{ "title": "Tatlı Su Balıkları", "image": "https://www.balik.web.tr/images/tatli-su-baligi.jpg", "date": "19.01.2024 14:09:13", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Tatlı su balıkları, Ülkemiz tatlı su balıkları bakımından oldukça verimlidir. Tatlısu göllerinin bulunduğu yerlerde balıkçılık bakımından turizm oldukça gelişmiştir. Ülkemizde yaklaşık olarak 40'tan fazla tatlı su balığı çeşidi bulunmaktadır. Bu balıkların bir kısmını şu şekilde sıralamak mümkün olur.

Acı balık: Karadeniz ve Marmara Denizi'nin ağır akan akarsularında ya da göllerde yaşamını sürdüren acı balık, küçük hayvanlarla beslenir. Nisan-Haziran aylarında üreyen acı balık yaklaşık 6 santim uzunluğunda olur.

Afanyus: Akdeniz ve Ege sahillerine akan iç sularda yaşamını sürdüren Afanyus balığı nehirlerin akıntısız olan bölümlerinde de bulunur. Afanyus balığı tatlı suya uyumlu olduğu kadar tuzlu sularda da yaşayabilir. Kabuklulular ve sinek- böcek larvalarıyla beslenen balıklar yaklaşık olarak 6 santim uzunluğundadır. Bahar aylarında yumurtla ve yumurtalarını su bitkilerine bırakır. Akvaryumlarda sıkça yetiştirilirler.

Ankara çamurbalığı: İç ve Doğu Anadolu Bölgelerinde göl ve akarsularda yaşamını sürdüren Ankara çamurbalığı, zeminlerde bulduğu çamurlardan küçük hayvancıklar ve böceklerin larvalarıyla beslenirler. Ortalama olarak 7 santim boyunda olan balıklar sığ suların yüksek ısılarına oldukça dayanıklıdır. Mayıs-Haziran aylarında yumurtlarlar.

Aynalı sazan: Pullu sazanın bir türü olan aynalı sazan üretim için en elverişli olan balık türüdür. Çok kolay üreyebilen aynalı sazan bu özelliğiyle baraj göllerinde üretimi yapılan bir balıktır. Ekonomik anlamda oldukça değerlidir. Bazı ülkelerde yılda yaklaşık olarak 200 bin ton üretilmektedir.

Bodur yayın: Güneydoğu Anadolu'da göl ve nehirlerin çamurlu diplerinde yaşarlar. Yaklaşık 30 santime kadar uzayan balık maksimum 45 santime kadar uzayabilir. Ağırlıkları ise 100-150 gr kadardır. Obur bir balık türü olan bodur balık, küçük balıklar, balık larvaları, kurbağa ve omurgasızlarla beslenir.

Dere alabalığı: Hızlı, soğuk akan nehirlerde yaşarlar. Temiz yerleri tercihe derler. Sahiplendiği alanlara başka balıkların girmelerine izin vermezler. 30-40 santim uzunluğunda 500 gram-3 kilo ağırlığında olurlar. Yumuşakçalar ya da yavru balıklarla beslenirler. Ocak-Ekim ayları arasında yumurtlarlar. Dişi dere alabalıkları 3 yaşta, erkek dere alabalıkları ise 2 yaşta olgunlaşırlar. Tatlı su balıkları arasında en değerli olan balıklar arasında olan dere alabalıkları, lezzetli ve besin değeri yüksek olan balıklardır.

Dere pisisi: Akarsuların iç kısımlarında ve nehirlerin denize birleşen acı sularında yaşarlar. Akdeniz bölgesinde fazlaca bulunurlar. Akıntısı az olan tatlı suların çamurlu zeminlerinde de yaşarlar. Ortalama olarak 30 santim uzunluğunda olan pisi balığı bazen 50 santime kadar ulaşabilir. Şubat- Mayıs aylarında yumurtlayan pisi balığı, yaklaşık 800 bin yumurta bırakır. Ekonomik anlamda oldukça değerli olmasının yanı sıra lezzet bakımından da kaliteli bir balık türüdür.

Somon balığı: Kuzey Amerika'dan tüm dünyaya yayılan bir tatlı su balığıdır. Ülkemizde üretimi yapılmaktadır. Yaklaşık olarak 60-100 santim uzunluğunda olan somon balığı 3-15 kilo ağırlığı arasında değişir. Hızlı akan suların oksijeni bol olan yerlerinde ve temiz sularda yaşarlar. Ekim-Kasım aylarında yumurtlayan somon balığı, kabuklular, sinekler, böcekler ve küçük balıkçıklarla beslenirler. Lezzet bakımından kaliteli olan somon balığının yumurtası havyar üretimi için kullanılır. Tatlı su balıkları arasında ekonomik anlamda en değerli balıklardan biridir.

Göl alabalığı: Abant, Yedigöller Bölgesinde bolca bulunan bir tatlı su balığıdır. Farklı çeşitleri bulunur ve çeşidine göre rengi, boyu ve beslenme şeklinde farklılık görülür. Oksijeni bol temiz sularda bulunan ufak balık ve dip hayvanlarıyla beslenirler. 25-40 santim boyunda olan göl balığı Eylül-Ocak aylarında yumurta bırakırlar. Eti oldukça lezzetli olan bir tatlı su balığıdır.
" } ] }