{ "title": "Turna Balığı", "image": "https://www.balik.web.tr/images/turna-baligi.jpg", "date": "19.01.2024 13:18:52", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Turna Balığı, eti sevilen ve çok çetin bir balık türü olan turna balığı, tatlı su balığıdır. Derisinde bulunan ince ve şık pullar ile güzel bir görünüme sahip olan bu balık türünün avlanması da oldukça güçtür.

Turna balığının morfolojik özellikleri nelerdir?

Vücudu uzayarak bir torpil şeklini alan turna balığının başı küçük ve düz pullarla örtülmüştür. Balığın burnu ise uzun ve yassı bir şekil almıştır. Ağzı büyük ve alt çenesi öne çıkan bu balık, çene yapısıyla bir ördek gagasını andırır. Ayrıca çok hızlı yüzen bu balık türünün solungaçlarının kapakları ve yanakları da pullar ile örtülmüştür. Sarımsı bir vücut rengine sahiptirler. Karın bölgesi ise açık sarı rengindedir. Baş kısımlarında yaklaşık 10 tane delik bulunur. Bu delikler duyu organlarıdır ve çıplak gözle görülebilir.

Turna balığı hakkında genel bilgiler

Ömürleri 100 yıl civarıdır. Kuzey Yarımkürenin göl ve akarsularında yaşayan turna balığı, yırtıcıdır ve boyları 40-150 santimetre kadardır. Yumurta ile çoğalan turna balıkları, birbirlerini bile yeme özelliğine sahiptir. Diş değiştirebilen bu canlı türü, tatlı suların köpek balığı olarak bilinir.

Turna balığının yaşadığı yerler

Avrupa, kısmen Asya ve Kuzey Amerika'da bulunan turna balığı tatlı sularda yaşamayı tercih eder. Türkiye'de ise kuzey bölgelerde ve İç Anadolu'nun bazı kesimlerinde yaşar. Sakarya ve Sapanca göllerinde rastlanması mümkün olan bu balıkların bazılarının boyu 1 metreyi geçer.

Avlanma konusunda oldukça çetin olan turna balığı, bu enerjileri ile balıkçılar tarafından çokça sevilirler. Avlanma dışında mutfakta da çok şık şekilde tercih edilir ve çok lezzetli olduğu bilinir.
" } ] }