{ "title": "Sarı Prenses Balığı", "image": "https://www.balik.web.tr/images/sari-prenses-baligi.jpg", "date": "19.01.2024 09:06:02", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Sarı Prenses Balığı, dünyada \"Labidochromis caeruleus\" ismi ile bilinirken, ülkemizde \"sarı prenses\" ismi ile bilinmektedir. Sarı prenses balıkları özellikle mavi çiklitleri içerisinde en çok üne sahip olan balık türlerinden birisidir. Çoğunlukla yavru sarı prenseslerin erken dönmelerinde renklenmesi hem erkeğin hem de dişinin renkli olmaları sebebi ile oldukça fazla ilgi görmektedir. Özellikle sarı prenses balığının cinsiyetlerinin ayrımları zor değildir, fakat bu balık türünde birkaç tane yanıltıcı durumlar ortaya çıkmaktadır. Erken sarı prenses balığının hem alt yüzgeçlerinde hem de sırtında koyu parlak siyah çizgili olan bantlar mevcut iken, dişi sarı prenses balığında ise bu renkler oldukça soluk renkte olmaktadır. Kısacası sarı prenses balıklarının alan kavgalarında ve beslenmelerinde ya da yeni türdeki balıklar ile karşılaşmalarında dişi olan balıklar aynı erkek gibi görünebilmektedir. Ancak yaşanan bu durum kesinlikle kalıcı değildir.

Sarı Prenses Balığının Erkek Dişi Ayrımı Nasıl Yapılır?

Genellikle dişi sarı prenses balığının karın kısımları erkek prenses balığına göre çok daha soluk ve beyaz bir renge dönüktür. Eşleşme döneminde çoğunlukla erkek prenses balığının yüzlerinde ortay çıkan kararma durumu gayet normaldir. Çoğunlukla pseudotropheus zebra cinsi ile melezlenmiş olan sarı prenses balığında siyah çizgiler yok olmaktadır. Ne yazık ki pek çok çiklit türünde olduğu gibi sarı prenses balığının türü de bu melezlenme olayından dolayı saflığını giderek kaybetmektedir. Kendi türünden üreme yerine farklı cinsler ile üreme gerçekleştiği için kendi özlerini kaybetmeye başlamışlardır. Sarı prenses balığı genellikle aşırı şekilde hayvansal protein ile beslenirse balıkların siyah lekelerinde artışlar görünür ve canlılığını da yitirmektedir. Eğer sarı prenses balığının kendine özgü olan güzel renklerini elde etmek için mutlaka bitkisel yemler verilerek beslenmesine özen gösterilmelidir. Sarı prenses balığını eğer karotenoidler bakımından zengin olan yemler ile beslenirse turuncuya dönük olan rengi kolaylıkla elde edebiliriz.

Sarı Prenses Balığının Doğal Ortamı Nasıldır

Sarı prenses balıkları özellikle Malawi gölünün yakınındaki Nhkata körfezi ile göllerde mevcut olan küçük adalardaki kayalık bölgelerini yaşama alanı olarak seçmektedirler. Yaşam ortamlarının derinliği yaklaşık olarak 2 ile 40 metre arasında görülebilmektedir. Araştırmalarda ise sarı prenses balığının 20 ayrı türüne rastlanmaktadır. Malawi bölgesinde sarı prenses balıkları az da olsa görünmektedirler. Ayrıca sarı prensesin yaşam ortamı eğer akvaryum içi olacak ise mutlaka mağara, kayalar ve hol şeklinde dizayn yapılmalıdır.

Sarı Prenses Balığının Cinsiyeti ve Boyutu

Sarı prenses balığının erkeği dişilere oranla biraz daha büyüktür ve renkleri de dişiye göre biraz daha canlıdır. Bu türde en sık olarak tanınan erkek sarı prenses balığının rengi portakal rengine dönük olan rengi ile kendini belli etmektedir. Çoğunlukla erkek sarı prenses balığı dişiye oranla büyük olmasından dolayı farklılık göstermektedir. Sarı prenses balığının boyutu yaklaşık olarak 8 ile 12 cm arasında değişebilen farklı boyutlara ulaşabilmektedir.

Sarı Prenses Balığının Toplumsal Davranışı Nasıldır

Bu türün balıkları oldukça hareketli bir yapıya sahiptir. Eğer kendi türü ile bir arada beslenirse çok daha iyi sonuçlar elde edilmektedir. Karma Malawi gölünde yaşayan balıklar ile bir arada beslenebildikleri halde yine de gereksiz olarak kavgalar meydana gelebilmektedir.

Sarı Prenses Balığının Akvaryumda Beslenmesi İçin Su Şartları Nasıl Olmalıdır

Özellikle pH değerinin takriben 7,5 ile 8,5 arasında olmasına özen gösterilmelidir. Akvaryumun içinin ısısı ise 24 ile 26 derece aralığında sabit olarak kalmalıdır. Ayrıca çok iyi filtre edilmiş olan akvaryumlarda beslenen sarı prenses balığından çok daha iyi sonuçlar elde edilebilir.

Sarı Prenses Balıklarının Beslenme Şekli

Genellikle kendi doğal ortamlarında sarı prenses balığı kayaların üzerinde bulunan küçük omurgasızları tüketerek beslenmektedir. Ayrıca akvaryumda beslenirken mutlaka kuru pul, granül yemler ve kaliteli bir ortamda olmalarına özen gösterilmelidir. Sarı prenses balığı beslenirken kesinlikle protein bakımından zengin olan yemler ile beslenmemelidir.
" } ] }