{ "title": "Panga Balığı", "image": "https://www.balik.web.tr/images/panga-baligi.jpg", "date": "19.01.2024 12:19:51", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "
Panga balığı, Pangasidae familyasına aittir. Bengal koyu civarında yaşayan bu balık, 10 yıla kadar yaşayabilmektedir. Yetiştiği bölgenin en önemli besin kaynaklarındandır. Suyun içerisinde daha çok titreşimleri algılayarak hareket eder. Görme yetileri çok gelişmemiştir. Vietnam'dan ithal edilen bir balık türüdür. Balık esas olarak Vietnam'daki Mekong nehridir. Bir milyon ton civarında üretimi yapılmakta olan Panga balığı, dünyanın en çok üretilen balıklarında biridir. Kilosu yılda ortalama 1.5 kg kadar ulaşmaktadır. Beyaz eti sayesinde yemeklerde tercih edilen bir türdür. Panga balığı iyi yönlerinden ziyade kötü olarak da anılmaktadır. Bunun nedeni yetiştiği nehirlerin pis ve ağır metaller içermesidir. Bu metallerde çeşitli hastalıklara davetiye çıkarabilmektedir. Ancak sizin aldığınız balıklar sağlık koşullarına uygun çiftliklerde yetiştirilmiş olabilir. Ama çok ucuz olması nedeniyle ucuz etin yahnisi durumuna düşebiliriz.

Panga balığı beslenme

Beslenme şekilleri etçil olmaktadır ama barışçıl bir türdür. Granül yemlerle de besleyebilirsiniz.

Panga balığı yaşam alanları

Akvaryumda yetiştirilmesi zor olan bir balıktır. Çünkü ortalama 2 tona kadar su hacminde bir akvaryuma ihtiyaç duyulabilir. Akvaryumda boyu 1 metreye kadar çıkabilir. Üremeleri zor bir balık türüdür. Karanlık ortamlara ihtiyaç duymaktadırlar. Köpek balıklarına çok benzerlikleri vardır. Eğer akvaryumda yetiştirme şansınız olursa ürkütmemeye özen göstermelisiniz. Çünkü korktuğunda çok hızlı hareket ederek akvaryumdan dışarı fırlayabilir. Panga balığı Japon balığı ya da diğer türlerle uyumludur. Derisi ince olduğu için enfeksiyonlara açık bir doğası vardır. Bazen suyun dibinde ters dönmüş bulabilirsiniz. Korktuğu için böyle davranmaktadır. Doğal olan bu davranış sizi korkutmasın.

Panga balığı tüketimi

Panga balığı tavada kızartabilirsiniz ya da buğulama yapabilirsiniz. Yalnız eti biraz yumuşak olduğu için buğulamada çabuk dağılabilir. O yüzden siz klasik balık kızartma yöntemlerini uygulayabilirsiniz. Kılçık derdi olmadığı için yemesi rahattır. Genellikle fileto olarak satılmaktadır. Aldığınız filetoları direk büyük parçalar halinde kızartabilirsiniz. Kızartma yapmadan önce zeytinyağı, tuz ve karabiber ile marina ederseniz daha lezzetli olacaktır. Daha sonra pane harcına batırdığımız pangalarımızı tavada kızartıyoruz. Yanında söğüş salata ile ikram edebilirsiniz ya da küçük parçalara ayırıp Panga şiş yapabilirsiniz. Şişe dizerken bir limon parçası bir panga olarak dizerseniz görüntüsü de hoş olacaktır. Çok lezzetli olacaktır. Besin değerleri yüksek bir yemek olacaktır.

Tercih size kalmış.

Afiyet olsun. Ben besleyeceğim derseniz de bol şanslar.
" } ] }