{ "title": "Mercan Balığı", "image": "https://www.balik.web.tr/images/mercan-baligi.jpg", "date": "19.01.2024 01:29:56", "author": "Elife Güçlü", "article": [ { "article": "Mercan balığı, sıcak ve ılıman denizlerde bolca bulunan ve çok tercih edilen bir balık türüdür. Boyları ortalama olarak 20-30 cm civarında olsa da 70 cm'ye kadar uzayan mercan balıkları da bulunmaktadır. Etçil gruptan olan bu balıklar, küçük balıklarla, kabuklularla ve yumuşakçalarla beslenirler. Yılın her mevsiminde avlanan bu balıklar özellikle nisan ve mayıs aylarında bolca bulunurlar. Genellikle denizlerin kayalık ve taşlık olan bölümlerinde yaşarlar. Ülkemizde Akdeniz, Marmara ve Ege bölgesinde çok yaygın olarak görülürler. Bahar aylarında ile Ağustos ayı arasındaki zamanda üreme yaparlar. Her mevsim bulunduğu için ve etinin lezzeti güzel olduğu için, ekonomik değeri de yüksek bir balık türüdür. Özellikle Ekim ve Kasım aylarında yenilmesi daha uygun olan bu balıklar, ızgara, tava, buğulama, pilaki, haşlama gibi birçok farklı şekillerde sofraları lezzetlendirmektedir. Adı ile ün kazanmış olan mercanlar, bayanların son zamanlarda oldukça ilgisini çeken mercan rengine ismini vermiştir.

Mercan Balığının Özellikleri Nelerdir?

Mercan balığının sırt bölgesi koyu renkli, karın bölgesi beyaz renkli, yan tarafları pembe ve baş ile yüzgeç kısımları da çok hafif pembe tonlarında görülür. Yani genel olarak bakıldığında pembe rengin hâkim olduğu bir balık türüdür. Vücut yapısı oval şekilde bulunan bu balıkların vücudu da pullarla adeta bezenmiş durumdadır. Göğüs bölgesinde bulunan yüzgeçleri oldukça uzun olduğu için anüs bölgesine kadar rahatlıkla uzanır. Kuyruk kısmındaki yüzgeçlerin arka tarafı genel olarak siyah renktedir fakat uç kısımlar beyaz renge sahiptir. Gözleri kafa bölgesinin sırtı olarak bilinen kısmında bulunur ve bu balıkların gözleri fazlasıyla gelişmiş durumdadır.

Mercan Balığının Çeşitleri

Fangri Mercan: Ortalama olarak 30 cm uzunluğunda bulunurlar fakat 70-80 cm boylarında fangri mercan türüne de rastlanabilir. Sıcak denizleri çok seven fangri mercanları, genellikle Ege Bölgesinin güneyinde ve Akdeniz Bölgesinin genelinde sıkça görülür. Taşlık ve kaya diplerinde yaşadıkları bilinir. Etleri çok lezzetli olarak bilinen bu balıkların çok nadir bulunmalarından dolayı maddi değeri oldukça fazladır. Etçil oldukları için, küçük balıklarla, kabuklularla ve yumuşakçalarla beslenirler. Bahar aylarında başlayan üreme dönemleri Ağustos ayına kadar devam etmektedir.

Lekeli Mercan: Diğer adı da \"mandagöz mercan\" olan bu balık türü, sahile yakın bölgelerde ve yaklaşık 200-250 metre derinliklerde yaşarlar. Boyları ortalama olarak 40 cm civarında olan lekeli mercanlar, hermafrodit denilen balıklardandır. Etçil beslenirler ve genellikle omurgasızlar, su altı bitkileri ve kabuklularla besin ihtiyaçlarını giderirler. Etleri beyaz ve oldukça gevrek olsa da çok lezzetli bir balık türüdür. Üreme zamanları değişmekle birlikte genel olarak bahar ayları olarak bilinir. Ayrıca bu balıkların değişik bir özellikleri de hem erkeklik hem de dişilik özelliği göstermeleridir.

Kırma Mercan: Boyları bulundukları bölgelere göre değişiklik gösterse de ortalama olarak 30-35 cm civarındadır. En çok Çanakkale Boğazı bölgelerinde, Marmara bölgesinde ve Ege bölgesinde bulunan bu balıklar, deniz içinde ortalama 500 metre derinliklere kadar inebilmektedirler. Yine bu balıklar da etçil oldukları için, küçük balıklarla, kabuklularla ve yumuşakçalarla beslenirler. Ekonomik değeri baya fazla olduğu bilinen bu balıklar lezzet bakımından da üst seviyelerdedir. Üreme zamanları da denizlerdeki ısı durumuna göre değişse de bahar aylarından Ağustos ayına kadar üreme yaparlar.

Çizgili Mercan: Kısa boylu bir mercan grubu olan çizgili mercanların boyları en çok 30 cm'ye kadar uzamaktadır. Diğer adı da \"mırmır balığı\" olan bu mercanlar genellikle Akdeniz bölgesinde bulunurlar. Sığ suların bitkilerle bezeli yerlerinde, kumluk, kayalık ve taşlık denilen bölgelerde yaşarlar. Bunun dışında acısu bölgelerinde de çizgili mercanlara rastlanabilir. Eti oldukça lezzetlidir fakat çok nadir olarak bulunduğu ve bayat şekilde yenilemeyen bir balık çeşidi olduğu için çok fazla tercih edilmemektedir.
" } ] }