{ "title": "Melek Balığı", "image": "https://www.balik.web.tr/images/melek-baligi.jpg", "date": "19.01.2024 09:19:40", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Melek balığı, insanların akvaryumlar içerisinde süs olarak besledikleri balık türlerinden biridir. Melek balığı, üzerinde bulundurduğu kanatları nedeniyle bir meleği andırdığı için ülkemizde adı melek balığı olarak geçmektedir. Denizlerde yaşamayan bu balık, en çok okyanuslarda bulunur. Fakat daha önceden de belirttiğimiz gibi süs olarak akvaryumlarda kullanıldığı için bazı üreticiler tarafından çoğaltılarak direk akvaryun balığı olarak satılmaktadır. Melek balığının birçok farklı türü bulunmaktadır. Özellikle beyaz renkte olan melek balıkları, günümüzde insanlar tarafından çok ilgi çekmektedir. Çünkü beyaz renkte olan balıklar hem ismiyle uyumlu hem de meleğe çok daha fazla benzerler. Melek balıkları, genellikle küçük boyutlardadır. İki ile üç santim arasında değişen bu balıkların büyük olan türleri de bulunmaktadır. Bu balıkların büyük olan türlerinin boyları ise en fazla altı santime ulaşmaktadır. Bu balık okyanusların haricinde Brezilya'nın Amapa nehrinde yaşamaktadır. Bunun yanında bataklıklarda ve okyanusların derinliklerinde yaşayan bu canlı, bazen de nehir kıyılarında görülmektedir. Bu balıklar temiz sularda bulunduğunda renkleri biraz daha koyu olur. Fakat kirli sularda renkleri biraz daha şeffaf bir hale gelir.

Melek balığıbeslenme şekilleri

Melek balıklarının beslenme biçimi aslında çeşitlidir. Yani bazı melek balıkları otla beslenirken bazı türleri et ile beslenmektedir. Bu biçimlerin yanında ayrıca bazı melek balıkları da hem etçil hem de otçul olarak görülmektedir. Bu balıklara genel olarak bakıldığında ise en çok görülen tür hem etçil hem de otçul olan melek balıklarıdır. Bu balıklar beslenirken, omurgasız canlılarla beslenirler. Bu balıklar için hem sindirim hem de tüketim çok daha kolaydır. Eğer akvaryum içerisinde beslenen bir melek balığı söz konusu ise bu durumda melek balığı pul ve granül yemlerini tüketmektedir. Aslında bu yemlere bakıldığında melek balıklarının atları bu şekilde beslenmez. Fakat akvaryumda yaşayan melek balıkları için bu yemler uygundur.

Melek balığıdavranış biçimi ve cinsiyet ayrımı

Melek balıklarının davranış biçimleri yarı agresif olduğu için her tür balıkla aynı akvaryumda yaşayamamaktadır. Genellikle kendisinden küçük olan balıkları öldürerek kendisine yem eder. Bu nedenle beraberinde besleyeceğiniz balıkları çok iyi seçmelisiniz. Davranış biçiminin yanı sıra bu balıklarda cinsiyet ayrımının yapılması son derece zordur. Bu nedenle cinsiyet ayrımının yapılabilmesi için balıklar konusunda profesyonel olan insanların konuyla ilgilenmesi gerekir. Fakat genel olarak melek balığı türlerinden erkek olanların kafa kısımları biraz daha hörgüçlüdür. Bu farklılığına bakarak cinsiyet ayrımı yapılabilir. Fakat bu balıklarla haşır neşir olmayan kişilerin ayrımı yapması son derece zordur.

Melek balığıüreme

Melek balığı, diğer balıklar gibi yumurta ile üremektedir. Birçok zaman geniş ve büyük yapraklar üzerine yumurtlayarak üreyen bu balıklar yumurtlama sonrasında yumurtaların başından ayrılmayarak diğer balıkların yumurtaları yemelerini engellerler. Anne ve baba yumurtaların başında beraber beklerler. Bazen çok büyük farklı türdeki balıklar, yumurta başında yüzerek bekleyen anne ya da babadan birini yiyerek üremeyi bozabilmektedir. Bu durumda yumurtalardan bazıları yaşasa bile bazıları yavru çıkarmadan ölmektedir.

Melek balığı genel olarak

Bu balıklar, son derece gösterişli balıklardır. Özellikle renkli olan türlerinde, pullarla meydana gelen mükemmel desen birçok kişiyi kendisine âşık etmektedir. Özellikle avlanmayan boylarda olan melek balıkları, son derece sevilen türlerdir. Bu balıkların özellikle discusla beraber beslenmemesi gerekmektedir. Bu balıklar beraber beslendiklerinde, birbirlerine zarar verebilirler. Doğada yaşayan melek balığı türleri ise daha çok az akıntılı yerleri tercih etmektedir. Bu nedenle standart silver varyetesine ek olarak beslenebilir.
" } ] }