{ "title": "Pirana Balığı", "image": "https://www.balik.web.tr/images/pirana-baligi.jpg", "date": "20.01.2024 13:48:50", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Pirana Balığı, Birçok filme konu olan pirana balığı sanılanın aksine o kadar saldırgan bir balık türü değildir. Popülasyon çeşitliliği incelendiği taktirde 100'ün üzerinde türü olan pirana balığının sadece 4-5 türünün saldırgan nitelikte olduğu anlaşılmıştır. Çoğunlukla Güney Amerika'da akarsu ve havzalarda yaşayan bu balık türü yırtıcılığı ile dikkat çekmiştir. Bu balık türünün içerisinde bulunan tetralar gibi saldırgan olmayan renkli akvaryum balık türleri de bulunmaktadır. Pirana türleri Amazon havzasında bulunan akarsularda ve Orinoko gibi yakınındaki ırmak çevrelerinde yaşamaktadır. Piranalar üzerinde yapılan araştırmalarda en belirgin özellikleri sivri ve iri halli dişleri bulunur. Güçlü alt çene kasları sayesinde şayet bir avını yakalamış işe bir testere gibi dişleriyle avının etini kopara bilmektedir. Bu sebeple sürüler halinde hareket eden piranalar avını kolaylıkla parçalara ayırmaktadır. Piranaların etçil türleri son derece tehlikelidir. Yapılan araştırmalarda bir pirana sürüsü suya düşen bir sığır veya antilobu dakikalar içerisinde parçalama özelliğine sahiptir. Ancak piranaların otçul türleri su üzerinde bulunan meyve, mil, tohum ve bitkisel tarzlı maddeler ile beslene bilmektedir. Piranalar sürü halinde yaşamayı severler ve ailelerin çok bağlıdır. Ancak kan kokusuna dayanamazlar. Örneğin bir pirananın babası yaralanmış ise pirana kan kokusunu duyar ise iç güdüsel olarak babasını yer. Yani huy itibariyle köpek balığını andırmaktadır. Yapılan araştırmalarda pirana sürülerinin kendinden büyük canlılara çok açken veya yavrulama döneminde saldırdıkları görülmüştür. Yapılan araştırmalar neticesinde dünya üzerinde bulunan en büyük pirana Brezilyanın doğu kesiminde bulunan 60 cm uzunluğunda kara piranasındır.

Pirana Balığı Fiziksel Özelliği

Piranalar dışarıdan bakıldığı taktirde çok renkli türleri bulunmakla birlikte iki veya tek renkli türleri bulunmaktadır. Sırtında bulunan yüzgeç sayesinde dik durmasını sağlamakta ve suyun üzerinde hareket kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle bu yüzgeç bir nevi bir omurga görevi yüklenmiştir. Piranalar da yağ yüzgeçleri bulunmaktadır. Bilim insanları henüz piranalarda bu yağ yüzgeçlerinin neden bulunduğunu anlaşılmamıştır ancak yapı olarak karasin grubu bütün balıklarda bulunmaktadır. Piranalarda bulunan kuyruk yüzgecinin görevi balığın su içerisinde hızlı bir şekilde hareket etmesini sağlar. Bu yüzgeçler sayesinde sağ ve sola hareket ederek hızlı manevralar sağlamaktadır. Piranalarda bulunan karın ve göğüs yüzgeci bir nevi balıkta kol bacak yerine geçmektedir. Bu yüzgeç sayesinde ani manevralar yaparlar. İleri geri yapılan hareketlerde balık ani fren görevi yaparak yavaşlama imkânı bulmaktadır. Bu yüzgeçler sayesinde kumu karıştırma özelliğine sahiptir. Bu nedenle şayet yumurtaları bol oksijen göndermek amacıyla bu yüzgecini kullanmaktadırlar.

Pirana Balığı Beslenme Özellikleri Nelerdir?

Pirana balığı beslenme itibariyle türler arasında farklı göstermektedir. Yapılan araştırmalar neticesinde ot ve etle beslenen ayrı türler bulunmaktadır. Besin olarak bitki ve meyve kalıntıları ile beslenen pirana türleri oldukça zararsız ve ürkeklerdi. Ancak et ile beslenen türler leş veya canlı kendinden büyük balık türleri veya canlılara saldırarak hayatta kalmayı sağlar. Pirana türleri çoğunlukla kendisi sürüsünün büyüklüğü ölçüsünde bulunan canlılara saldırırlar. Yani pirana sürüsü ne kadar kalabalık ise o kadar büyük canlılara saldırdıkları görülmüştür. Avlanma olarak bir pirana sürüsüne ait olan bir balık yakında bir besin görmüş ise önce ona yaklaşır akabinde ise nesneyi yanıltmak amacıyla ondan uzaklaşır. Aslında buradaki temel amaç korktuğunu hissettirip avının kendisinden uzaklaşmasını engellemektir. Akabinde bir daha yaklaşarak avından küçük bir ısırık alarak ondan uzaklaşır. Artık avı için işler oldukça zordur. Çünkü birkaç saniye içerisinde diğer piranalar bu ısırık nedeniyle kan kokusunu alarak saldırıya geçecektir. Şayet pirana sürüsü kalabalık ise birkaç saniye sonunda saldırdığı canlının sadece kemikleri kalacaktır. Ancak pirana sürüsü 5-6 balık grupları halinde yaşamakta ise küçük canlılara saldırmak zorundadır. Ancak kimi pirana grupları büyük canlılara saldırmaya yeltense de alınan ilk ısırıktan sonra canlıya başka zarar veremez. Bunun temel nedeni ise canlının büyük olması hasebi ile saldırıyı püskürtme durumudur. Bu nedenle cüssece küçük canlılara pirana türlerinin saldırdığı gözlemlenmiştir.
" } ] }