{ "title": "Müren Balığı", "image": "https://www.balik.web.tr/images/muren-baligi.jpg", "date": "21.01.2024 12:39:21", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Müren balığı, diğer balıklar benzeri yüzgeçleri veya solungaçları koruma amaçlı kemiği bulunmaktadır. Bu sebeple mercan balığı yılana benzetilmektedir ve yılan balığına benzer kemik balığı ailesinde bulunmaktadır. Riskli, etçil ve yırtıcı bir balık türü olan Müren balığı tahrik edildiği zaman saldırganlaşır ve riskli olabilir. Müren balığı avlanması riskli olduğu ve az bulunduğu için ekonomik açıdan verimli değildir. Eski Roma çağında etinin lezzetli oluşu ile bilinmektedir. Türkiye'de Müren balığı en fazla Akdeniz ve Ege bölgelerinde yaygındır. Dış görünüşüyle korkutucu özellikteki Müren balığı keskin dişleriyle de riskli olabilmektedir.

Müren balığı her yerde yaşayabilmektedir. Su sıcaklığının uyumlu olduğu yerlerde yaşar. Müren balığının en uzunu tahmini 4 metreye yakındır. Müren balıkları görme konusunda sorun yaşamaktadır. İyi göremeseler de avlarını tutuklama konusunda sorun yaşamamaktadır. Müren balıklarının koku alma duyuları oldukça gelişmiştir. Köpek balıklarının duyularından 4 kat daha yüksek gelişmiştir. Müren balığının boyutları türlerine yönelik çeşitlilik gösterir. Birtakım Müren balıkları avuç içi boyutunda iken bazılarının boyu da 2-3 metre içinde olmaktadır. Müren balıklarının koruma amaçlı koruyucu zırhları bulunmaz. Müren balıkları rahat bir şekilde taşların aralıklarına ve keskin uç bölümlerine ilerleyebilir ve avlanır. Müren balıkların tahmini tüm vücudu bakteri tabakasıyla kaplıdır. Bu bakteri tabakası onu dışarıdan gelebilen zararlara karşı koruyucu özellik sunar. Müren balığı açılıp kapanan ağızlarından ötürü çok fazla korkutucu olabilmektedir. Müren balıkları ağız hareketlerini çoğunlukla korkutmak amaçlı değil normalden daha fazla soluk alabilmek amaçlı yapmaktadır. Ağız kısmıyla oksijen dolu suyu solungaçlarına akmasını sağlamaktadır.

Müren Balığının Nitelikleri
" } ] }