{ "title": "Ton Balığı", "image": "https://www.balik.web.tr/images/ton-baligi.jpg", "date": "20.01.2024 08:36:31", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Ton Balığı, Eti oldukça lezzetli olan bu balığa halk dilinde orkinos veya ton balığı denilmektedir. Ton balığı tür itibariyle uskumrugiller familyasından Euthynnus, Thunnus ve Katsuwonus cinslerini oluşturmaktadır. Ton balığının yetişme süresi oldukça uzundur. Erişkin bir ton balığı 3 yıl içerisinde normal bir boyuta varmaktadır. Ton balığının etinin lezzetli olması ve balıkçılara fazlaca getirisi olmasından dolayı okyanusta fazlaca tutulan balık türlerindendir. Yetişkin bir ton balığının boyun 5-6 metre olup ağırlığı 800 kilogramdan bir tona kadar çıkmaktadır. Bu denli ağır olmasından kaynaklı olarak ülkemizde insanlar tarafından ton balığı olarak adlandırılmıştır.

Ton Balığının Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

800 - 900 kilogram olmasına rağmen ton balıkları yaradılış gereğince çok hızlı yüzmektedir. Okyanus ve denizlerde yaşayan bu canlı kendinden küçük balıkları avlayarak beslenmesini sağlamaktadırlar. Bu balığın etinin fazla olması nedeniyle konservecilik sanayinde oldukça fazla kullanılmaktadır. Görüntü itibari ile vücutları yuvarlar olup, arka ya doğru ince ve öne doğru büyük bir yapıya sahiptir. İki adet yüzmeye yardımcı yüzgeçleri bulunan ton balığının sekiz veya dokuz adet pinnul olarak adlandırılan yalancı yüzgeçleri bulunmaktadır. Ton balığının yüzgeçleri hem anal yüzgeç'in arkasında hem de sırt kısmında bulunmaktadır. Ton balığının vücudunun üst bölgesi siyah ve koyu mavi renklerdedir. Ancak yan bölgeleri ise gümüşü andıran beyaz renktedir. Ton balığının karın bölgesinde aşağı doğru sarkık iki adet et parçası bulunmaktadır. Ton balığının kuyruk yüzgecinin kenarları beyaz renktedir. Ton balıkları çiftleşme yani çoğalma döneminde inanılmayacak düzeyde yumurta bırakmaktadır. Yapılan araştırmalarda bir yetişkin bir ton balığı 1 milyonun üzerinde yumurta bıraktığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Yapılan araştırmalarda ton balıklarının belli dönemler aralığında üredikleri tespit edilmiştir. Ton balıklarının yumurtalarını bıraktıkları üreme dönemleri Mart, Haziran, Temmuz ve Ağustos ayı sonu ton balıklarının üreme dönemleri olarak bilinmektedir.

Ton Balığının Genel Özellikleri Nelerdir?

Ton balıkları sürü halinde gezen göçmen balık türleridir. Kendilerinden küçük balıkları avlayarak yaşamlarını sürdürürler. Besin olarak hamsi, tirsi, sardalye, uskumru, palamut, torik, lüfer gibi balık sürülerini kovalayarak yerler. Ton balığı yaklaşık olarak 65-70 km gibi muazzam bir hızla yüzmektedir. Genç ton balıkları torik ve palamut sürülerinin arkasına takılarak ülkemizde boğazlara kadar inmektedirler. Olta balıkçıları bazen bu canlıları yakalamalarına rağmen bu cüsse ve ağırlığı kıyıya çekmeleri pek mümkün olmamıştır. Ülkemizde balıkçılar tarafından palamut ve lüferin az çekildiği taktirde ton balığının kıyı şeriden yakın bir bölgede olduğu sık sık dile getirmişlerdir. Bu canlının devasa büyüklüğü nedeniyle bir kısım küçük çaplı balıkçıların ağlarına takıldığı rastlanmıştır.

Ton Balığı Avlanma Metotları

Orkinos avcılığı o kadar da kolay bir iş değildir. Ton balığının ağırlığı nedeniyle usta balıkçıların dışındaki kimselerin bu balığı yakalaması hiç de kolay değildir. Ancak usta balıkçılar ve ton balığı avcıları bu balığı yakalama noktasında bir kısım yöntemler kullanmışlardır. Bu balığı okyanustan çıkarmak amacıyla büyük teknelere ihtiyaç vardır. Teknelere kurulan oltaların uçlarına bitki liflerinden yapılmış suni sinekler ve tüyler takılarak avlanmaktadır. Ayrıca atılan oltaların uçlarına sardalye balıklara bağlanarak da orkinos avcılığı yapılmaktadır. Çengele takılan orkinos hızlı giden yaklaşık 25-30 metrelik teknelerde oltanın açılmasıyla ilerler. Tekne balığın gittiği yöne doğru hareket eder. Bir defa ton balığı çengeli yuttu ise bundan kurtulması oldukça zordur. Açılan misina ile balık gözden ve konumdan kaybolmaz. Belli bir miktar gittikten sonra yorulan ton balığı olta marifetiyle tekneye ufak ufak yanaştırılır. Tekneye yaklaşan ve deniz üzerinde görülen ton balığı bir zıpkın yardımı ile vurularak tekneye çekilir. Akabinde tekneye çekilen ton balığı belli bir müddet bekledikten sonra artık hareketsiz kalınca soğuk hava deposuna alınır.
" } ] }