarını bırakan dişi lüfer balığının yumurtalarını erkek lüfer balığı dölleyerek Karadeniz kıyılarından ayrılırlar. Akabinde Karadeniz'den daha sıcak özelliğe sahip olan İstanbul kıyılarına doğru çıkarma yaparak burada yaşamlarını devam ederler.

Lüfer Balığının Genel Özellikleri Nelerdir?

Lüfer balığının eti kıymetli bir balık türüdür. Ülkemizde lüfer balığının satışı serbesttir. Ancak lüfer balığının küçüğü olan 10 cm büyüklükte olan defne yaprağı, 15 cm uzunlukta olan sarıkanat türünün satışı yasaklanmıştır. Bu balık türlerinin çok fazla avlanmasından dolayı doğal popülasyonun dengesi bozulduğundan dolayı usulsüz olarak bu boylarda balık tutan kimselere ciddi anlamda cezalar kesilmektedir. Lüfer balığının boyutları 25-35 cm aralığındadır ve 125-350 gram büyüklükte olan lüfer balıkları yasal olarak avlanmaktadır. Denizlerimizde bilinçsiz avlanmadan dolayı lüferin büyük bir türü olan sırtkara ve kofona artık ülkemiz denizlerinde rastlanmamıştır. Ayrıca ülkemizde artık lüferin gitgide azalmasından kaynaklı olarak lüfer bayramı etkinliği düzenlenmektedir.
" } ] }